Centrul va avea rolul de a strânge legăturile între comunitățile de graniță din România și Ucraina, prin diseminarea informațiilor asupra evenimentelor cultural-turistice din zonă, contribuind astfel la intensificarea traficului în regim simplificat între Chilia Veche- Chilia Nouă, Periprava-Vilkovo și Plaur-Ismail.
În calitate de președinte al Asociației pentru Dezvoltarea Durabilă a Deltei Dunării,zilele trecute, Octavian Motoc a semnat, la Tulcea, contractul pentru implementarea proiectului:”Valorificarea identității culturale și a istoriei comune pentru dezvoltarea turismului în zona de graniță a Dunării de Jos (VOCALIC)”! Este un proiect cu o valoare totală de 539.258 Euro, înaintat încă din mai 2018 în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina, 2014-2020, proiecte SOFT. Parteneri în proiect sunt: UAT Chilia-Veche, județul Tulcea și Organizația Publică de Tineret ”Noua Generație Europeană”, din Ismail, Regiunea Odessa, Ucraina.
Prin proiect, va fi realizat un Centru de cooperare transfrontalieră între România și Ucraina, în Chilia Veche, care va funcționa în clădirea fostei Primării, ce va fi modernizată și dotată în acest scop. Centrul va avea rolul de a strânge legăturile între comunitățile de graniță din România și Ucraina, prin diseminarea informațiilor asupra evenimentelor cultural-turistice din zonă, contribuind astfel la intensificarea traficului în regim simplificat între Chilia Veche- Chilia Nouă, Periprava-Vilkovo și Plaur-Ismail. În baza unei evaluări a acestora, pentru câteva grupuri folclorice ucrainene valoroase din Tulcea, vor fi achiziționate costume populare (50) și instrumente muzicale (5 seturi) produse de meșteșugari sau industria locală ucraineană, iar grupuri românești din Ucraina vor primi costume populare (50) si instrumente muzicale (12), realizate în România. Prin proiect, vor fi realizate repertorii cu dansuri și cântece populare tradiționale neaoșe, ce vor fi puse la dispoziția grupurilor folclorice ale minorităților din zonă. Pentru promovarea obiceiurilor și tradițiilor din zonă, va fi elaborat un ghid comun privind patrimoniul cultural imaterial, care va fi difuzat în zonă, în scopul atragerii turiștilor. Se vor organiza două festivaluri, unul în Chilia Veche și unul în Ismail, care vor include componente de folclor-muzică și dans, meșteșuguri și gastronomie, tot pentru intensificarea turismului transfrontalier, într-o zonă cu potențial deosebit încă nepus în valoare. Pentru păstrarea identității minoritare și creșterea gradului de conștientizare a bogăției cultural-istorice a zonei, se vor organiza vizite încrucișate, cu tineri români din Ucraina (30), ce vor veni să viziteze Chilia Veche, Enisala, Sulina, Tulcea și, respectiv tineri ucraineni din județul nostru, care vor vizita Cetatea Albă, Odessa și Chilia Nouă, pe parcursul a câte 4 zile. În completare, se va realiza, prin proiect, un ghid comun referitor la cetățile istorice Cetatea Albă și Enisala, orașele Sulina și Odessa și localitățile Chilia Nouă și Chilia Veche.
N.A.
+ There are no comments
Add yours