Pentru prima oară de la înființarea ARBDD, guvernatorul nu va fi pus politic. Cel puțin asta încearcă USR-PLUS, formațiunea politică din arcul guvernamental căreia i-a “picat” Rezervația Biosferei. Altfel, în două vorbe spus, se vrea un guvernator ales de comunitatea locală, un om competent, nu pus de partid. Nefiind precedent, dacă procedura de desemnare a persoanei celei mai potrivite pentru această funcție reușește, USR-PLUS dă o puternică lovitură de imagine, chiar dacă dintre puținii aleși ai Consiliului Consultativ, ultimul cuvânt tot partidul îl va avea, la București. Deci, liber să se înscrie în cursă oricine se simte capabil să gestioneze Delta Dunării, a doua mare deltă a planetei, în toată complexitatea ei. Sunt destui, cred, înscriși în cursă, care se simt capabili și am auzit zilele astea de doctorul Ștefan Răileanu, că “s-ar băga”. Cine iubește caii, obligat a auzit și de Ștefan Răileanu și nu sunt deloc puțini fanii. Fondator al clubului hipic Real Racing din municipiu, cu mare aderență la copii și nu numai. L-am abordat direct, de ce-ar vrea să fie Guvernator al Deltei. Sincer, nu atât răspunsurile, cât CV-ul lui, impresionant, m-au băgat în ceață…
De ce vrei Guvernator, domnule doctor?
Rep: Sunteți membru al vreunui partid politic? Sau simpatizant cu vreo formațiune politică ?
Ștefan Răileanu: Nu sunt membru si nici nu am fost vreodată membru al vreunui partid. Sunt in temă insă cu dezbaterile politice deoarece imi place să stiu încotro ne indreptăm si care sunt principalele ideologii care vizează viitorul nostru. Nu pot să zic ca sunt simpatizant al vreunui partid anume dar imi plac politicienii care privesc politica ca pe o arta si mai ales cei care merg la constructie. Imi plac oamenii care isi doresc să facă câte ceva si să ajute comunitătile pe care le reprezintă , oferindu-le un trai mai bun si oportunităti noi .
Rep: Pentru prima oară, USR nu impune un guvernator politic ci organizează dezbatere pentru găsirea persoanei cele mai calificate. Ce v-a determinat să vă înscrieți în cursă ?
Șt.R: Am fost impresionat de organizarea acestei dezbateri si ,în acelasi timp, uimit că se întâmplă un astfel de lucru , mai ales că, de obicei guvernatorul este numit. Mi-a plăcut faptul că politicienii actuali au inceput să se gândească rațional la această functie într-o manieră, cred eu , responsabilă. Maniera proactivă de a actiona în această directie, nu numai că m-a uimit dar mi-a si plăcut. M-am inscris in această cursă datorită incurajării unor colegi din cercetare cu care dezbăteam unele probleme ale Deltei Dunării. Cei din breasla medicilor veterinari chiar mi-au spus că ar fi o experiență foarte bună pentru mine mai ales că stiu foarte multe din problemele epidemiologice ale deltei, am participat la nenumărate proiecte care au dus la reusite remarcabile . Filmele stiintifice, documentarele pe care le-am făcut de-a lungul timpului, au făcut nu doar educatie dar au făcut delta cunoscută, ceea ce a creat si un impact turistic pozitiv. Sunt de câțiva ani si organizatorul unui festival Echitatie la Portile Deltei care mi-a oferit o altfel de experieță în a invăța ceea ce inseamnă promovare , organizare etc . Deci, in concluzie, mi-a plăcut faptul că există o dezbatere si chiar dacă nu voi convinge cu cunostintele, mele sunt bucuros că mă pot evalua si mai ales că putem evalua nu doar pe viitorul guvernator dar mai ales pe cei care decid in această directie. Astfe,l putem sti cu exactitate unde suntem.
Rep: Dacă dr. Răileanu ar fi opțiunea pentru Guvernator, care ar fi primele 3 priorități pentru Deltă?
Șt.R: Introducerea Deltei Dunării in circuitul international stiintific si dezvoltarea de cercetare aplicată ca motor de dezvoltare locală, colaborare internatională si transformarea Deltei intr-un pol international de cercetare. Astfel , Delta Dunării nu doar că ar avea benificii atat din cercetare dar si din turismul stiintific. Dezvoltarea acestei laturi aduce in deltă o categorie de oameni educati care pot genera nu doar venituri substantiale localnicilor dar pot implementa si un respect față de natură, ceea ce este important pentru dezvoltarea noastră. Delta Dunării trebuie să se transforme intr-o destinatie usor exclusivistă dacă dorim să nu poluăm, să nu dispară specii si asta se face doar practicând un turism cu oameni educati .
Mobilitatea pe teritoriul Deltei Dunării – Transportul trebuie sa aibă valente avantajoase atât pentru localnici dar si pentru turisti. Din acest punct de vedere am un plan impărtit in trei regiuni si diferentiat atât pentru cel terestru cât si pentru cel pe apă. Sunt regiuni cu potential turistic major care din cauza transportului nu pot evolua .
