Conducerea Ansamblului Artistic Profesionist “Baladele Deltei” este în plină pregătire a două evenimente culturale de excepție, de mare încărcătură istorică, evenimente care se vor desfășura în municipiu: primul, sărbătorirea Zilei Naționale 14 Noiembrie, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România și al doilea, sărbătorirea Zilei Naționale a României în contextul Centenarului Marii Uniri – 1 decembrie 1918 – 1 decembrie 2018, „Spectacol aniversar 1 Decembrie”. Două evenimente culturale, de anvergură internațională, care vin să încheie în forță Anul Centenarului, sub semnul căruia, de altfel, s-au ținut toate spectacolele  artiștilor de la Baladele Deltei, oriunde în țară și străinătate. Despre aceste două evenimente majore în pregătire au vorbit joi, 6 septembrie, în conferință de presă, prof. Ștefan Coman, directorul Ansamblului și Dan Arhire, secretar literar.

Ștefan Coman: “Vom aduce la Tulcea câte un ansamblu folcloric din fiecare capitală a unirii românești”

“Spectacolul aniversar 1 Decembrie este dedicat încheierii procesului de unificare a României prin Unirea Transilvaniei cu Regatul României în data de 1 decembrie 1918, cunoscută sub numele de MAREA UNIRE. Va fi un spectacol cu participare internațională care își propune să aducă pe scena tulceană câte un ansamblu folcloric din fiecare capitală a unei uniri românești și anume: Iași, București, Tulcea, Alba Iulia, Chișinău și Cernăuți, precum și municipiul Focșani, orașul în care ar fi trebuit să funcționeze instituțiile comune ale celor două Principate Unite: Comisia Centrală (Parlament) și Înalta Curte de Casație și Justiție. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean și Primăria municipiului și a fost ales spre co-finanțare de Ministerul Culturii și Identității Naționale, cu suma de 79.500 lei, lucru care ne onorează dar ne și obligă. Se va înfățișa publicului tulcean, la modul simbolic, o desfășurare a peste 60 de ani de istorie zbuciumată, dar fecundă, a României, încheiată apoteotic și glorios cu introducerea în atlasele geografice ale lumii și în relațiile diplomatice ale tuturor cancelariilor a noului stat: România! Pe atunci- România Mare!”.

Dan Arhire: “Primele 10 lucrări de studii istorice vor fi publicate într-un volum antologic”

“În luna aprilie a.c. am lansat în mediul universitar/științific de specialitate concursul de studii istorice pe tema Unirii Dobrogei cu România, adresat specialiștilor în istorie, concurs pe care îl vom finaliza la 12 noiembrie a.c. prin lansarea unui volum antologic cuprinzând studiile selecționate. Scopul acestui concurs este introducerea în circuitul științific și al opiniei publice a unei cât mai ample, diverse și avizate prezentări privind evenimentul de la 14 Noiembrie 1878 și a semnificațiilor sale. Primele șase lucrări, astfel clasificate în urma jurizării vor fi premiate după cum urmează: premiul de excelență, premiul I, premiul II, premiul III și două mențiuni. De asemenea, primele 10 lucrări vor face obiectul publicării într-un volum antologic, autorii urmând a primi un număr de 10 exemplare fiecare. Premiile și volumele vor fi înmânate direct câștigătorilor acestor drepturi, conform jurizării, în cadrul unei festivități solemne dedicate zilei de 14 Noiembrie, în 12 noiembrie, la Tulcea”.

Conform organizatorilor, valoarea totală a premiilor se ridică la suma de 10.000 de euro, plătibili premiaților în monedă națională.

Între timp, Baladele Deltei își continuă activitatea oriunde este prilej de sărbătoare. În acest Weekend, artiștii Baladelor Deltei vor ține spectacol la Baia, cu prilejul Zilelor acestei localități.

N.A.

+ There are no comments

Add yours