Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” și-a asumat o misiune specifică printre instituțiile de același fel din țară, specificitate dată de situația cu totul particulară a județului Tulcea, în special, și a Dobrogei, în general.

„Mă refer, desigur, la realitatea – nu întotdeauna cunoscută – a bogatei diversități românești (alături de dobrogenii vechi, dicienii, locuitori din aproape toate zonele țării s-au așezat aici după unirea Dobrogei la România, după al II-lea Război Balcanic și după Primul Război Mondial, cu specificul lor cultural și spiritual) și etnice (14 minorități naționale!), acestea din urmă trăind în armonie socială și culturală cu românii încă din timpurile vechi ale Imperiului Otoman. De aceea, consider – alături de mulți alți concetățeni! – că armonia multiculturalității dobrogene se poate constitui într-un exemplu european de «bună practică» pentru un eventual «Oscar» al spiritului «europolisian» aici, la gurile Dunării, de unde a început, odinioară, Europa, în înaintarea ei fluvială spre occidentul continental (…)”–  spune prof. Ștefan Coman, manager al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei municipiului Tulcea.

„Spectacolul folcloric multietnic” pe care ansamblul urmează a-l susține în datele de 31 martie și 1 aprilie în sala de spectacole a Teatrului „Jean Bart” din municipiu, începând cu orele 18.00, este un bun exemplu al preocupărilor constante ale ansamblului, în sensul celor la care facem referire.

Programul spectacolului este grăitor. Soliștii vocali Georgeta Nichifor, Laura Feraru, Laura Mocăniță și Costel Atanasof vor interpreta cântece din patrimoniul cultural al minorităților din Dobrogea, iar dansatorii vor prezenta publicului suite de jocuri populare turcești, rusești, rrome, aromâne și, în premieră, bulgărești. Invitat: Corina Elena Badea. Conducerea muzicală: Aurelian Croitoru. Manager și coregraf: Ștefan Coman.

N.A.

+ There are no comments

Add yours