Prima ediție a programului național „Academia Profesorului Digital” va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie, în municipiul Tulcea! Inițiativă foarte bine primită de conducerea municipiului, de Inspectoratul școlar, de corpul didactic tulcean.

Cel puțin la Tulcea, ca o noutate absolută în peisajul educației școlare, Academia Profesorului Digital se adresează dascălilor și este un proiect ce constă într-o serie de patru cursuri de formare (două în format online și două față în față), desfășurat pe parcursul a două săptămâni, timp în care participanții vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu platforme educaționale de ultimă generație. Echipa de traineri este formată din specialiști cu experiență în educație digitală și în pregătirea cadrelor didactice. Profesorii vor avea prilejul să testeze, să experimenteze și să folosească la clasă platforme cu ajutorul cărora vor putea să creeze lecții digitale, teste standardizate și tehnici de comunicare și gestionare a conținutului educațional. Cursanții vor fi consiliați pe toată perioada desfășurării acestor sesiuni de pregătire dar și după finalizarea acestora, pe parcursul implementării platformelor.

Inițiatorii Academiei Profesorului Digital afirmă că dificultățile întâmpinate de școli în perioada învățământului online nu sunt cauzate doar de lipsa infrastructurii tehnice ci și de insuficienta pregătire a cadrelor didactice în utilizarea unor astfel de instrumente. Chiar dacă în ultimii ani s-au făcut pași importanți în această direcție, educația digitală este încă un domeniu al activității didactice cunoscut mai mult la nivel teoretic și cu prea puține exemple concrete. Este nevoie, consideră organizatorii proiectului, de cultivarea unor reflexe și abilități care nu pot fi formate decât dacă profesorii au la îndemână instrumente ușor de folosit și de aplicat la clasă. În plus, utilizarea tehnologiei în actul de predare nu este doar o nevoie de moment, provocată de pandemie, ci un deziderat al unui învățământ de secol XXI.

Inițiat de trei start-up-uri de profil, Brio, Kinderpedia și Livresq și coordonat de Marcel Bartic, profesor de istorie și coordonator al Școlii Remediale (Alianța pentru Educație Remedială), acest program se va desfășura la Tulcea în parteneriat cu Inspectoratul școlar, Casa Corpului Didactic și Primăria municipiului.

N.A.

 

+ There are no comments

Add yours