Termenul de „ţigan” desemna în perioada secolelor XIV-XIX o stare socială, aceea de sclav, care nu făcea parte din structura socială, fiind un simplu obiect de schimb.
În funcţie de stăpân, existau trei categorii de sclavi: domneşti (ai domnitorului şi ai soţiei sale), boiereşti (ai boierilor), mănăstireşti (ai mănăstirilor).
La data de 20 februarie 1856 domnitorul Barbu Ştirbei promulgă „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”. Astfel că, odată cu adoptarea acestei legi, rromii îşi câştigă dreptul de a fi liberi şi nu sclavi.
La 155 de ani de la eliberarea din sclavie, data de 20 februarie a fost declarată oficial Ziua dezrobirii rromilor din România, prin Legea nr. 28 din 11 martie 2011, publicată în Monitorul Oficial din 15 martie 2011.
Astăzi, 20 februarie 2018, la Şcoala Profesională „Danubius” Tulcea a fost organizată o activitate pentru a sărbători împlinirea a 162 de ani de la eliberarea rromilor din sclavie. Activitatea a fost organizată de profesorul de limba rromani, Gabriel Stoica, şi Iuliana Lupan, profesor de istorie, sprijiniţi de conducerea şcolii, Alice Szuchanszki, director, şi Luminiţa Simitopol, director adjunct. Cadrele didactice au prezentat elevilor de la clasele a VII-a şi a X-a câteva elemente esenţiale privind originea rromilor, perioada celor 500 de ani de sclavie, dezrobirea şi situaţia rromilor după eliberarea din sclavie.
Comunicat de presa
+ There are no comments
Add yours