Tu știi ce face Programul Operațional Comun România- Ucraina pentru regiunea ta? Anul acesta, de Ziua Cooperării Europene (21 septembrie) au fost organizate 9 evenimente regionale sub numele de “Proiecte fără granițe- România/Ucraina”. La Tulcea, un eveniment similar s-a desfășurat joi, 30 septembrie. Scopul? De a arăta impactul colaborării transfrontaliere România-Ucraina asupra cetățenilor și zonelor de frontieră, dar și de a promova proiectele de cooperare ca instrumente utile pentru a răspunde problemelor reale din fiecare regiune.
Ce înseamnă POC-ul România-Ucraina? #Proiecte de 60 milioane de euro #62 de proiecte finanțate # Organizații și instituții publice: 86 din Ucraina, 94 din România # 650 km de graniță # peste 8 milioane de locuitori # numai la Tulcea se derulează 10 proiecte în valoare de circa 6 milioane de euro.
POC-ul la Tulcea. Cum scrie în broșuri, programul România-Ucraina urmărește crearea de parteneriate între entități aflate de o parte și de cealaltă a graniței care să aducă beneficii comunităților din zona de frontieră. Domenii finanțate? Educație, cercetare, patrimoniu cultural comun, transport, sănătate, situații de urgență și prevenirea și lupta împotriva criminalității organizate.
Ai noștri manageri de proiecte…
Sterică Fudulea, din partea Patronatului IMM
Cu noutăți în proiectul „Dezvoltare inovativă a educației antreprenoriale și stimularea noilor afaceri în regiunea transfrontalieră”.
Sterică Fudulea, machedon de-al nostru, s-a făcut cunoscut în lumea afacerilor și are un cuvânt de spus pe zona IMM-urilor, la nivel central. Și cu prilejul acestui seminar, Fudulea a accentuat pe necesitatea dezvoltării relațiilor economice dintre agenții economici tulceni și cei ucraineni, în perspectiva deschiderii colaborării dintre cele două țări.
Marian Ilie– Luncavița. „Părintele” tuturor proiectelor prin care s-au adus zeci de milioane de euro în comună. Acum cu „Metode inovative de instruire profesională și colaborare în domeniul educației în România și Ucraina”. A vorbit 5 minute dar putea vorbi 5 ore fără întrerupere despre proiecte inițiate și implementate.
Octavian Motoc– Asociația de Dezvoltare Durabilă Delta Dunării.
Motoc a încântat auditoriul cu realizările asociației sale pe „Valorizarea identității culturale și a istoriei comune pentru dezvoltarea turismului în zona de graniță a Dunării de Jos” și cu de-amănuntul despre Festivalul folclorico-gastronomic desfășurat recent la Chilia Veche. Un festival de succes care a însemnat un pas înainte înspre apropierea comunităților despărțite de Dunăre: Chilia Veche și Chilia Nouă.
Persida Costea– manager proiecte Efige, Health-LIP, Clean- LIP.
Doamna s-a ocupat de modernizarea infrastructurii la Spitalul Județean, Spitalul Măcin. Pe partea cealaltă a Dunării, modernizări s-au făcut în Spitalul Bazinului Dunării și Spitalul din Izmail.
Colonel Violeta Grigoraș– ISU
Doamna colonel a dat amănunte privind stadiul proiectului „Răspuns comun în situații de urgență de-a lungul Dunării”. Prezent și acțiuni în lucru.
Paula Zibileanu– Primăria Tulcea. Cu proiectul „Prevenirea și combaterea crimei organizate și cooperarea poliției prin intermediul centrelor transfrontaliere de la granița româno-ucraineană”granița româno-ucraineană”.
Reprezentanta primăriei municipiului a punctat din realizările proiectului și special pe dotările privind monitorizarea traficului prin Poliția locală, dotarea cu tehnică etc
Comisar șef Marian Dumitrache– IPJ
Cu proiectul „Prevenirea și combaterea crimei organizate și cooperare polițienească în centre transfrontaliere la granița România- Ucraina.
Și aici, adjunctul comandatului Poliției tulcene a enumerat noianul de probleme care se pot crea la graniță și trebuie combătute prin colaborarea autorităților polițienești din cele două țări.
Și nu în ultimul rând (doar a stat la prezidiu) Anastase Moraru- primarul orașului Isaccea.
Cu proiectul „Dezvoltarea unei legături intermodale între Isaccea- Orlivka-Tulcea-Izmail”.
Cu unele situații neprevăzute, create de noua reorganizare administrativ-teritorială din Ucraina, situație care a îngreunat sau chiar a stagnat proiecte aflate în derulare.
Primarul Anastase Moraru speră ca, odată deschise aceste colaborări prin proiecte comune, să existe și colaborări concrete gen intervenții în situații de urgență, dată fiind distanța foarte mică dintre localitățile de pe ambele maluri ale Dunării și posibilitatea de intervenție , acum rapidă, pe Dunăre.
#
O întâlnire cu managerii tulceni realizată joi, 30 septembrie, cu alți factori responsabili din proiectele care se implementează la Tulcea, reușită.
Felicitări echipei „Proiecte fără granițe România-Ucraina”
Felicitări, Cezar Grozavu- director general
Care spune că: „Aceste întâlniri regionale au scopul de a arăta impactul cooperării transfrontaliere România-Ucraina asupra cetățenilor și zonelor de frontieră dar și de a promova proiectele de cooperare ca instrumente utile pentru a răspunde problemelor reale din fiecare regiune”.
Felicitări pentru reușita întâlnirii cu managerii de proiecte tulceni!
Pentru Tulcea această colaborare în cadrul Programului Operațional Comun înseamnă proiecte de circa 6 milioane de euro, ceea ce ce nu este deloc puțin dar, mai ales, apropierea dintre noi, schimbul de idei și fapte bune între comunitățile de pe ambele maluri ale Dunării.
N.A.
+ There are no comments
Add yours