Patrimoniul cultural si patrimoniul natural – Traditiile trebuie conservate si promovate iar astfel identitatea traditională impletită cu biodiversitatea deltei pot face o relatie de succes pentru viitor. Toate acestea se pot conserva si dezvolta decât prin accesarea unor programe cum sunt Programul de Investiții Teritoriale Integrate (ITI), programe de investitii infrastructura mare ( POIM ) si alte linii de finantare care au ca scop de finantare cele enumerate anterior.
Management mai eficient intre ARBDD si comunitătile locale – Crearea unui grup consultativ(biologi, ecologi, geografi,epidemiologi) format din experti care să ofere consultantă in scrierea proiectelor pentru toate unitatile administrative- teritoriale de pe teritoriul ARBDD. Acesti experti în cadrul Institutului National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii si pot fi cooptati mai intim in relatia cu UAT-urile de pe teritoriul ARBDD printr-un management actualizat la principalele nevoi actuale ale regiunii. De exemplu, introducerea in Programul Strategic National al ANSVSA a unor măsuri particulare pentru agricultorii si fermierii de pe teritoriul Deltei Dunării. Aceste maăuri trebuie adaptate fiecărei regiuni in parte printr-un pachet particular, de exemplu transportul animalelor, subventionarea fermierilor care cresc animale din rase empirice să fie cuantumizat in mod diferentiat in functie de catalogarea pasiunilor din regiunile respective, subventionarea unor actiuni sanitar veterinare cum ar fi plata deparazitarilor in cazul bolilor zoonotice parazitare in regiunile cu infestatii cu procent ridicat . Astfel protejăm nu doar populatia localaă ci si turistii care vin si consumă produse de origine animală. Tot prin acestă manieră de managemet sanitar veterinar evităm si apariatia unor epidemii sau pandemii care pot avea impact asupra regiunii si a sănătătii umane, totodată ajutăm si fermierii locali să se dezvolte. De asemenea, sunt si multe alte aspect care vizează populatiile de vectori responsabili pentru transmiterea unor boli care merită un management mai aplicat si mai eficiet. Aici vă spun doar trei cuvinte respectiv tantari, capuse, tabanide care nu doar că pot reprezenta reale pericole epidemiologice dar sunt si un factor disconfortant pt cei ce vin ca turisti in deltă, acestia pot fi chiar responsabilii unor prejudicii financiare insemnate.
Consider că experiența mea de 17 ani în cercetare, în care am relaționat cu ARBDD în multe contexte, cât si experienta mea ca doctor si consultant stiintific al unor trusturi de prestigiu din lume mă califică să particip la această dezbatere.
Uite cum arată CV-ul unui om tobă de carte
Ștefan Răileanu, 41 de ani, tulcean
Perioada 2005 – prezent, Cercetător Științific la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, Tulcea, România. Tipul activităţii sau sectorul de activitate: Parazitologie, boli infecţioase, epidemiologie ,boli zoonotice.
Perioada 2006 – prezent. Cercetător Stiințific Dr. Medic Veterinar Parazitologie, epidemiologie, boli infecțioase – studii efectuate pe populații de animale semisălbatice
din R.B.D.D. ; Patologia și recuperarea cabalinelor de sport, medicină veterinară ambulatorie pentru cabalinele de sport, asistență veterinară în cadrul competițiilor naționale, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, Tulcea, România.
Cabinet Veterinar Doctor Ștefan Răileanu și Asociația Club Sportiv Real Racing
Șoseaua Murighiol, km. 3,5, Loc. Tulcea, Parazitologie, epidemiologie, boli infecțioase,boli zoonotice. Patologia și recuperarea cailor de sport.
Perioada Octombrie 2007 – 2015. Calificarea / diploma obţinută Doctor in Medicina Veterinara – Cercetator Stiintific gr.III. Disciplinele principale studiate /
competenţe profesionale dobândite: Parazitologie, boli infecţioase și patologia și recuperarea ecvinelor de sport. Numele şi tipul instituţiei de învăţământ
/ furnizorului de formare: Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj –Napoca; Nivelul în clasificarea naţională sau internaţională.
Studii postuniversitare. Octombrie 1998 – Iunie 2005, Licențiat în medicină veterinară
Parazitologie, boli infecțioase, patologia și recuperarea cabalinelor de sport
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj- Napoca
Limba(i) maternă(e) Română
Limba(i) străină(e) cunoscută(e) Autoevaluare Înţelegere Vorbire Scriere
Nivel european (*) Ascultare Citire Participare la
conversaţie
Discurs oral Exprimare scrisă
Engleză B2 Bine B2 Bine B2 Bine B2 Bine B2 Bine
Italiană B2 Bine B2 Bine B2 Bine B2 Bine B2 Bine
(*) Nivelul Cadrului European Comun de Referinţă Pentru Limbi Străine
Competenţe şi abilităţi sociale .Capacitate de integrare socială; sociabilitate; flexibilitate în lucru; creativitate; abilităţi de lucru în echipă; capacitate de adaptare rapidă la schimbări; gândire practică; capacitate de alegere a priorităţilor; abilităţi de bun comunicator; capacitatea de a gestiona proiecte; capacitatea de a vorbi în
public şi de argumentare. Experiențe de lucru în echipe de cercetare pluridisciplinare.
Capacitati didactice si de formator
Competenţe şi aptitudini organizatorice
Capacitatea de previziune şi planificare; bun organizator; responsabil de proiecte; calitatea de a analiza şi sintetiza volum mare de informaţii; calitatea de a accepta erorile sau, după caz, deficienţele propriei activităţi; capacitatea de a redacta în scris rapoarte, sinteze, statistici.
