Samurai. Legendele Japoniei – expoziție de stampe japoneze la Casa Avramide

 

Institutul de Cercetări Eco-muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea anunță deschiderea unei expoziții-eveniment la Casa Avramide – SAMURAI. Legendele Japoniei, vineri 13 septembrie, de la ora 13:00. La deschidere îi puteți cunoaște pe inițiatorii acestui proiect, av. George Șerban, colecționar de artă și pe curatorul expoziției, dr. Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal.

Expoziția rămâne deschisă la parterul Casei Avramide până la finalul lunii octombrie 2024. Vizitatorii cu vârste de maximum 25 de ani vor primi, la achiziționarea biletelor de intrare în muzeu, și un bilet de tombolă. Pe baza acestuia se pot înscrie și câștiga, la încheierea expoziției, lucrarea „Gardienii arestează un cuplu”, artist Toyokuni III/Kunisada (1786-1864), xilogravură originală donată de colecționarul George Șerban.

„Muzeul Național Brukenthal continuă, prin prezentarea expoziției Samurai la Tulcea, cel mai amplu proiect expozițional din ultimii ani din țara noastră – promovarea stampei japoneze. Începând în 2018 prin colaborarea cu Ambasada Japoniei în România, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, colecția privată a avocatului George Șerban și cu sprijinul JTI România au fost organizate în România 21 de evenimente și expoziții dedicate stampei și culturii japoneze. Expozițiile au fost organizate în Sibiu, București, Brașov, Timișoara, Iași, Galați, Oradea, Suceava, Cluj-Napoca, Ploiești, Sinaia și în alte orașe din România, atrăgând un număr impresionant de peste 1 milion de vizitatori. Curatoriate de subsemnatul, unele expoziții tematice cu stampe japoneze au fost organizate în premieră în România și Europa de Est: stampe japoneze din perioada Meiji, stampe japoneze din perioada Edo cu temele Kabuki, Bijin Ga, Peisaje, Shunga si istorie” – a declarat Alexandru Constantin Chituță.

„Vom avea în această expoziție gravuri în lemn executate de cei mai importanți artiști japonezi din perioada Edo (1603-1868) și din perioada Meiji (1868-1912). De asemenea, vor fi expuse picturi pe mătase reprezentând samurai. Va fi expusă o xilogravură originală („Gardienii arestează un cuplu”, 1847 – 1852, artist Toyokuni III/Kunisada (1786 – 1864), donată de subsemnatul, care va fi oferită persoanei care are biletul câștigător la tombola organizată de muzeu”- detaliază Av. George Șerban.

„Acest eveniment marchează o etapă importantă în consolidarea relațiilor noastre bilaterale, după semnarea Declarației de Parteneriat Strategic dintre Japonia și România, în 2023. Declarația a pus o bază solidă pentru o colaborare în diverse domenii, inclusiv schimburi culturale. Prin inițiative precum această expoziție, continuăm să consolidăm legăturile de prietenie dintre popoarele noastre. Mă angajez să consolidăm în continuare colaborarea dintre cele două națiuni ale noastre” – a precizat Excelența Sa Katae Takashi, Ambasadorul Japoniei în România.

Parteneri: Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Ambasada Japoniei în România, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu Fits

Eveniment realizat cu sprijinul JTI Romania și Șerban și Asociații, Societate Civilă de avocați.

Laura Guțu,

muzeograf ICEM

 

+ There are no comments

Add yours