Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Tulcea s-a întrunit luni, 9 martie a.c. în ședință extraordinară, pentru a lua o serie de măsuri pe plan judeţean în concordanţă cu Hotărârea Nr.6 din 06.03.2020 şi Hotărârea Nr.7 din 06.03.2020 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.
În cadrul şedinţei s-a hotărât ca echipe mixte formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Primăriei ,să verifice zilnic persoanele aflate în autoizolare la domiciliul acestora, ocazie cu care să întocmească un proces verbal care va fi transmis zilnic Instituţiei Prefectului Tulcea de către reprezentantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie . Reamintim şi pe această cale că persoanele aflate în autoizolare, care se fac vinovate de părăsirea locuinţei, vor suporta rigorile legii, respectiv prevederile HG 857 din 2011, art 34, lit m – respectiv o sancțiune contravențională în cuantum de 10.000 de lei. La nivelul județului Tulcea sunt 139 persoane în autoizolare la domiciliu din care 43 în municipiul Tulcea.
În ceea ce priveşte manifestările publice sau private, precum şi evenimentele cultural sportive cu un număr mai mic de 1.000 de persoane, pentru fiecare eveniment în parte, pe baza unei analize a riscurilor și a tipului de activitate, se va solicita avizul prealabil al DSP Tulcea.La Spitalul Județean nu mai sunt permise vizite ale aparținătorilor.
Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României
În conformitate cu Hotărârea Nr.6 din 06.03.2020 s-au aprobat următoarele:
Procedura și criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învăţământ în contextul confirmării unui caz/mai multor cazuri de COVID — 19, redactată de INSP, s-a completat cu prevederea potrivit căreia „comandantul acțiunii poate lua decizia închiderii școlilor prin ordin operativ. Măsura se poate dispune și pe baza altor considerente decât cele medicale, în principal elementele de ordin social, economic și impactul emoțional-afectiv generat la nivelul comunităţii de confirmarea unor cazuri în rândul şcolarilor.”
Până la data de 31.03.2020, luarea măsurii de interzicere a oricăror activități care presupun participarea unui număr mai mare de 1.000 persoane iar pentru activitățile cu un număr mai mic de 1.000 de persoane, măsura va fi adoptată la nivel local, pentru fiecare eveniment în parte, pe baza unei analize a riscurilor și a tipului de activitate, cu avizul prealabil at DSP. Aceste măsuri se pot prelungi și după data de 31.03.2020, în funcție de evoluția infecţiilor cu SARS-CoV-2. Măsura vizează atât activitățile publice cât și cele private desfășurate în interiorul unor incinte sau în aer liber.
Se sistează, până la 31.03.2020, vizitele aparţinătorilor persoanelor internate. Se exceptează de la această măsură studenții care participă în calitate de voluntari în unitatea sanitară respectivă. Aceste măsuri se pot prelungi și după data de 31.03.2020, în funcție de evoluția infecțiilor cu SARS-CoV-2. Cetățenilor români care au fost carantinați în alte țări afectate de coronavirus și dețin certificate medicale care le validează starea de sănătate, nu li se impune o nouă măsură a carantinei la intrarea în țară.
Nu se emit certificate medicale care să constate lipsa infecției cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), la cerere, din partea unităților sanitare.
În ceea ce privește persoanele aflate în izolare la domiciliu pentru care nu s-a încheiat perioada de 14 zile și care doresc să plece în străinătate, având bilete achiziționate, li se interzice ieșirea din izolare și deplasarea în străinătate. Pentru persoanele aflate în această situație și pentru care nu au fost eliberate certificate de concediu medical se pot elibera, la solicitare, adeverințe care să ateste perioada de izolare la domiciliu sau de carantină. Ministerul Sănătății va dispune măsurile necesare pentru asigurarea kit-urilor de analiza a noului coronavirus necesare INSP și altor centre de analiză aflate în structura celorlalte autorități publice (ex. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din cadrul ANSVSA), precum și asistență tehnică de specialitate (protocol de validare a metodei de testare, instruire tehnică a personalului, modalitatea de elaborare și emitere a buletinelor de analiză), cu scopul de a sprijini instituțiile cu responsabilități de analiză a probelor, care sunt suprasolicitate.
În conformitate cu Hotărârea Nr.7 din 07.03.2020 s-au aprobat următoarele:
Suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia, şi din Italia către România, pentru toate aeroporturile din țară începând cu data de 9 martie 2020, ora 12, ora României, până în dată de 23 martie 2020, ora 12, ora României.
Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor romani care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe proprie răspundere la îmbarcarea în aeronavă.
Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, către România cu escală. Informarea cetățenilor români care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre de faptul că sunt obligați să intre în carantină pe raza județului de graniță sau izolare la domiciliu. Aceștia își vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declarații pe proprie răspundere. De asemenea, li se va comunica cetățenilor români faptul că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracțiune de fals în declarații și se pedepsește conform art. 326 din CP, instituindu-se și măsură obligatorie a carantinei.
Se permite accesul în România al cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de frontieră, indiferent de mijlocul de transport utilizat, sub măsură obligatorie a carantinei. Sunt exceptate transporturile de marfă de minim 3,5 tone de la restricțiile impuse privind interzicerea accesului pe teritoriul României. Se aplică prevederile de mai sus adaptate după caz și pentru transportul maritim sau fluvial.
Măsurile adoptate se aplică până la data de 31 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii perioadei, termen valabil pentru punctele prevăzute la prezenţa, 2,3, 4, 5, 6 şi 7.
ATENŢIE !
Având în vedere posibilitatea omiterii, cu bună ştiinţă, a declarării punctului de plecare al călătoriei cu destinaţia România, de către participanţii la trafic – şi aici mă refer la ţară / zona cu transmitere extinsă a COVID 19, poliţiştii de frontieră, planificaţi în PTF – urile RUTIERE pentru efectuarea activităţilor de control, în baza unei analize de risc ( ex. observarea numărului de înmatriculare al autoturismului care se prezintă pe sensul de intrare în ţară, limba în care au loc conversaţiile între ocupanţii ce călătoresc în acelaşi mijloc de transport, existenţa unor înscrisuri pe diverse modalităţi de ambalare a bagajelor / produselor alimentare transportate etc.) vor solicita, suplimentar documentului de călătorie prezentat iniţial ( care poate fi act de identitate / paşaport eliberat de autorităţile romane), cartea de identitate italiană pentru străini sau, după caz – cartea de identitate eliberată cetăţenilor italieni. Astfel, se poate reduce numărul persoanelor care încearcă să informeze în mod eronat autorităţile romane cu privire la locul de plecare în călătoria care are destinaţia finală România, urmând ca acestea să fie îndrumate către personalul DSP, aflat în punctele de trecere a frontierei, în vederea îndeplinirii procedurii operaţionale emise pentru corectă gestionare a problematicii de referinţă.
Prefectura Tulcea
Biroul de Presă
+ There are no comments
Add yours