Experiența în organizarea unor manifestări științifice cu participare națională și internațională în cadrul Asociației Veterinarilor de Ecvine din România (AVER).
Organizator de evenimente sportive si culturale – Organizează din 2014 si până in prezent – Echitatie, Natura si Aventura la Portile Deltei Dunării .
Competenţe şi aptitudini tehnice. Utilizare GPS Garmin. GIS, Tehnici chirurgicale de stomatologie si ortopedie ecvina, Competente tehnice in diagnosticul de laborator in direactia bolilor zoonotice , bacteriene si virale. Atestat in tehnici de laborator pe dictosticul bolilor parazitare .
Competenţe şi aptitudini de utilizare a calculatorului. Sisteme de operare: WINDOWS ,Software general: WORD, EXCEL, ACCESS
Alte competenţe şi aptitudini.Premii. Prelevare, conservare și interpretare probe, material biologic infestant.
Medic Veterinar in cadrul Federatiei Ecvestre Romane din 2007 – certificat de Federatia Ecvestra Internationla 07 Decembrie 2014, Specialist in medicina de sport la Ecvine
Specialist in ortopedie si potcovire ortopedica la Cabaline,
Instructor de echitatie – Ghid de turism ecvestru certificat cu seria B Nr 022314,
Specialist in programe de antrenamente măsuri si mijloace de protectie prin măsuri medicale la caii de sport – Certificat de ILPH& USAMV-19 Mai 2007
Competente Antreprenoriale – Diplomat C.C.I.N.A (Seria L N 00273222)- 2018
10 decembrie 2009 – Premiul Academiei de Științe Agricole și Silvice pentru lucrarea Atlas de Diagnostic al Strongilidozelor la Ecvine;
16 decembrie 2010 – Premiul Academiei Române pentru lucrarea Atlas de Diagnostic al
Strongilidozelor la Ecvine.
Informaţii suplimentare Membru în asociații profesionale Nationale:
1. Membru al AVER – Asociației Veterinarilor de Ecvine din România
2. Membru al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania
3. Membru al Asociaţiei Parazitologilor din România
4. Membru al Federației Ecvestre Romane (FER)
Internationale
5. Membru al Federaţiei Ecvestre Internaționale (FEI) din decembrie 2014
Activități de Pionierat
Este membru fondator al primului club de echitaţie din Tulcea, Asociaţia Club Sportiv „Real Racing” Tulcea (2008);
Formează primii campioni în sport ecvestru din regiunea Sud-Dobrogeană;
Are rezultate remarcabile în concursuri, încă din primul sezon de participare în cadrul Campionatului Naţional, organizat de Federaţia Română Ecvestră;
Elaborează primul documentar ştiinţific despre cabalinele semi-sălbatice din Delta Dunării- Regiunea strict protejată Letea;
Înfiinţează şi redactează prima revistă cu specialitate ecvestră din România- „Lumea cailor” (2004);
Elaborează împreună cu prof. dr. Mihai Cernea o nouă metodă de diagnostic în parazitologie.
Creează si inregistrează brandul ,,Caii de la Letea’” si odată cu acesta deschide un program de vizitare a pădurii Letea pentru studenti din universiățti străine si din tară cu profil de medicină veterinară , biologie si ecologie.
Anexe
Anexa 1 – Lista programe speciale de formare
Anexa 2 – Lista contracte naționale și internaționale de cercetare
Anexa 3 – Lista de lucrări publicate și participări la conferințe
Anexa 4 – Film documentar
Declar pe propria răspundere că datele prezentate sunt în conformitate cu realitatea.
Anexa 1 – Lista programe speciale de formare
2019
AVER &USAMV – CUJ NAPOCA
Ortopedie si potcovit ortopedic- Workshop- AVERWORO1-2019
2016
-USAMV-Cluj Napoca & AVER
Procedee terapeutice in laminita la cabaline – WOR – 06-2016 25 Noiembrie 2016
Diagnosticul laminitei la cabaline abordare practica WOR -05-2016 – 24 Noiembrie 2016
2015,
– Absolvire Scoala Doctorala -Univessitatea De Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj Napoca , Facultatea De
Medicina Veterinara
2012
Comisia Europeana Federatia Veterinarilor din Europa & Colegiul Medicilor Veterinari din Romania
”Imbunatatirea bunastarii animalelor: o abordare practica” 21 – 22 Iunie 2012.
