Unii chiar au luat în serios posibilul faliment al societății Aquaserv, anunțat în mediul online, alții au început cu bășcăliile. Desigur, când scoți din context un subiect de presă poți să-l întorci ca la Ploiești; ca și în cazul de față. Ce este adevăr și dezinformare, l-am rugat pe directorul general al Aquaserv SA, Valentin Ifrim, să precizeze. De fapt, să confirme postarea cu „Clarificări” de pe pagina facebook a societății. „Culmea”, directorul general a confirmat că exact așa stau lucrurile.
Zilele trecute, în spațiul online, a fost publicat un articol de către un ziar local în care se acreditează ideea că S.C. AQUASERV S.A. Tulcea, operatorul regional de apă, va intra în faliment și în scurt timp va izbucni un conflict de muncă major.
De la început, ținem să precizăm că cele afirmate nu au nicio legătură cu realitatea. Aceste clarificări nu își propun să ofere un drept la replică, ci se adresează tuturor cetățenilor din aria de operare a SC AQUASERV SA Tulcea.
Astfel, pentru lămurirea opiniei publice, facem cuvenitele clarificări:
Într-adevăr, între conducerea Aquaserv și Sindicatul Apă Canal Tulcea, au avut loc mai multe runde de întâlniri care aveau ca scop implementarea grilei de salarizare și a criteriilor ce trebuie să stea la baza acesteia. În acest context, s-a precizat faptul că cerințele conducerii sindicatului, dacă s-ar pune în practică, ar face ca S.C. AQUASERV S.A. Tulcea să ajungă la sfârșitul acestui an într-o situație financiară neplăcută. Altfel spus, după cele patru rânduri de majorări salariale aplicate în intervalul iulie 2022-ianuarie 2023, încă o majorare ar creea reale dificultăți financiare societății. In consecință, afirmația din articolul “Conducerea societății anunță falimentul Aquaserv!” denotă o scoatere din context față de cele discutate de fapt.
Considerăm că este necesar ca opinia publică să fie informată corect și concret cu privire la câteva date financiare reale ale S.C. AQUASERV S.A. Tulcea.
În anul 2022, Societatea a încheiat exercițiul financiar contabil cu un profit brut de 782.822 lei. Specificul activității noastre face ca, în fiecare prim trimestru al fiecărui an, să se înregistreze o mică pierdere care este recuperată întotdeauna până la sfârșitul anului. Și în anul 2022, și în anul 2023, acest aspect se verifică. În fiecare an, în sezonul călduros, se consumă mai multă apă și astfel veniturile înregistrate acoperă pierderile existente la începutul anului. 80,5% din cei 330 de angajați ai S.C. AQUASERV S.A. Tulcea reprezintă personalul de execuție. În anul 2022, venitul mediu net al personalului de execuție era 3.115 lei/angajat. Cele patru runde de majorări salariale, amintite mai sus, au făcut ca în anul 2023, venitul mediu net al personalului de execuție să ajungă la 3.896 lei/angajat, adică există o creștere de 25%.
Mesajul pe care conducerea Aquaserv l-a transmis în ședințele de negocieri cu sindicatul a fost, în esență, acela că societatea nu mai poate suporta deocamdată încă o majorare salarială. Sigur, nu spunem prin aceasta că angajații nu ar merita să fie remunerați mai mult, ci doar că, deocamdată, societatea nu-si poate permite financiar o a cincea majorare salarială.
În speranța că datele prezentate vor lămuri orice cetățean de bună credință al municipiului Tulcea despre realitatea financiară a S.C. AQUASERV S.A. Tulcea, îi asigurăm pe această cale pe clienții noștri că ne preocupă permanent calitatea serviciilor oferite în egală măsură cu nivelul de satisfacție al angajaților proprii.
Conducerea S.C. AQUASERV S.A. Tulcea
Director General, Director Economic,
Ifrim C. Valentin Matei Selda Georgiana
Ar fi fost, într-adevăr, mare problemă, dacă cererile sindicatului ar fi fost satisfăcute, acum, așa cum le-a formulat. Dar acest aspect esențial nu a fost evidențiat de ziarul online.
N.A.
+ There are no comments
Add yours