Aflați încă sub șocul retragerii neașteptate din Asociație a municipiului, membrii AMDTDD s-au întrunit miercuri, 10 februarie, în adunare generală să discute ce-au făcut pentru turismul deltaic în anul greu, pandemic, 2020 și, mai ales, ce-i de făcut în acest an 2021 pentru supraviețuire. Dacă, cumva, scapă de faliment turismul în destinația Deltă și Dobrogea de Nord fără voucherele bugetarilor- acesta a fost leitmotivul adunării generale în care s-au mai discutat și aprobat bilanțul de activitate pe anul 2020 cu planul de măsuri pe 2021, reducerea cotizației lunare, diferențiate, pentru unii membri, o propunere de colaborare cu primăria Tulcea, măsuri organizatorice; dar mai ales, ce-i de făcut în continuare(?!).
Prima măsură, reducerea cotizației de membru. Subiectul acesta încă este cald după ce în ultima ședință de Consiliu local, la inițiativa viceprimarului Dragoș Simion municipiul Tulcea s-a retras din AMDTDD. Motivul? Promovarea insuficientă a municipiului turistic. Inițiativă aprobată în CL în ciuda ofertei Asociației de scutire a “membrului Tulcea” la plata cotizației timp de 1 an. Prin urmare, poarta de intrare în Deltă…s-a închis ,dar – cum mai speră șeful Cătălin Țibuleac, de la Asociație- nu definitiv. Reducerea cotizației lunare, diferențiate, de la suma de 2000 lei la suma de 500 lei. Excepție vor face autoritățile publice, a căror cotizație lunară va rămâne de 2000 lei. Președintele Țibuleac a menționat că această propunere vine cu scopul de a consolida Asociația, prin atragerea operatorilor economici care nu pot susține o cotizație lunară de 2000 lei, însă un nume important în turism precum al lui Dragoș Anastasiu și-a exprimat îngrijorarea că prin scăderea valorii cotizației, bugetul Asociației poate fi afectat și poate îngreuna desfășurarea activității. De asemenea că aportul financiar al autorităților publice locale, membre în Asociație, ar trebui suplimentat pentru ca planul de măsuri al Asociației să poată fi implementat.
O mână întinsă primăriei municipiului. Se dorește transmiterea către primăria Tulcea a propunerii de constituire a unui grup de lucru comun, pentru a stabili coordonatele de promovare și proiecte comune, în scopul creșterii vizibilității orașului Tulcea ca și destinație turistică. Președintele Țibuleac continuă să creadă că din punctul acestuia de vedere retragerea primăriei municipiului Tulcea nu s-a bazat pe argumente reale, ci pe o decizie luată unilateral și care nu va aduce prejudicii de imagine Asociației. ”Desigur, putem continua colaborarea dacă va fi deschidere în acest sens din partea reprezentanților primăriei, de promovarea în continuare a orașului Tulcea, pentru a-l transforma dintr-un oraș de tranzit către și dinspre destinațiile din Deltă, într-un oraș de destinație, sens în care vor fi promovate și incluse în pachetele turistice obiectivele turistice aflate în responsabilitatea ICEM”- spunea Cătălin Țibuleac.
Cătălin Țibuleac a prezentat în detaliu impactul pandemiei și a restricțiilor din anul 2020 asupra sectorului de turism, un an greu de comparat cu anii anteriori. Cu toate acestea, datorită unei promovări eficiente și a specificului turismului deltaic, Delta Dunării a fost destinația preferată de vacanță în contextual pandemic, la nivelul întregului an numărul turiștilor înregistrând o scădere de -29% în principal datorită numărului scăzut de turiști străini, în condițiile în care media națională a fost -52%. Una una din problemele anului 2020 privind numărul de turiști sosiți a fost prezența turiștilor insuficient informați, care nu au știut ce presupune turismul deltaic, datorită pachetelor turistice „pe repede înainte” vândute de unii operatori economici. Sunt speranțe că anul 2021 va fi un an de redresare, cu toate că prognozele făcute de specialiști arată că sectorului turistic își va reveni în aproximativ 4-5 ani la nivelul situației din anul 2019. Mai mult, 2020 a fost un an de supraviețuire pentru operatorii economici, turiștii români cu vouchere de vacanță reprezentând aproximativ 60% din gradul de ocupare. În acest sens, intenția Guvernului de a elimina voucherele de vacanță din anul 2021 va presupune mari probleme pentru industria turismului.