2014
FEDERATIA ECVESTRA INTERNATIONALA Veterinarian Course 6-7 December Bucharest (Rou) – Curse Director – Paul Farrington (GBR) 2010 -WEVA-
Intalnirea internationala a medicilor practicanti de medicina sportva pe cabaline- 28- 29 Mai 2010 – Presedinte Zita
Makra DVM – Hungarian Association of Equine Practitioners
2008,
– USAMV- Cluj Napoca & FMV-Cluj Napoca & FMV Timisoara – sub egida MINISTERULUI EDUCATIEI SI CERCETARII
”Implementarea modelelor biomatematice de monitorizare si predictie a chimiorezistentei strongililor digestivi si
alternative terapeutice fara componenta poluanta’’
2008
– Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatulu i- Timisoara & Centrul de Cercetare de Igiena si
Patologie a Animalelor & Institutul de Ptologie Comparata – Filiala Timis
”Actualities In Animals Breeading And Pathology- 17 – 18 .04. 2008’’
2008
-Uniunea Europeană şi Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (Europe Aid/ 122961/D/SUP/RO/)
Building geodatabase
2008
-Uniunea Europeană şi Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (Europe Aid/ 122961/D/SUP/RO)
Geodatabase design concepts
2007
CIRAD şi Institutul Pasteur din Paris, Franţa
Specializare în teledetecţie prin satelit, sistemul de punere în aplicare GIS şi utilizarea acestora în generarea de hărţi
epidemiologice
2007
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj- Napoca, Facultatea de Medicină Veterinară,
Specializarea Farmacologie şi Farmacie
Implementarea modelelor biomatematice de monitorizare şi predicţie a chimiorezistenţei strongililor digestivi şi
alternative terapeutice fără componentă poluantă
2007
Liga Internaţională pentru Protecţia Cailor şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca
Program de training -medicină veterinară ecvină, Proiectul ILPH România, Anul II, Seminarul I-II-III
2007
Universitatea Tehnică din Lisabona, Facultatea de Medicină Veterinară
Implementation of digestive strongyles chemoresistance monitoring and prediction biomathematical models and
therapeutic nonpolutant alternatives
2006
Liga Internaţională pentru Protecţia Cailor şi Universitatea de Medicină Veterinară Iaşi
Program de training – Medicină Veterinară Ecvină, Proiectul ILPH România, anul I, seminarul III
Anexa 2 – Lista contracte naționale și internaționale de cercetare
Colaborator proiecte internationale:
1. Programul EDEN- EDEN – Emerging Diseases in a changing European Environment (2005-2009) Priority 6 ( Sub-Priority
6.3 – Sustainable Development, Global Change and Ecosystems): COLABORARE 4 ANI
Colaborator proiecte nationale:
1. 2006-2008 ROVETNILE – Dezvoltarea şi validarea unor metode noi de diagnostic şi supraveghere a virusului West Nile în
ecosistemele Deltei Dunarii şi testarea unui nou vaccin de uz veterinar bazat pe vectori lentivirali. 2 ani Colaborare
2. 2007-2010, Programul Parteneriate PNII, proiect Implementarea modelelor biomatematice de monitorizare si predictie a
chimiorezistentei strongililor digestivi si alternative terapeutice lara cornponenta poluanta, Universitatea de Stiinte Agricole
si Medicina Veterinara Cluj-Napoca. 3 ani colaborare
3. Contract 422/2010 Cercetarea evoluției zonei cu regim de protecție integrală în padurea Letea din R.B.D.D. în contextul
impactului asupra vegetației produse de populația de cai semisălbatici. 1 an colaborare
4. 2013, PN Delta Dunarii, cod 09-26, Cercetări asupra zoonozelor şi bolilor parazitare la ecvinele semi sălbatice din RBDD –
studiu de caz zona Letea. 1 an colaboare
5. 2014 Proiect PN 09 26 05 10, ″Evaluarea resurselor din R.B.D.D. în relație cu factorii de mediu, Programul NUCLEU Delta
Dunării″, Faza I – Mentinerea/restaurarea starii ecologice bune a ecosistemelor, Obiectiv 4 – Cercetări asupra zoonozelor şi
bolilor parazitare la ecvinele semisălbatice din R.B.D.D. – Studiu de caz – zona Letea, Beneficiar: Ministerul Educaţiei
Naționale – Autoritatea Naţională de Stat pentru Cercetare Ştiinţifică, Dezvoltare Tehnologică și Inovare, (2014); 1 an
colaborare
6. 2015 Proiect PN 09 26 02 03 Cercetări asupra zoonozelor şi bolilor parazitare la ecvinele semisălbatice din R.B.D.D. –
Studiu de caz – zona Letea
7. 2017 Proiect PN 16 28 03 04 Efectul pășunatului natural asupra fitocenozelor din RBDD si impactul asupra sănătății
animale si umane.
