Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Local Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” organizează la Tulcea, în perioada 13 – 14 iunie, a IX-a ediție a Festivalului-Concurs Internațional de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”.
Manifestarea se dorește a fi un omagiu adus primei interprete de folclor dobrogean, Natalia Șerbănescu, care s-a născut pe plaiuri tulcene. Natalia Șerbănescu s-a născut în 1931, în satul Plopu, comuna Murighiol, județul Tulcea, fiind prima interpretă care a adus cântecul și costumul dobrogean pe scenă devenind și cea mai cunoscută interpretă de folclor dobrogean. Vocea sa deosebită, cu o vibrație caldă, a fost remarcată de colegii de școală, încă din clasa a III-a. Înzestrată cu calități muzicale aparte, Natalia Șerbănescu s-a afirmat cu ușurință în acest domeniu. Pasiunea pentru muzică moștenit-o, de la tatăl său, care a fost solist de operă. A urmat cursurile Liceului de Muzică din București și a avut norocul să-i cunoască pe Sabin Drăgoi, Constantin Zamfir, Elisabeta Moldoveanu, buni cunoscători ai tradițiilor poporului român. A fost colegă cu Benone Sinulescu, Ileana Constantinescu și Victoria Darvai. Deși i se prezicea o carieră frumoasă de canto, Natalia Șerbănescu a ales muzica populară, de care s-a simțit legată spiritual. Alegerea s-a dovedit foarte inspirată, pentru că în scurt timp a devenit o apreciată interpretă a muzicii dobrogene. În 1967, a fost angajată prin concurs la radio, la redacția de muzică populară. Ani de-a rândul a umblat prin satele dobrogene, în căutarea de surse de inspirație , apoi a dăruit românilor folclor reprezentativ de pe meleaguri dobrogene, devenind una dintre cele mai bune voci ale Dobrogei, alături de Ștefania Stere și Marica Pitu, având un repertoriu valoros ce cuprinde toate trăirile sufletești ale omului dintre Dunăre și mare. A activat ca solistă vocală în Ansamblul „Brâulețul” din Constanța, dirijat de Gheorghe Parnica, Orchestra „Delta Dunării” din Tulcea, colaborând cu alte multe ansambluri din țară. S-a stins din viață la 21 martie 2007 și, în semn de prețuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumului folclorului dobrogean, oficialitățile municipiului Tulcea organizează an de an Festivalul de folclor „Natalia Șerbănescu” (folclor-romanesc.ro).
Pentru ediția din acest an s-au înscris 18 soliști vocali la categoria de vârstă 9 – 16 ani, 17 soliști vocali pentru categoria de vârstă 16 – 40 de ani și 3 instrumentiști, concurenți din țară și din străinătate.
Juriul va fi compus din Elize Stan, doctor Etnomuzicolog și realizator emisiuni la TVR , Maria Tănase Marin, doctor, interpret, dirijor, pedagog, producător și realizator de emisiuni TV, cercetător în muzica de folclor, Eugenia Florea, doctor etnomuzicolog și realizator emisiuni la TV, Daniela Roxana Gibescu, doctor muzicolog la Casa de Discuri „Electrecord” București, Gabriela Rusu Păsărin, conf. univ. doctor, redactor și realizator de emisiuni folclorice la Radio România Oltenia Craiova, Aurelian Croitoru, dirijor în cadrul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Coman Ștefan, manager-ul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.
În cele două seri, pe scena din Piața Civică a municipiului vor susține recitaluri Viorica Macovei, Robert Târnăveanu și Cristina Turcu Preda, precum și Ionuț Cocoș, câștigătorul Marelui Premiu și al Trofeului Festivalului, ediția a VIII-a, 2018.
Spectacolele vor avea loc în Piața Civică după următorul program: joi, 13 iunie, cu începere de la ora 19.00, respectiv vineri, 14 iunie, de la ora 19.00.
Stefan COMAN
+ There are no comments
Add yours