Când auzi de Robotică, prima idee care-ți trece prin cap este cea cu roboți. Nici vorbă, în sensul propriu al cuvântului. La Biblioteca Județeană „Panait Cerna”, din municipiu, cuvântul robotică are mai degrabă un sens uman decât unul real care generează tehnică și tehnologie. Clubul “Robotica” funcționează la Tulcea din luna noiembrie a anului trecut, pentru refugiații ucraineni dar și pentru comunitate. Până în prezent, duminică de duminică, managerul bibliotecii, dr. Ligia Dima, dimpreună cu cei doi voluntari, Mihaela și Ștefan Nichifor, îndrumă pașii micilor pasionați de informatică în universul coderilor și al roboticii. 22 de copii s-au înscris la început, unii prea mici, alții în pragul adolescenței. Pe drum au rămas 15, dintre care s-au remarcat 4 care, până la acest moment, aceștia au reușit să parcurgă toate cele 28 de lecții pentru a trece la partea practică ce implică folosirea kiturilor arduino. În principal, ce se urmărește: ca acestor copii să li se distragă atenția de la tragedia din țara lor, să li se ofere o găzduire plăcută și, în măsura în care vor arăta abilități, să li se dezvolte pe cât posibil. Mai multe despre acest proiect cu totul nou și de succes, am zice, ne dezvoltă un pic managerul Bibliotecii Județene:

Dr.Ligia Dima: Prima provocare a sosit din partea organizatorilor și a susținătorilor acestui proiect, Fundația Noi Orizonturi, cu ucrainenii de noi orizonturi. Toți coderii care au parcurs primele 10 lecții vor participa la un concurs aducător de premii. Proiectul, însă, nu se remarcă doar prin acest club. În fiecare zi de luni și marți, copii și adulți ucraineni dornici să învețe limba română vin la bibliotecă. Și tot în cadrul proiectului s-au desfășurat și două ateliere de mărțișoare și, sperăm noi, și alte activități creative.

Rep: Când auzi de Robotică, te duce gândul la informatică, la roboți…

L.D: Nu este un club al IT-iștilor, cum s-ar crede. Este un club care se adresează copiilor pasionați, într-adevăr, de informatică dar culmea, acești copii, între 9 și 14 ani, știu atât de multe despre acest univers numit codare încât nu au nevoie de prea multă îndrumare. Încep simplu, de la niște jocuri la fel de simple ce se complică pe măsura parcurgerii celor 28 de lecții. Apoi ajung la partea practică, se folosesc de cunoscutele kituri arduino, sunt ajutați de tutoriale și ajung să realizeze diverse instalații practice dar și mici roboței.

Rep: Alte proiecte la bibliotecă?

L.D: Încercăm să punem pe picioare un alt club, Impact, unde copiii vor avea ocazia să își descopere atât abilitățile practice cât și cele de comunicare. Un proiect ce a fost lansat la finele anului trecut și care se va finaliza la sfârșitul lunii iunie 2023, însă, dacă copiii vor dori, vom continua activitățile deja implementate.

Rep: Cine finanțează toate aceste activități având în vedere posibilitățile  limitate ale bibliotecii?

L.D: Fondurile, în totalitate, sunt puse la dispoziție de către Fundația Noi Orizonturi, important este ca noi, cei implicați în proiect, să știm să le atragem spre bibliotecă. Am achiziționat deja și nu din banii bibliotecii, o tablă magnetică, în valoare de 1000 de lei, pe care o vom folosi la cursurile noastre. Și pentru că am atras atenția cu astfel de activități dar și cu faptul că susținem și organizăm activități cu etniile din Tulcea, în curând vom avea cursuri de limba germană dar mai multe informații, la momentul oportun.

Mulțumiri managerului Bibliotecii Județene pentru disponibilitate la dialog!

N.A.

+ There are no comments

Add yours