8. 2017 – Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene/POIM 4.1 Măsuri pentru
asigurarea unui statut favorabil de protecție și conservare a habitatelor și speciilor periclitate din R.B.D.D. în context
internațional
9. 2017- Modelarea epidemiologica complexa a infectiilor cauzate de virusul West Nile prin corelare
interdisciplinara utilizand date imagistice colectate cu sisteme de senzori si drone – RPAS-WN
10. 2019- Ministerul Cercetarii si Inovarii & Institutul De Cercetare -Dezvoltare „Delta Dunarii’’- Revizuirea planului de
management si a regulamentului ARBDD
11. 2019- Ministerul Cercetarii si Inovarii & Institutul De Cercetare -Dezvoltare „Delta Dunarii’’- Cercetarea
mecanismelor de aparitie si raspandire a bolilor infectioase zoonotice emergente si reemergente si a persistentei celor
endemice in perimetrul Biosferei Delta Dunarii
12. 2019- Ministerul Cercetarii si Inovarii & Institutul De Cercetare -Dezvoltare „Delta Dunarii’’ Program Nucleu Delta
Dunarii 2022,cod PN 19.12 Contract 42N/2019 – Cercetari privind bolile infectioase si parazitare la animale salbatice si
domestice din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si imprejurimi
13. 2020- Ministerul Cercetarii si Inovarii & Institutul De Cercetare -Dezvoltare „Delta Dunarii’’ Program Nucleu Delta
Dunarii 2022,cod PN 19.12 Contract 42N/2019 – Cercetari privind bolile infectioase si parazitare la animale salbatice si
domestice din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si imprejurimi
14. 2020- Ministerul Cercetarii si Inovarii & Institutul De Cercetare -Dezvoltare „Delta Dunarii’’- Revizuirea planului de
management si a regulamentului ARBDD
Anexa 3 – Lista de lucrări publicate și participări la conferințe
A. CĂRŢI ȘI CAPITOLE ÎN CĂRȚI
1. RAILEANU S., 2013. Incidenta bolilor zoonotice in raport cu schimbarile climatice, în Doroftei M. et Covaliov S. (ed.),
Manual de Delta Dunării – Ghid pentru personalul de teren al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării și Gărzii
de Mediu Editura Centrul de Informare și Dezvoltare Tehnologică Delta Dunării, Tulcea, p. 437 – 450, ISBN 978-973-
88117-4-4
2. Mihai Cernea, Luís M. Madeira de Carvalho, Vasile Cozma, Laura Cernea Cristina, Ştefan Răileanu, Radu Silberg,
Adrian Gut [2008], Atlas of Diagnosis of Equine Strongylidosis, Editura AcademicPres 2008, Cluj-Napoca,
Romania (120 p.) . ISBN 978-973-744-127-0
3. Manual de Delta Dunarii – Stefan Raileanu -autor capitol – INCIDENTA BOLILOR ZOONOTICE IN RAPORT CU
SCHIMBARILE CLIMATICE – Romania( 482 pagini) -ISBN 97897388117-4-4 – Editura Centrul De Informare
Tehnologica Delta Dunarii .
B. ARTICOLE/STUDII DE SPECIALITATE
Articole prim-autor:
1. Răileanu (Ş.), Nichifor (C.), [2007], Data concerning the epidemiological characteristics in the helminth
infestations of the Danube Delta’s cormorant populations. IN: Scientific Annals of the Danube Delta Institute, 13: 97-
106, ISSN 1583-6932
2. Ştefan Răileanu, Mihai Matrinov, Mihai Cernea [2007] – Preliminary data concerning the monitoring of the
infections, parasitary diseases and welfare of horses population from Danube Delta. In curs de editare la USAMV Iasi,
Simposium Progress and Perspectives in Veterinary Medicine, 7-9 iunie, 2007, Iasi, ISSN:1454-7406
Articole co-autor:
1. Gherman C, Răileanu S, Mihalca A, [2005] – Fauna helmintica la cormoranul mare (Phalacrocorax carbo) şi
cormoranul pitic (Phalacrocorax pygmaeus) din rezervatia biosferei Delta Dunarii. Rev. Rom .Parazit. XV, nr. 1, pag.
73-77, ISSN 1221-1796
2. Marinov E. Mihai, Kiss J. Botond, Răileanu Ştefan, Condac Marilena, Doroftei Mihai, Prioteasa Liviu, Alexe
Vasile [2007] – Preliminary results of the research on the West Nile Virus from the Danube Delta Biosphere Reserve.
IN: Scientific Annals of the Danube Delta Institute, 13: 59-66, ISSN 1583-6932
3. Cernea M., Cernea C., Ognean M., Onac D., Răileanu Ș., Cozma V. [2007] – Eggs hatching and larval
development assay of strongyls resistance at benzimidazoles in zoo equines. Scientifical Papers – Veterinary
Medicine, Vol. XL, USAMV a Banatului, Timişoara, 2007, pp.140-146, Issn Ed. Imprimeria Mirton, Issn:1221-5295
4. Gherman C, Răileanu S., Mihalca A. [2008] – Fauna parazitara la lisita din Rezervatia Naturala Delta
Dunarii, Rev. Rom. Parazit., nr.1, pag. 85-89, ISSN 1582-1366
5. Cernea Mihai, Cernea Cristina, S. Răileanu, A. Gut, R. Silberg, L. Madeira de Carvalho [2008] – Calculation
of resistance factor and evaluation of results veridicity from a biomathematical prospective in equine strongyls
resistance, Lucr. St. Seria M.V. no. 51(10)/2008, USAMV Iaşi. Simposium Progress and Perspectives in Veterinary
Medicine, 5-6 Iunie, 2008, pp.261-263, Iaşi, ISSN:1454-7406
6. Cernea Mihai, Cernea Cristina, S. Răileanu, A. Gut, R. Silberg, L. Madeira de Carvalho [2008] –
Establishing the necessary and functional parameters of the deterministic mathematical model of in vitro resistance
evaluation in equine strongyls resistance, Lucr. St. Seria M.V. no. 51(10)/2008, USAMV Iaşi. Simposium Progress and
Perspectives in Veterinary Medicine, 5-6 Iunie, 2008, pp.257-260, Iaşi, ISSN:1454-7406
7. S. Răileanu, Cernea Mihai, Cernea Cristina, A. Gut, R. Silberg [2008] – The identification of feral-wild horse's
strongyles from Danube Delta, Danube Delta National Institute for Research and Development, Tulcea, Romania The
XVII International Symposium "Deltas and Wetlands 2008" 18-20 Septembrie 2008
8. Cernea Mihai, Cernea Cristina, S. Răileanu, A. Gut, R. Silberg, Mărculescu Anca, L.Madeira de Cavalho
[2008] – Testing of sensibility and specificity of in vivo resistence invesigation methods, Scientifical Papers, Veterinary
Medicine, vol XLI, USAMV a Banatului, Timişoara, 2008, pp.550-555, Issn Ed. Imprimeria Mirton, Issn:1221-5295
9. Mihai Cernea, Cristina L. Cernea, Stefan Răileanu, L. Madeira De Carvalho., [2009], Determination of
Resistance Reference Parameters of Equine Strongyls to Anthelmintic. Bulletin of USAMV Cluj-Napoca, vol.
