Anul 2020 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.
Joi, 4 februarie, în sistem videoconferință, directorul Gărzii de Coastă, comisar şef de poliţie Laurențiu-Cristian CICU, a prezentat principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2020. (…)
Fapte ilegale constatate la frontieră
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza cunoaşterea, documentarea şi probarea fenomenului infracţional în zona de competenţă. Astfel, în anul 2020 au fost constatate 692 infracţiuni, au fost aplicate 1.305 contravenţii cu o valoare de 1.123.860 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 16.199.627 lei.
(…)
Combaterea braconajului piscicol
În anul 2020, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat peste 469 de acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării. În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost constatate un număr de 174 infracţiuni şi au fost aplicate 104 contravenţii. Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării 7.637 kilograme de peşte din care sturion 68 kg, icre 80,60 kg din care icre negre 8 kg, 21 de ambarcaţiuni şi 21 de motoare de barcă și plase în lungime totală de aproximativ 23.198 metri (avă, textil, monofilament).
Daunele aduse ecosistemului acvatic prin practicarea pescuitului ilegal şi folosirea de unelte inadecvate sunt amplificate şi de abandonarea în mare a plaselor de pescuit fapt ce se dovedeşte a fi extrem de periculos prin prejudiciul adus. În acest sens, au fost redate mediului 1.589 bucăţi din specia calcan, 13 bucăţi rechini și vulpe de mare, precum și un număr de 37 delfini.
Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrări penale persoanelor implicate, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu
Acţiunile de căutăre şi salvare a vieţilor omeneşti pe Marea Neagră şi pe fluviul Dunărea (misiuni de tip „search and rescue„) au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă, astfel în perioada menţionată s-au executat 18 acţiuni S.A.R, dintre care 13 au fost desfășurate la Dunăre și 5 la Marea Neagră, fiind salvate 17 persoane. În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii.
Cooperarea internaţională
Răspândirea accentuată a pandemiei COVID-19 în Europa, implicit în România şi măsurile din ce în ce mai stricte luate de autorităţi pentru a preveni efectele nocive asupra cetăţenilor şi economiei au diminuat mult din activităţile internaţionale ale instituţiei. Cu toate acestea colaborarea cu cele două state vecine, Bulgaria şi Ucraina, a continuat prin intermediul mesajelor, telegramelor, convorbirilor telefonice, dar şi a întâlnirilor în cazurile deosebite cu respectarea măsurilor de distanţare şi combatere a răspândirii COVID-19. (…)
Comunicat Garda de Coastă
+ There are no comments
Add yours