Cei mai importanți inventatori din România și Republica Moldova își prezintă lucrările la Galați, în perioada 16-18 octombrie. Un tip de beton, produs din sticlă reciclată, iese în evidență la această întâlnire a inventatorilor, printre ei și Alexandru Lescai, din Tulcea, cu respectivul produs revoluționar. La nivel mondial, doar un sfert din ambalajele de sticlă sunt refolosite, iar găsirea unor noi întrebuințări este binevenită.
Alexandru Lescai, manager Remondis SRL: „Granule de sticlă produse dintr-un procedeu de implozie a ambalajelor de sticlă sau a sticlei în general. Este mult mai rezistent. A obținut teste foarte bune atât la rezistență, cât și la confortul termic.” Remondis SRL își dezvoltă producția și își crește competitivitatea pe piața de profil prin două proiecte cu finanțare din alocarea prevăzută pentru Instrumentul Teritorial de Investiții Delta Dunării, în cadrul Programul Operațional Regional 2014-2020.
Totalul sumelor nerambursabile care contribuie la dezvoltarea firmei de construcții din Tulcea înseamnă 2,64 milioane de lei. Materia primă pentru cărămida produsă cu granule de sticlă vine de la J.T. Grup, colectorul unic de deșeuri al județului Tulcea.
Ilie Petre, președinte ADI ITI: „Iată un rermarcabil exemplu de bună practică. Instrumentul Teritorial de Investiții își demonstrează importanța, inclusiv prin acest tip de intervenție în ceea ce ține de dezvoltarea unui produs inovator pe piața construcțiilor, înțeleg un produs certificat, unic în Europa”- declară Ilie Petre, după ce invenția tulceanului a apărut și la TV.
Ionuț Tudorache, director general J.T. Grup: „În urmă cu câțiva ani am încercat să găsim o modalitate de reciclare a sticlei, am studiat și am găsit în final o soluție pe care am aplicat-o primii în România. Timp de șase ani am cercetat cu ajutorul unor ingineri din Canada și România posibilitatea producerii unui beton de calitate superioară prin folosirea deșeurilor de sticlă. Am reușit și într-un final am ajuns la o rețetă de glass beton care datorită mixului de granulație din sticlă are niște caracteristici extraordinare. Acest material are niște proprietăți extraordinare, este rezistent chiar la foc, are o duritate și o rezistență la compresiune mult mai bună decât betoanele clasice. În plus, cărămizile realizate de noi din glass beton sunt de două ori mai dure decât cărămizile normale și le întrec la toate testele de rezistență. Secretul constă în tehnologia pe care o folosim. Avem un utilaj extrem de performant prin care deșeurile de sticlă sunt supuse unui proces de implozie, ceea ce face ca cioburile rezultate să nu aibă muchii ascuțite și să poată fi astfel înglobate în beton, conferindu-i proprietăți superioare”.
În urma unui îndelungat proces de cercetare împreună cu institute de cercetare, s-a ajuns la un rezultat concret, unic în Europa, care va fi şi patentat, acela că „proprietăţile betonului cu sticlă sunt net superioare betonului cu agregate tradiţionale”.
N.A.
+ There are no comments
Add yours