Moment festiv, produs marți la prânz, cu oareșce aer academic la Colegiul Economic Delta Dunării din municipiu, pentru câteva ore centru universitar “la distanță”. S-au acordat diplomele de absolvire celor 36 de absolvenți ai cursurilor Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului, după 3 ani de studiu.
Au participat la eveniment rectorul ASE București prof. univ. dr. Nicolae Istudor, administratorul public al județului, Dumitru Mergeani, primarul municipiului, Ștefan Ilie, inspectorul general școlar, Viorica Pavel, conducerea Colegiului Economic, gazdă a evenimentului, prin directorul adjunct Valentin Pavel, sufletul acestui eveniment și nu doar atât, Liviu Lucan.
Este prima promoție a acestei facultăți în sistem “la distanță”, începută în urmă cu 3 ani. Iar rectorul ASE Nicolae Istudor își face un titlu de mândrie din faptul că a adus ASE-ul la Tulcea, după discuții foarte favorabile cu autoritățile locale de atunci. Și s-a ajuns la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, conform cu specificul zonei și, evident, la recomandarea autorităților locale. M-am uitat în sală. Majoritatea, oameni în toată firea. Oameni care și-au dorit încununarea pregătirii lor cu studii universitare, fie ele și la distanță sau mai degrabă la distanță, dată fiind vârsta și deja activitatea în câmpul muncii. Mă uitam în timp ce auzeam ce spunea amfitrioana evenimentului: că în acești 3 ani am fost (au fost) o echipă. Se pare că sunt o echipă!
„Acum trei ani mă aflam și eu în această sală, în momentul în care s-a dat startul acestui nou proiect. Mai mult, am participat, efectiv, alături de domnul președinte Horia Teodorescu, la discuțiile care au pus bazele revenirii ASE la Tulcea. Și, bineînteles, alături de domnul rector Nicolae Istudor, aici de față, principalul motor al acestei inițiative. La fiecare două-trei săptămâni, dânsul avea dicuții cu domnul președinte și cu domnul primar Constantin Hogea, la acea vreme. Ideea era să aducem ASE-ul la Tulcea. Așa că ne-am așezat la masă și am discutat de ce e nevoie la Tulcea și ce studenți am găsi aici. Și am zis: la Tulcea avem agricultură, avem turism, avem mediu, acestea fiind domeniile în care vom găsi tineri interesați și pe care se pliază perfect specificul județului nostru. Și iată că, astfel, s-a găsit modalitatea prin care Academia de Științe Economice să funcționeze la Tulcea, cea mai mare provocare, de altfel, pe care avut-o această prestigioasă instituție de învățământ superior. Îmi pare rău că ne-ați invitat doar la începutul și la finalul cursurilor universitare. Propun ca anul următor să fim invitați și la Balul Bobocilor și la banchetul de absolvire pentru că e păcat, sincer, să nu participăm și noi la bucuria voastră, a studenților. Și dacă până acum ne-ați aplaudat voi, propun ca acum să vă aplaudăm noi pe dumneavoastră, pentru că meritați din plin! Felicitări !“- a declarat administratorul public al județului, Dumitru Mergeani.
Ștefan Ilie, primarul municipiului: În primul rând toate felicitările și aprecierele noastre, cu tot respectul pentru toți cei care absolvă facultăți, indiferent de vârstă, felicitări și celor care sunt în curs de absolvire și generațiilor următoare, aceleași gânduri pozitive. Apreciez implicarea profesorilor pentru realizarea unor astfel de deziderate, a unor parteneriate cu ASE, felicitări rectorului și profesorilor care s-au implicat, felicitări ISJ și conducerii Colegiului Economic implicate într-un efort complex de organizare a unor astfel de cursuri. Primăria este datoare cu fiecare școală care, la începutul fiecărui an școlar solicită un buget. Buget pe care, în ultimii 2 ani, primăria face eforturi de a-l acoperi în integralitate. Privind Colegiul Economic, anul acesta primăria a atribuit ca bugetare complementară aprox. 1 milion de lei. La momentul de față, se află două proiecte europene în diferite stadii. Unul este pentru Dotări care are o valoare de peste 4 milioane euro (21 mil lei) și ne aflăm în faza de licitații pentru execuție proiect. Cel de-al 2- lea este pe PNNR și a primit finanțare europeană de aproximativ 7 milioane euro. Aici, la Colegiul EDD, vom avea 7 stații de încărcare electrice, foarte multe panouri fotovoltaice ca surse energetice astfel ca majoritatea consumurilor să fie din aceste surse regenerabile. Felicitări încă o dată, vă așteptăm în cadrul autorității publice, noi vrem să colaboăm cu oameni care vor să muncească”- a declarat Ștefan Ilie la festivitate.
Nu au avut viață de student “la vremea lor”. Și nu sunt ei de vină. Fiecare absolvent de azi a avut un motiv întemeiat să nu facă facultatea la timpul ei și a trebuit să muncească. Acum ASE a venit cu această facilitate: de a-ți putea ține și serviciul , dar și a-ți completa studiile. Din cuvântul rectorului am înțeles că în acest sistem de învățământ “la distanță” paleta de studiu poate fi diversificată, doar să existe cerere. Cel puțin, Mita Mergeani și-ar dori, dincolo de lărgirea paletei de specializări, înscrierea cât mai multor tineri după BAC direct “la distanță”. Situație în care ar mai face și un ban, independent sau alături de părinți.
N.A.
+ There are no comments
Add yours