În ultima ședință de Consiliu local a primit undă verde un PUZ despre care,foarte probabil, unii consilieri nu au realizat calibrul viitoarei investiții pentru care au ridicat mâna; dar care, pentru viitorul acestui oraș înseamnă enorm și trebuia să treacă. O inițiativă a unor oameni de afaceri tulceni care au venit la conducerea municipiului cu propunerea să ridice, la intrarea dinspre Constanța, un Complex rezidențial, cu locuințe, instituții, spații comerciale, cu toate utilitățile, așa cum se mai vede într-o urbe dintr-o țară europeană dezvoltată. Doi tulceni pun la bătaie 18 ha de teren, se vor ocupa de tot ce înseamnă construirea acestui nou cartier modern ,de la infrastructura stradală și până la ridicarea ultimului imobil, vor dona și o suprafață de teren primăriei pentru rețeaua stradală. Cam în doi ani, după aprecierea investitorilor, noul cartier va fi poarta de intrare în Tulcea, dinspre Constanța; una de nivel european. I-am contactat și iată ce spun factorii implicați în acest, într-adevăr, mare proiect pentru oraș.
Marcel Pavel- arhitect: “Orasul Tulcea este in aceasta etapa in plin proces de modernizare urbanistica, de innoire si de modernizare. Amplasamentul destinat pentru aceasta dezvoltare urbana este situat in zona de sud-vest a municipiului Tulcea, la iesirea din oras, pe strada Babadag –DN 22. Suprafata de teren pe care se propune realizarea acestui complex urbanistic este de 183.000mp, suprafata care se va adauga intravilanului existent al municipiului Tulcea. Amplasamentul acestei zone are avantajul de a fi lipit de intravilanul existent si de a beneficia de prezenta strazii Babadag – DN 22 situata spre limita de est pe o lungime de cca. 300m. Prin aceasta documentatie s-a analizat modul de structurare a zonelor de interes si functionale astfel:
Prima zona IS, este destinata in principal functiunilor economice: -comert, servicii, turism, birouri, banci si locuinte in secundar – zona IS. Aceasta zona are suprafata de 37.364mp. Regimul de intregime al constructiilor va fi :-subsol+demisol+parter+2etaje -11-15 etaje. Inaltimea maxima va fi de 45m, zona este amplasata spre DN 22 care va fi strada Babadag. Aceasta zona are functiunile specifice unui complex comercial multifunctional.
A doua zona este situata in vecinatatea si continuarea Complexului commercial – zona destinata in principal locuintelor colective cu regim de inaltime S+D+P+4-6 etaje – inaltimea maxima 25m. La parterul blocurilor din aceasta zona pot fi amplasate servicii compatibile cu functiunea de locuire – comert si birouri. Pentru aceasta zona suprafata destinata este de 5.484mp. Pentru cele doua zone s-a stabilit ca amplasarea parcarilor auto se va face la nivelul demisolului sau a subsolului. Au fost estimate cca. 1200 locuri de parcare din care 70% vor fi amplasate parcari subterane iar cel mult 30% la suprafata. Cele doua zone au fost dimensionate pentru cca. 900 apartamente.
A treia zona, L, este destinata loturilor pentru locuinte unifamiliale – pe loturi cu suprafata cuprinsa intre 350-450mp. Suprafata acestei zone este de 70.606mp. Pe loturi vor fi amplasate locuinte unifamiliale cu regim de inaltime S+P+1+M. Inaltimea maxima -10m.
In completare s-a prevazut si o zona pentru servicii de invatamant – I – crese, gradinite. Suprafata terenului rezervat este de 1.410mp.
De asemenea, este prevazuta si suprafata destinata spatiilor verzi cu caracter public – P– parcuri – care insumeaza 4.155mp, amplasata in centrul ansamblului urbanistic.
Au fost amplasate si functiuni cu un caracter mai variat destinate loisoir-ului – spatii si amenajari pentru recreere si formare profesionala I-Pprb – zona care insumeaza 11.619mp. Din aceasta suprafata cca. 5.000mp vor fi amenajate spatii verzi.
Intregul ansamblu cuprinde un sistem coerent si functional de cai de circulatie – strazi cu latimea minima de 10m care asigura accesul pentru fiecare investitie. Lungimea sistemului stradal propus insumeaza cca. 4,5km. Acest sistem stradal este racordat la DN 22 – strada Babadag, prin sensul giratoriu care va fi realizat in zona troitei existente acum pe amplasament.
„Municipiul ne-a dat PUZ-ul, restul îl facem noi”
Constantin Matroz- proprietar: “Acum, dacă a trecut PUZ-ul trebuie proiect de autorizare pentru implementarea infrastructurii. Lucrăm cu mulți specialiști: pe proiectare cu arhitectul Marcel Pavel, cu doi bucureșteni pe partea de autorizare trafic și cu sensul giratoriu, cu cadastrist, sunt o grămadă de firme care se ocupă, iar noi urmărim ca fiecare să-și facă treaba. Noi, ca proprietari,vindem loturile la oameni și construim blocurile prin contract cu Mihai Munteanu care se va ocupa de construcții și toată infrastructura. Va fi și o zonă comercială, cu spații de închiriat, multifuncționale, dar pentru astfel de construcții avem discuții la București pentru că sunt lucrări complexe. Toată această investiție, dacă aș face-o de la zero, m-ar costa circa 70 milioane de euro, bani pe care nu-i am. Prin urmare, atragem firme cu bani, care sunt interesate să investească la Tulcea, pentru zona comercială, care are vreo 4 ha. Eu, ca investitor, fac treaba în maximum 2 ani, pe partea de infrastructură stradală, utilități, dar între timp trebuie să găsesc și cumpărători. M-au contactat deja mulți care lucrează afară, pentru loturi de case. În orice caz, acest Complex Rezidențial va deschide toată zona Tulcei și va fi cea mai atractivă, o poartă de intrare în oraș, așa cum se vede în țările dezvoltate”.
„Avem nevoie de astfel de proiecte”
Andaluzia Luca- viceprimar municipiu: “Orașul nostru trebuie să se afle într-un continuu proces de modernizare urbanistică, de înnoire și de modernizare. Urmare a unei inițiative private, Consiliul local Tulcea a aprobat cel mai mare proiect urbanistic, un PUZ ce constituie un real potențial social și economic de dezvoltare a municipiului. Avem nevoie de astfel de proiecte pentru care nu pot decât să mă bucur și îl felicit cu această ocazie pe dl arhitect Pavel”.
Nicu Adămiță
+ There are no comments
Add yours