Cine a văzut câine să plece de la măcelărie? Proverbul conform căruia câinele nu pleacă de la măcelărie, parcă a fost născocit special pentru concesionarii de terenuri agricole din Delta Dunării. Cum să plece așa de ușor marii concesionari Agrodelta Sireasa sau Delta Rom sau Anglo Rom, când îți vine pleașcă de la Uniunea Europeană și de la bugetul de stat o subvenție, într-un an, de 12.467.246 lei (Agrodelta Sireasa) și de 11.328.205 lei (Delta Rom Agriculture)? Altfel, subvenții legale, conform cu suprafața concesionată lucrată. Și, conform site-ului Capital.ro care a publicat clasamentul celor mai tari fermieri români în materie de subvenție, Agrodelta Sireasa se situează pe locul 15 în top național, iar Delta Rom pe locul 19. Contractele lor, pe 20 de ani, unele dintre ele fiind expirate din 10 octombrie, anul trecut, altele expiră în toamna acestui an. Niciun semnal că Agrodelta Sireasa, Delta Rom și Anglo Rom ar intenționa să părăsească incinta de pe mii de hectare; ba dimpotrivă, aceste societăți au semănat terenul în continuare, în pofida notificărilor dinspre Consiliul Județean de a lăsa terenul liber la data expirării contractului. Și s-a pornit un teribil baraj de artilerie: concesionarii trag cu cereri de prelungire contracte, cu amenințări, spre Consiliul Județean, Consiliul Județean trage cu tot felul de somații către concesionari, s-au deschis fronturi de luptă în instanțele de judecată. Zeci de procese intentate de către părți, una alteia, dar cel mai tare dintre combatanți trage, cu tot armamentul din dotare, administratorul Traian Rece. Și trage cu folos, câștigă timp. Mai zilele trecute, iată, a venit o ghiulea și dinspre Consiliul Județean, din tranșee, de la partid, trasă de însuși președintele Horia Teodorescu, cu toți parlamentarii lui de față.
De la Antipa citire…În conferință de presă, Horia Teodorescu l-a dat exemplu și l-a citat pe Grigore Antipa, dintr-un documentar, despre ce gândea marele savant Antipa la 1901, când era director al Pescăriilor Statului. Cum ducea el o luptă cu cei care doreau să ia din proprietatea statului bălți și zone din Delta Dunării pentru a le exploata și, ca exemplu, lupta dusă în instanța de judecată cu primarul Tulcei de la începutul secolului XX, cel care împreună cu samsari ai bălților voiau săo acapareze pe căi bizare. Și după ce au văzut că nu pot lua Delta en gros, caută acum să o ia en detail- scria Grigore Antipa primului ministru, în septembrie 1901, citat de Teodorescu.Bate șaua, să priceapă iapa- cam aici bătea președintele PSD județean, la începutul conferinței de presă. Spre concesionarii de astăzi ai Deltei.
Traian Rece, catalogat rău platnic la comunități. Horia Teodorescu, în conferință de presă, despre concesionari: „Din evidențele noastre, în jur de 12 milioane de euro au fost încasate de Agrodelta Sireasa, de când se acordă subvenții și vreo 22-24 milioane de euro, de către Delta Rom și Anglo Rom. Către Consiliul Județean au venit, în acești 20 de ani de contract, cei 70 lei/ha/an, o sumă infimă, total nerealistă și nicidecum în concordanță cu prețul de piață”. Altă bubă, mare de tot. Conform lui Horia Teodorescu, Traian Rece nu mai poate de grija comunităților, pe unde exploatează terenuri, dar nu le dă niciun ban la taxele locale. Astfel că, din documentele Consiliului Județean rezultă că Agrodelta Sireasa ar avea mari datorii la bugetele locale: la Primăria Ceatalchioi, 3,2 miliarde lei vechi, la Primăria Pardina ar avea de achitat 18,5 miliarde lei vechi, iar la Primăria Chilia Veche, de plătit aproape 6 miliarde lei vechi. Comunități cărora-sublinia ironic Teodorescu- domnul Rece le plânge de sărăcie și de grijă, dar are grijă să-i țină în procese, ca să nu le plătească aceste taxe.
Un an pierdut și se mai anunță unul. Din perspectiva subvenției, pentru că aici e miza, anul 2018 este unul pierdut de ambele părți: și de partea concesionarului și de partea concedentului. Procesele intentate reciproc par a fi setate pentru termen lung, cam acesta fiind și scopul actualilor concesionari: de a trage de timp prin tot felul de tertipuri avocățești, de a mai câștiga un an, dacă nu pentru subvenție, măcar pentru producție. Pentru că anul de subvenție 2018 va fi ratat și de concesionarii cu contractele expirate în octombrie 2017, dar și de Consiliul Județean, proprietarul terenurilor. Conform calendarului, APIA primește dosarele pentru campania 2018 între 1 martie și 15 mai. Iar documentul cel mai important pentru eligibilitatea dosarului constă în adeverința privind dreptul de folosință al terenului. Nici Sireasa, nici Delta Rom, nici Anglo Rom nu-l vor putea obține de la Consiliul Județean. La rândul său, nici Consiliul Județean nu poate face dovada la APIA că lucrează terenurile. Nici nu ar avea cum. Terenurile celor trei mari concesionari, aflate sub contracte expirate, oricum sunt semănate din toamna trecută de către concesionarii care refuză să le predea. După cum se „mișcă” aparatul de specialitate de la Consiliul Județean, cu procedura de licitație, posibil o tentativă de licitație să aibă loc prin lunile martie-aprilie. Cu contestațiile de rigoare, se va trece de luna mai. Să-l vedem pe câștigătorul unui lot de 1.000 ha, în Amenajarea Sireasa, cum se duce el cu pieptul dezgolit la parcela adjudecată, pe o grămadă de bani, să și-o ia în primire; acolo unde Rece are grâul.
Alte contracte, pentru alte mii de hectare, ale acelorași mari concesionari, expiră în toamna acestui an. Cel mai probabil, scenariul pentru 2017, unul de succes pentru concesionari, se va aplica și pentru 2018, cu bătaie până în 2019. Și dacă avocații foarte buni pe care îi au și Rece și luxemburghezii, forțează un pic,mare lucru să nu le vină și subvenția din urmă, cu scuze de la Uniunea Europeană.
Nicolae ADĂMIȚĂ
+ There are no comments
Add yours