Ce surpriză plăcută și neașteptată a primit conducerea Spitalului Județean de Urgență. Sub formă de donație de la un tulcean stabilit cu mulți ani în urmă în Canada și care, prin testament, a lăsat spitalului din Tulcea, suma de 566.000 lei. Managerul SJU, dr.Tudor Năstăsescu, spunea ieri în ședința Consiliului Județean, că la început a crezut că este o glumă. “Știu că este tulcean cel care a făcut donația, Ion Adamache, că a studiat la Spiru Haret, a avut o activitate prodigioasă în domeniul cercetării, în Canada. Averea restantă după decesul soției a fost împărțită de o firmă de avocatură, conform dorinței lui, între un spital din Canada, parohia română ortodoxă din Alberta, spitalul nostru și liceul Spiru Haret. Nouă ne-a revenit această sumă de 566.000 lei. Sigur, la intrarea în cabinetul de Radiologie vom pune o placă cu gestul acestui OM”- spunea dr. Năstăsescu.
Cine este Ion Adamache
Ion Adamache (1923-1998), inginer petrolist și inventator roman, inventatorul procedeului de extragere a petrolului prin injectare cu apă sărată.Nascut la 9 august 1923 la Tulcea, a început liceul în orasul natal si l-a terminat la Bucuresti, unde s-a înscris apoi la Institutul Politehnic, sectia Petrol si Gaze, pe care a absolvit-o în 1947 cu calificativul Magna cum Laudae. S-a angajat în acelasi an, prin concurs, la ASTRA Romana, societate romano-americana, ca inginer de productie. A lucrat în diverse campuri petrolifere pana în 1951, cand s-a angajat, tot prin concurs, la Institutul de Cercetari Petroliere din Campina. A lucrat în calitate de cercetator, apoi de sef de proiect.
Celebrul Walt Disney a vizitat în 1961 pavilionul romanesc al petrolului deschis în Italia cu prilejul centenarului unificarii tarii, cautand o ambianta potrivita pentru unele din filmele sale aniversare de desene animate si a avut o discutie cu inginerul Adamache, fiind uimit de capacitatea imaginativa a acestuia. A numit felul sau de a fi „imagineering“, porecla plina de premonitie.
Ion Adamache si-a sustinut teza de doctorat în 1966, avand ca tema Noi tehnici si tehnologii de extragere a petrolului cu micsorarea costurilor de productie. A devenit director stiintific al Institutului de Cercetari Petroliere din Campina (1966-1968), apoi consilier în Departamentul de Petrol al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), functie din care a fost silit sa demisioneze în 1971, fiind considerat inadaptabil la linia partidului în probleme economice. Se aflase si ca în 1968 devenise membru al Societatii Internationale a Inginerilor în Petrol din SUA (SPE). A fost trimis ca simplu inginer la Schela Bolintin (1971 – 1972). S-a angajat la Centrul de Perfectionare a Inginerilor si Tehnicienilor din Ministerul Petrolului, ca profesor (1972 – 1973), a scris cursuri si manuale, printre care trebuie mentionat volumul Pompe de productie, si a aplicat pentru diverse pozitii, reusind sa obtina, prin concurs initiat de Libia la Bucuresti, postul de Reservoir Engineering Manager (director administrativ al rezervelor de petrol) la Compania Nationala de Petrol din Libia (1974 – 1976), unde a condus lucrari inclusiv în Sahara.
În 1977 a cerut azil politic în Italia si a stat, împreuna cu sotia, Ana Adamache, 10 luni în lagarele de la Trieste si Latina. Pana în acest moment al carierei sale, inginerul Ion Adamache avea la activ 17 patente de inventie, 8 cursuri si manuale si numeroase articole publicate în reviste de specialitate în romana, franceza si engleza. Participase la congresele internationale ale petrolului din Mexic, Moscova si Tokio (între 1967 si 1975). Deviza sa era: Labor omnia vincit (Munca învinge orice). Printre inventiile de pana în acel moment trebuie mentionate procedura de injectare a zacamintelor de petrol în amestec cu sulfuri prin introducerea de apa sarata la baza zacamantului; procedura de procesare a petrolului crud astfel obtinut.