66(1)/2009, Symposium “Prospects for the 3 rd Millenium Agriculture”, pp.354-358, ISSN:1843-5270
10. Cernea, M.; Cernea, L. C.; Ognean, L.; Năstasa, V.; Mareş, M.; Răileanu, Ş.; Carvalho, L. M. M. de. 2009,
Phytotherapy in equine strongylidosis alternative fitoterapeutice în strongylidoze la ecvine, Universitatea de Ştiinţe
Agricole şi Medicină Veterinară"Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, Iaşi, Romania, Lucrări Ştiinţifice – Medicină Veterinară,
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, 2009, 52, 11(1), 436-441, 8
ref. http://www.cabdirect.org/abstracts/20093265693.html
11. Cernea, M.; Cernea, L. C.; Ognean, L.; Năstasa, V.; Mareş, M.; Răileanu, Ş.; Trîncă, S., 2009,
Pharmacodynamic studies of anthelmintic classes used in equine strongylidosis, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi
Medicină Veterinară"Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, Iaşi, Romania, Lucrări Ştiinţifice – Medicină Veterinară, Universitatea
de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, 2009, 52, 11(1), 442-446, 10
ref. http://www.cabdirect.org/abstracts/20093265695.html
12. Cernea, L. C.; Cernea, M.; Ognean, L.; Năstasa, V.; Răileanu, Ş.; Mareş, M.; Carvalho, L. M. M. de; Chereji,
A., 2009, The efficacy of hydroalcoholic herbal extracts on eggs and larvae of equine strongyles, Universitatea de
Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară"Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, Iaşi, Romania, Lucrări Ştiinţifice – Medicină
Veterinară, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, 2009, 52, 11(1), 426-
431, 8 ref. http://www.cabdirect.org/abstracts/20093265691.html
13. Mihai CERNEA, Laura Cristina CERNEA, Ştefan RĂILEANU, Valentin NĂSTASA, Mihai MAREŞ, Laurenţ
OGNEAN, Luis M. Madeira de CARVALHO, [2010] Biological control of pastures infested with equine. strongyls
larvae. Lucr. St. Seria M.V. no. 53(12)/2010, partea 3, USAMV Iaşi. Simposium Progress and Perspectives in
Veterinary Medicine, Iunie, 2010, pp.571-574, Iaşi, ISSN:1454-7406
14. Mihai CERNEA, Laura Cristina CERNEA, Ştefan RĂILEANU, Valentin NĂSTASA, Mihai MAREŞ, Laurenţ
OGNEAN, Luis M. Madeira de CARVALHO, [2010] The efficacy of herbal extract on equine strongylidosis.
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară"Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, Iaşi, Romania, Lucrări Ştiinţifice –
Medicină Veterinară, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, 2010, 53,
12(3), 575-581, 4 ref. http://www.cabdirect.org/abstracts/20103374926.html
15. Laura Cristina CERNEA, Mihai CERNEA, Laurenţ OGNEAN, Valentin NĂSTASA, Ştefan RĂILEANU, Mihai
MAREŞ, Anca CHEREJI, Luis M. Madeira de CARVALHO [2010] The efficacy of macrocyclic lactones and benzimidazoles combination in equine strongylidosis. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară"Ion
Ionescu de la Brad" Iaşi, Iaşi, Romania, Lucrări Ştiinţifice – Medicină Veterinară, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi
Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, 2010, 53, 12(3), 562-565, 6 ref. http://www.cabdirect.org/abstracts/20103374923.html
16. Laura Cristina CERNEA, Mihai CERNEA, Laurenţ OGNEAN, Valentin NĂSTASA, Ştefan RĂILEANU, Mihai
MAREŞ, Anca CHEREJI Luis M. Madeira de CARVALHO [2010] The efficacy of tetrahydropyrimidines and
benzimidazoles combination in equine strongylidosis. Lucr. St. Seria M.V. no. 53(12)/2010, partea 3, USAMV Iaşi.
Simposium Progress and Perspectives in Veterinary Medicine, Iunie, 2010, pp.566-570, Iaşi, ISSN:1454-7406,
ref. http://www.cabdirect.org/abstracts/20103374924.html
17. Mihai Cernea, Cristina L. Cernea, Stefan Răileanu, L. Madeira de CARVALHO [2009] – Determination of
Resistance Reference Parameters of Equine Strongyls to Anthelmintic, Bulletin of USAMV Cluj-Napoca, vol.
66(1)/2009, Symposium “Prospects for the 3rd Millenium Agriculture”, pp.354-358, ISSN:1843-5270.
