Subiectul PPA a fost, de departe,cel mai important subiect dezbătut în recenta ședință de Colegiu Prefectural și ultima pe acest an. Aparent fără vreo legătură cu apropierea Crăciunului, dar voalat cu trimitere la responsabilii din Direcția Sanitară Veterinară Județeană, subprefectul Corvin Bangu a ținut să precizeze din start că Starea de Alertă privind pesta porcină africană, la nivelul județului nostru, nu a fost ridicată. Cum se știe, Starea de Alertă a fost declarată în 28 iunie a.c. în ședința extraordinară a CJSU. Nu era destul PPA-ul. Cum un necaz nu vine niciodată singur, la pândă stau gripa aviară și pesta rumegătoarelor mici.
Cum a ajuns virusul la noi. Expunerea dr. Marian Avram, director Direcția Sănătate Animală din DSV, a fost una amplă, cu relatare de la apariția virusului la Ceatalchioi, până la situația la zi la nivel de județ. Citând date din comisia de audit la Tulcea, la sfârșitul lunii aprilie, câteva sute de mistreți ar fi trecut Dunărea dinspre Ucraina. În acea perioadă autoritățile ucrainene au decis eradicarea bolii în regiunea Odesa prin cordon uman înarmat și uciderea tuturor animalelor. Ce a urmat? Trecerea Dunării a unui număr mare de mistreți în zona Ceatalchioi și, de aici, răspândirea în evantai, în tot județul.
Cel mai afectat județ este județul nostru, cu un procentaj de 50% din numărul total de focare la nivel național. Conform lui Marian Avram, dacă în privința combaterii bolii totul ar decurge normal, conform legislației naționale și europene, este posibil să terminăm cu boala la Tulcea la jumătatea anului viitor, dar Comisia Europeană așteaptă ca România să o eradicheze în 4-5 ani. Adică, stingerea bolii într-un an și jumătate și apoi încă 3 ani țara noastră să trimită analize, să facă dovada. Portugalia s-a luptat 34 de ani să scape de PPA, Spania, 20 de ani. Marian Avram spune că nu există cale de întoarcere sau jumătăți de măsură la stingerea acestei boli, altfel o permanentizăm.
“Populația să știe că la reapariția bolii într-o gospodărie nu se mai dau despăgubiri”
Dr. Marian Avram, director Direcția Sănătate Animală din DSV Județeană: “Dorim în continuare un suport mai consistent din partea administrației publice locale pentru a explica cetățenilor care este situația, măsurile care trebuie luate și respectate de fiecare cetățean, pentru a eradica această boală.Majoritatea cetățenilor au înțeles necesitatea acțiunilor noastre, chiar am avut sprijinul lor. Noi, veterinarii, am depus eforturi susținute pentru realizarea dezinfecțiilor, care ar fi putut fi mult mai eficiente dacă localnicii ar fi arătat mai multă bunăvoință să-și curețe adăposturile de animale înaintea dezinfecției și nu medicul veterinar să facă treaba asta. Din păcate, lucrurile se complică, ar fi trebuit să demarăm procedurile de stingere a bolii, însă în perimetrul localităților afectate apar noi cazuri. Dacă nu înțelegem dinamica bolii și modul cum se combate o boală infecto-contagioasă suntem în pericolul de a o permanentiza. Trebuie știut că virusul din carnea pusă în congelator rezistă 3 ani, la refrigerare, 1 an. De asemenea, e bine de știut că la reapariția bolii într-o localitate sau o gospodărie nu vor mai exista despăgubiri, având în vedere efortul financiar foarte mare la nivel național făcut pentru despăgubiri, conform legii. În altă ordine de idei, avem informații despre alte două pericole: gripa aviară și pesta rumegătoarelor mici. În zona de sud a Bulgariei există două lacuri, o zonă de iernat pentru păsări migratoare. Au apărut cazuri de gripă aviară la două ferme de rațe și de găini ouătoare la mai multe gospodării bulgărești și este vorba de H5N8, în regiunea Voivodovo. În ceea ce ne privește, noi am înștiințat primăriile să țină păsările închise, iar laboratorul din Tulcea a analizat mai multe probe însă rezultatul a fost negativ. Un alt pericol îl reprezintă pesta rumegătoarelor mici, o boală apărută la granița bulgaro-turcă, cazuri notificate încă din luna iunie. Datorită comerțului cu Turcia, a schimburilor comerciale intense care sunt pe relația Turcia, cu tranzit prin Bulgaria, evident că pericolul pentru complexele noastre de oi este unul real și am luat deja măsuri să prevenim astfel de cazuri”.
N.A.
+ There are no comments
Add yours