De acolo a plecat în Canada, fiind înregistrat ca imigrant (1977 – 1981) si apoi cetatean canadian. S-a stabilit la Calgary si a lucrat, vreme de 32 de ani, în industria canadiana a petrolului. L-a reîntalnit acolo pe unul dintre mentorii sai din tinerete, Traian Nitescu, fugit în 1948 din Romania (trecand Dunarea înot), care lucra la Canadian Fina LTD si adusese productia acesteia la un miliard de dolari canadieni înainte de a fi vanduta catre Petro Canada. Acolo a patentat prin Canterra Energy Ltd., al carei al doilea angajat a fost (în 1987 în Canada si 1989 în SUA), procedeele de extragere a petrolului prin injectare cu apa sarata si de procesare a petrolului crud prin purificare de sulfuri, pe care nu reusise sa le aplice în Romania. Astfel, investind 4 milioane de dolari în aceste noi tehnologii, Canterra a extras petrol din partea central-vestica a Albertei în ritm de 300 de tone pe zi, cu un procentaj de puritate de 99%. Astazi aceste procedee se aplica înca în sase tari. Canada se pregateste sa foloseasca la adancimi si mai mari tehnologiile lui Ion Adamache (se numesc „pompele Ion“), extragand petrolul si înlocuind pungile respective cu apa sarata. Procentajul de puritate scontat ar fi de 68%. Pentru aceste noi aplicatii, inginerul Ion Adamache a convins compania Husky sa investeasca în teste în zona raului Rainbow Keg, folosind o tehnologie pe care a perfectionat-o. Ea consta în formarea de rezervoare de petrol la adancime, prin separarea lor în puturi orizontale, unde sa se introduca prin presiune pretrolul crud. Aceasta tehnologie a fost aplicata în lume mai întai în Canada, de catre compania Husky, care s-a dezvoltat, unindu-se cu ramura canadiana a companiei franceze Aquitaine, devenind o companie de top, printre primele opt din lume. Inginerul Adamache a devenit membru fondator al Horizontal Well Special Interest Group of the Petroleum Society, parte a CIM (Canadian Institute of Mining, Metallurgy and Petroleum). La Calgary, inginerul Adamache a fost coordonator al corpului inginerilor specialisti în rezervoare de petrol la R&D si director de productie la Canterra Energy Ltd., cumparata apoi de Aquitaine.
În 1991 a fondat Sectia romana a Societatii Internationale a Inginerilor din Petrol din SUA (SPE), înscriind primii o suta de ingineri romani pe care i-a introdus în circuitul international. A organizat zece confernite CIM / SPE si cinci conferinte tehnice anuale ale CIM. A fost membru al APPEGA (Asociatia Inginerilor si Geologilor din Alberta) din 1978, al CIM, al CANMET (Canadian Centre for Mineral and Energy Technology), al SPE, al Petroleum Recovery Institute (PRI) si al Computer Modelling Group (GMC).
Dupa ce s-a retras din aceste activitati si-a fondat propria sa afacere, ADAMACHE PETROENG LTD., firma de consultanta în domeniul petrolului. Vorbind fluent sase limbi, a fost solicitat ca expert în Libia, Franta, Italia, China, URSS, Japonia, Venezuela, Mexic, Ungaria, Iugoslavia, SUA, Romania. A fost invitat sa conferentieze în Italia, Japonia, Franta. Considerat un imaginativ în inginerie, „imagineering“, cum remarcase Walt Disney, a fost pretuit prin acordarea a numeroase distinctii: Franck Spragins Award al APPEGA în 1991, ca recunoastere a integritatii, expertizei si realizarilor în domeniul ingineriei; CANMET Technology Transfer Award în 1992, pentru contributia sa exceptionala la industria canadiana fosilifera; Fellowship Award al CIM în 1993, pentru contributiile sale definitorii la industria canadiana a mineralelor si la activitatea CIM; membru de onoare al SPE. A fost un membru marcant al comunitatii romanesti din Calgary, a sprijinit biserica romaneasca si învatarea limbii romane. În amintirea sa (decedat la 25 noiembrie 1998, Calgary), doamna Ana Adamache, sotia sa, careia îi multumim pe aceasta cale pentru extrasele de presa si fotografiile trimise, a instituit sase burse scolare anuale pentru copiii romani din Canada.
Dr. Ecaterina Taralunga (articol apărut în presa canadiană 2008)
+ There are no comments
Add yours