O idee interesantă adusă de Dragoș Anastasiu. El a precizat ca tema principală pentru următorii 10 ani este prelungirea sezonului turistic din Delta Dunării la nouă luni pe an și găsirea modalităților pentru a evita turismul de masă din lunile aglomerate. În plus, acesta a menționat că trebuie găsite cele mai bune soluții pentru a atrage turiștii străini, în special, cei care aleg să vină în extrasezon. De asemenea, că trebuie pus accent pe conservarea și dezvoltarea tradițiilor, dar și pe protejarea atât a mediului deltaic, cât și a localnicilor.
În viziunea lui Cătălin Țibuleac, pentru susținerea sezonului turistic la 9 luni pe an, este necesară completarea produsului turistic cu campionatele de pescuit sportive, lucru posibil prin inițierea unor discuții cu ARBDD pentru capetele de sezon privind perioada prohibiției la știucă. Astfel, concursurile de pescuit ar trebui să se organizeze în aprilie, în condiţiile acestea ele s-ar putea desfăşura doar în incinte.
Pentru ceea ce privește vizitarea vestigiilor arheologice și a muzeelor, managerul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” , Sorin Ailincăi, a declarat că în 2020 numărul vizitatorilor a scăzut faţă de anul 2019, în condițiile în care mai mult de jumătate din aceştia au fost din Dobrogea, iar 99,9% vizitatori români. Cu toate acestea, datorită unei promovări susținute, a crescut interesul pentru Cetatea Enisala cu 50.000 de vizitatori din totalul de 100.000 pentru atracțiile administrate de ICEM Tulcea. Sorin Ailincăi a spus că este nevoie de ajutor în vederea popularizării unor obiective din Dobrogea cum ar fi Bazilica Paleocreștină din Niculițel și cetățile romano-bizantine de la Jurilovca și Murighiol.
Unele măsuri propuse pentru anul 2021. Președintele Cătălin Țibuleac a menționat necesitatea unei deschideri mai mari privind comunicarea cu stakeholderii din județul Tulcea, definirea clară a conceptului de turism deltaic, ca prim pas către trecerea de la un turism de 6 luni, la unul de 9 luni/an. Pe lângă acestea, promovarea susținută a numeroaselor vestigii arheologice din județ, precum și a muzeelor, prin convingerea operatorilor din turism de a include vizitarea acestora în pachetele de turism. De asemenea, necesitatea unei promovări agresive în mediul online, dar și participarea la Târgurile internaționale de turism, respectiv Berlin și Londra. La propunerea Consiliului Județean Tulcea, anul acesta se va participa într-o formă mai restrânsă la Târgul de Turism al României, deoarece costurile de participare sunt foarte mari, în comparație cu beneficiile oferite.
Printre măsurile organizatorice: alegerea de noi membri în Consiliul Director AMDTDD (permanentizarea lui Vasile Strat, de la CJ și alegerea lui Silviu Rahău, primar de Crișan). Consiliul Director va avea, astfel, 50% dintre reprezentanției industriei de turism și 50% dintre reprezentanții instituțiilor publice, președintele Consiliului Director stabilind balotajul voturilor; declarararea dlui. Cornel Găină membru de onoare post mortem, în semn de respect pentru cel ce a fost mare om de turism, unul dintre fondatorii AMDTDD; aprobarea înfiițării unui SRL.
Alegerea a doi vicepreședinți ai AMDTDD și stabilirea atribuțiilor acestora a rămas pentru ședința Consiliului Director care se va desfășura vineri, 12 octombrie.
N.A.
+ There are no comments
Add yours