Prima operă de artă donată de România Organizaţiei Naţiunilor unite pentru educaţie, ştiinţă şi cultură (UNESCO) este o lucrare a artistului Mircea Cantor, realizatorul uneia dintre 5 opere ce alcătuiesc Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin, aflat pe faleza din Tulcea – faleza Ivan Patzaichin și inaugurat la începutul lunii septembrie 2023 de Consiliul Județean Tulcea, Primăria municipiului Tulcea și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23. Lucrarea, un „covor zburător” ce poartă titlul Avioane şi îngeri, este o tapițerie ce va fi prezentată în permanenţă în holul principal UNESCO, în același spațiu cu lucrări de Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Joan Mirό, Victor Vasarely, Henry Moore și alții. România a donat lucrarea lui Mircea Cantor pentru a marca 65 de ani de la aderarea sa la UNESCO.

 “[…] sper să fie un mesaj de lumină pentru lume, un mesaj de lumină venind din partea României prin această operă pe care am lăsat-o în dar aici”, a afirmat Mircea Cantor la ceremonie.

În interviul extins pe care l-a acordat RFI, artistul a explicat criteriile de selecție a operei, a elogiat bogatul patrimoniu românesc privind zborul care l-a inspirat în crearea lucrării („Visul zborului la noi, în România, se pare că e un filon istoric. […] Dar nu aveam covoarele zburătoare”) și a descris felul în care tapițeria a fost realizată de un atelier de țesătoare din Oltenia.

Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin evidențiază momente cheie din viața și cariera marelui sportiv, filtrate de sensibilitatea a cinci artiști – Mircea Cantor (Metopa), Virgil Scripcariu (Columna), Teodor Graur (Val oprit și Inimă așezată), Dan Vezentan (Culegătorul de apă), și Gyárfás Oláh (Grădina).

Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” – Rowmania

+ There are no comments

Add yours