Duminică, 12 mai, în Piața Civică a municipiului, începând cu ora 17.00, s-a desfășurat o magnifică horă care a strâns laolaltă, prin limbajul internațional al dansului, toate ansamblurile artistice participante la festival, din țări diferite, din județe românești diferite, din localități și etnii diferite din cuprinsul județului Tulcea. Susținută cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România, hora a adus în Piața Civică a municipiului nostru imaginea viu colorată a unei lumi diverse, dispusă și capabilă de a trăi în armonia generoasă a tuturor părților sale. Astfel, alăturarea costumelor membrilor celor 17 ansambluri și formații participante au transformat spațiul central tulcean într-un imens caleidoscop, care, prelingându-și culorile cusăturilor și modelele croielilor în ritmul unui aceluiași dans, a lăsat privitorilor amintirea de neuitat a unui adevărat „costum dunărean”, dacă îl putem numi așa!  

Înainte de spectacolul propriu – zis, primarul municipiului, dr. ing. Constantin Hogea și maestrul coregraf Ștefan Coman, managerul Ansamblului „Baladele Deltei”,  au înmânat reprezentanților ansamblurilor și grupurilor diplome și trofee care vor sta mărturie relansării acestui festival, iar viceprimarul Andaluzia Luca a îmbrăcat costumul popular și s-a prins în hora mare. Mii de tulceni s-au arătat dornici să le cunoască participanților obiceiurile prin intermediul dansului, muzicii și al portului tradițional, iar calitatea evoluțiilor a fost peste așteptările spectatorilor, fiecare ansamblu mândrindu-se, în unitatea conferită de parcursul Dunării, cu particularitățile folclorice zonale. De altfel, unitatea culturală și umană dintre grupuri împărtășind valori dunărene a fost resimțită și de public.

În încheiere, organizatorii au anunțat că ediția de anul viitor (a IV-a) va purta numele Festivalul Internațional al Dunării și al Românilor de Pretutindeni. 

N.A.

+ There are no comments

Add yours