18. Mihai Cernea, Laura Cristina Cernea, Laurenţ Ognean, Valentin Năstasa, Mihai Mareş, Ştefan Răileanu,
Sebastian Trîncă [2009] – Farmacodinamia claselor de antihelmintice utilizate în strongilidoza ecvină , Lucr. St.
Seria M.V. no. 52(11)/2009, vol.1, USAMV Iaşi. Simposium Progress and Perspectives in Veterinary Medicine, Iunie,
2009, pp.442-446, Iaşi, ISSN:1454-7406
19. Mihai Cernea, Laura Cristina Cernea, Laurenţ Ognean, Valentin Năstasa, Mihai Mareş, Ştefan Răileanu,
Luis M. Madeira De Carvalho [2009] – Alternative fitoterapeutice în strongylidoze la ecvine , Lucr. St. Seria M.V. no.
52(11)/2009, vol.1, USAMV Iaşi. Simposium Progress and Perspectives in Veterinary Medicine, Iunie, 2009, pp.436-
441, Iaşi, ISSN:1454-7406
20. Laura Cristina Cernea, Mihai Cernea, Laurenţ Ognean, Valentin Năstasa, Ştefan Răileanu, Mihai Mareş,
Luis M. Madeira De Carvalho, Anca Chereji [2009] – Eficacitatea extractelor hidroalcoolice din plante asupra ouălor şi
larvelor de strongili de la ecvine, Lucr. St. Seria M.V. no. 52(11)/2009, vol.1, USAMV Iaşi. Simposium Progress and
Perspectives in Veterinary Medicine, Iunie, 2009, pp.426-431, Iaşi, ISSN:1454-7406
21. RAILEANU (S.), 2013, Incidenta bolilor zoonotice in raport cu schimbarile climatice, în Doroftei M. et
Covaliov S. (ed.), Manual de Delta Dunării – Ghid pentru personalul de teren al Administrației Rezervației Biosferei
Delta Dunării și Gărzii de Mediu, Editura Centrul de Informare și Dezvoltare Tehnologică Delta Dunării, Tulcea, p. 437
– 450 ISBN 978-973-88117-4-4
22. RAILEANU (S.), CERNEA Mihai, TĂMAȘU Violeta, 2016, Testing some extracts of plants from the Danube
Delta with potentialy antiparasitic effect on equines , IN: Scientific Annals of the Danube Delta Institute, VOL 21,
doi:10.7427/DDI.21.08, pp. 77-86
23. Vasic A., Zdravkovic N., Anita D. et al., 2018 – Species diversity, host preference and arbovirus detection of
Culicoides (Diptera: Ceratopogonidae) in south-eastern Serbia. Parasites&Vectors, In press.IF: 3.163, Scor Relativ de
Influenta: 2.492. ISSN: 1756-3305. SCOPES AMSAR training group: 4 Adriana Aniță, 4 Ioana Alexandra Anton, 4 Andrei
Cimpan, 4 Lavinia Ciucă, 4 Luciana Crivei, 1 Aleksandar Cojkić, 1 Darko Davitkov, 1 Vladimir Drašković, 1 Bojan Gajić, 1 Uroš
Glavinić, 4 Maria-Larisa Ivănescu, 8 Mihaela Kavran, 4 Andrei-Cristian Lupu, 4 Raluca Mîndru, 4 Daniela Porea, 1 Radiša
Prodanović, 3 Oliver Radanović, 2, 4 Cristian Răileanu, 5 Stefan Raileanu, 1 Marko Ristanić, 4 Constantin Roman,
1 Ljubodrag Stanišić, 8 Slavica Vaselek, 1 Miloje Đurić.
24. Victoria Buza, Laura Catana, Sanda Maria Andrei, Laura Cristina Stefanut, Stefan Raileanu, Maria Catalina
Matei, Ion Vlasiuc, Mihai Cernea In vitro anthelmintic activity assessment of six medicinal plant aqueous extracts
against donkey strobglys. Journal of Helminthology, 2020, 94, e147, 1-7, https://doi.org/10.1017/S0022149X20000310
IF = 1.30
Abstracte:
1. Răileanu (Ş.), Matrinov (M.), Cernea (M.), 2007, Preliminary data concerning the monitoring of the infections,
parasitary diseases and welfare of horses population from Danube delta, IN: Lucr. St. Seria M.V. no. 50(9)/2007,
USAMV Iaşi. Simposium Progress and Perspectives in Veterinary Medicine, 7-9 June, 2007, pp.492, Iaşi,
ISSN:1454-7406
2. Cernea Mihai, Cernea Cristina, Cozma Vasile, Răileanu S., Gut A, Silberg R, Luis Madeira de Carvalho,
2008, Comparative evaluation of drug resistance tests in equine strongylidosis. Proceeding – Equine Parasite Drug
Resistance – Workshop, Copenhagen, Denmark, on July 31 and August 1, 2008, pp.18-19
3. Răileanu (Ş.), Cernea (M.), Cernea (C.L.), Gut (A.), Silberg (R.), 2013, The biodiversity of feral-wild horse's strongyles
from Danube Delta compared with north-west of Romania,6: 84. IN: Török (L.) ed., Deltas and Wetlands (Book of
abstracts), 1: 226 pp., ISSN 2344-3766
PARTICIPĂRI LA CONFERINȚE NAȚIONALE ȘI INTERNAȚIONALE DE SPECIALITATE, CURSURI DE FORMARE
2007, Patologia și recuperarea cabalinelor de sport, Univeristatea de Medicină Veterinară, Lisabona, Portugalia
7-9 iunie 2007, Simposium Progress and Perspectives in Veterinary Medicine, Iași
5-6 iunie 2008, Simposium Progress and Perspectives in Veterinary Medicine, Iași
31 iulie-1 August 2008, Proceeding – Equine Parasite Drug Resistance – Workshop, Copenhagen, Denmark
18-20 September 2008, The XVII Intrnational Symposium "Deltas and Wetlands 2008", Danube Delta National
