Cu pompa de rigoare, vineri s-a deschis în Piața Civică, din municipiu, un fel de ediție revizuită a tradiționalului Târg de produse tradiționale, de data aceasta, însă, târg cu un plus de calitate. Nu doar fiindcă l-a organizat Asociația Moesis de la Constanța și i-a spus Etno Dobrogea și nu doar că antreprenoarea doamnă de succes Vals s-a ocupat. Când spui „puțini, dar buni” trimiterea este direct la calitate. Asta am văzut vineri la prânz, la deschiderea Târgului Etno Dobrogea. Și un stand nou de vinuri. De calitate! Fără măcar degustare, am luat de bune medaliile obținute la o competiție de vinuri unde au venit cu mostre din toată lumea. În competiția „La Emzioni dal Mondo” din 17-19 octombrie, Bergamo- Italia. Aici a fost prezentă și SC Nalba din Baia, cu Pagaia Merlot și Ataman Sauvignon Blanc Sec. Premiată și în competiție, premiată și de ziarul La Stampa, pentru roze.
Foarte interesant dacă te apleci un pic asupra istoriei despre acest vin care, iată, câștigă tot mai mult teren la calitate. Bălan Ion, căci a lui este podgoria de la Baia, pusă la punct prin fonduri europene, explică de ce Ataman pe etichetă; și de ce toate sortimentele de vin sub umbrela Hamangia? Cică, pe vremuri, Baia se chema…Hamangia. Gânditor, nu s-a găsit prin hrisoave, de-al cui, din ce neam, pe ce uliță… Ulterior, din Hamangia s-a ajuns la denumirea actuală a localității, Baia. În zilele noastre, pe câmpurile acestei localități cel mai bun fermier din Tulcea, părere personală, și-a dezvoltat și o exploatație viticolă, pe fonduri europene, cum rar se poate vedea în județ. Felicitări!
N.A.
+ There are no comments
Add yours