Institute for Research and Development, Tulcea, Romania
Iunie 2009, Simposium Progress and Perspectives in Veterinary Medicine, Iași
Iunie 2010, Simposium Progress and Perspectives in Veterinary Medicine, Iași
21-22 Iunie 2014, Workshop Îmbunătățirea bunăstarii animalelor: o abordare practică, Comisia Europeană Federația
Veterinarilor din Europa, Colegiul Medicilor Veterinari din România, Decembrie 2014, FEI Veterinarin Course, București
Ștefan Răileanu, Workshop AVER Examinarea armăsarilor de reproducție, 24.04.2015, Herghelia Beclean, Județul
Bistrița – Năsăud, Romania;
Ștefan Răileanu, Workshop AVER Chiropodie și potcovit ortopedic, 24.04.2015, Herghelia Beclean, Județul Bistrița –
Năsăud, Romania;
Ștefan Răileanu, Congres AVER USAMV Cluj Napoca, 25.04.2015, Cluj – Napoca, Romania;
Stefan Raileanu,Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania- ,,Sistemul National de Educatie Continua’’
17.04.2015- Atestat seria B nr.04736- Gripa Aviara
Stefan Raileanu,Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania- ,,Sistemul National de Educatie Continua’’
17.04.2015-Atestat seria B nr.04780- Boli Cu Risc Zoonotic.
2016, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj- Napoca,, Workshop: Procedee terapeutice in
laminita la cabaline
2016, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj- Napoca,, Workshop: Diagnosticul laminitei la
cabaline
2016, Univeristy of Belgrade, Sc. Veterinary inst. of Serbia, University of Zurich, Summer school in Staria Planina and
Belgrade, Serbia, Morphological Identification and PCR Screening of Vectors transmitting bluetongue, schmallenberg
and west nile virus – SCOPES International Partnership “Arbovirus Monitoring, Surveillance and Research–capacity
building on mosquitoes and biting midges (AMSAR)”
2016, University of Zurich, DDNIRD Tulcea, Summer school in Danube Delta: Sampling, identification, preservation
and field testing of vectors and resevoirs in one of the most important European gates for emerging diseases –
SCOPES International Partnership “Arbovirus Monitoring, Surveillance and Research–capacity building on mosquitoes
and biting midges (AMSAR)”
2017, University of Zurich, USAMV Iasi, Winter School – Scientists together for vectors and vector-borne disease
research – an intensive laboratory training course 4-12 March, 2017 – SCOPES International Partnership “Arbovirus
Monitoring, Surveillance and Research–capacity building on mosquitoes and biting midges (AMSAR)”
2018, Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania – Program profesional elaborat in cadrul ,,Sistemului
National De Educatie Continua”’ – Atestat seria B nr.21412 curs 1- Pesta Porcina Africana 19.11.2018.
2018, Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania – Program profesional elaborat in cadrul ,,Sistemului
National De Educatie Continua”’ – Atestat seria B nr.21443 curs 2- Pesta Rumegatoarelor Mici 19.11.2018
2018, Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania – Program profesional elaborat in cadrul ,,Sistemului
National De Educatie Continua”’ – Atestat seria B nr.21389 curs 3- Zoonoze si Epizootii 19.11.2018
Titluri comunicări orale si postere:
Cernea Mihai, Cernea Cristina, S. Răileanu, A. Gut, R. Silberg [2008] – Monitoring of equine strongyls resistance to
anthelmintics, Danube Delta National Institute for Research and Development, Tulcea, Romania The XVII Intrnational
Symposium "Deltas and Wetlands 2008" 18-20 Septembrie 2008
Cernea Mihai, Cernea Cristina, S. Răileanu, A. Gut, R. Silberg, L. Madeira de Carvalho [2008] – Comparative
evaluation of drug resistance tests in equine strongylidosis, Proceeding – Equine Parasite Drug Resistance –
Workshop, Copenhagen, Denmark, 31 Iulie şi 1 August, 2008, pp.18-19
Săvuţă, G., Aniţă, D., Aniţă, Adriana, Ludu, Luanda, Tănase, Oana, Ionescu, Aurelia, Dragomir, Gina, Kiss, J., B.,
Marinov, M., Jr., Răileanu, Ş. [2008] – Development and validation of new assays for the surveillance and diagnostic of West Nile virus in Danube Delta ecosystems.
Fără nicio exagerare, oriunde ar fi chemat la interviu, dacă va fi chemat, dr. Ștefan Răileanu trebuie să-și pună CV-ul într-o sacoșă.
În următoarele două săptămâni, Consiliul Consultativ aruncă în dezbatere cu pretendenții la funcția de Guvernator al Deltei, șapte teme.
Baftă, doctore Răileanu!
N.A.
+ There are no comments
Add yours