Devine tot mai clar că tulceanul vrea și altceva la genul acesta de manifestări culturale de anvergură cum sunt Zilele. Astăzi m-am foit destul prin mulțimea adunată în fața scenei din Piața Civică, să aud câte ceva, fără să întreb. Folclor, folclor, floclor de la un capăt la altul, câteva ore bune. Nici nu e greu să înțelegi că tulceanul s-a cam săturat de atâta folclor. Din simplul motiv că i se servește doar folclor. Altfel, dansuri, sârbe și bătute, tradiții și obiceiuri autentice așa cum le-au adus pe scenă profesioniștii de la Baladele Deltei dar și ansambluri invitate din județ și din țară. Dar numai folclor și obiceiuri are municipiul, fie el și multietnic? Județul? În prima zi a sărbătorii orașului nostru am văzut și ceva nou la Casa Avramide, ceva altfel, ceva anunțat de altfel: Un iarmaroc al designerilor pe accesorii vestimentare și nu numai. La primă vedere, cu articole ca ale meșteșugarilor din Piața Civică, dar cu
altceva la o privire atentă. Artă, clasă, finețe… cam aici bate Iarmarocul, spre deosebire de Piața Civică. Ceva nou acest iarmaroc la genul acesta de manifestări și,
din câte am văzut, a prins. Am aflat că a fost ideea lui Ștefan Caraman, înainte de a fi pus la zid pentru critica la campioana olimpică Ana Maria Popescu.
Ștefan Caraman, scriitor: “Ideea unui târg de produse de autor s-a născut în momentul în care, aflând că avem în oraș un designer vestimentar foarte talentat – Claudia Marian pe nume – am pus mâna pe telefon, am sunat-o, i-am spus că sunt Ștefan Caraman si că vreau să o cunosc; apoi, împreună cu oamenii primăriei de la comunicare am invitat-o la o cafea, a fost o chimie instantanee si imediat ea a venit cu propunerea de a organiza un târg de design la Tulcea. Ințeleg că feedback-ul, atât de la artiștii expozanți cât și de la public este excelent, înseamnă că am făcut treabă bună. Si chiar dacă de două săptămâni nu mai lucrez la primărie, am considerat de bun simț că, la acest târg precum si celelalte proiecte pe care le-am inițiat, le-am susținut si le-am promovat (si despre care se va afla pe parcurs), să mă implic 100%, desigur pro bono, sau voluntar. Nu las lucrurile neterminate si nici nu le încurc. Organizarea acestui târg a fost o întreprindere dificilă (fiind la prima ediție) însă, împreună cu echipa primăriei de la comunicare, cu fostele colege de la biroul pentru cultură sport si turism si, desigur, cu suportul total al domnului primar, al consiliului local si al domnului Ailincăi, managerul de la ICEM, care a fost alături de noi cu tot ce a fost nevoie, am reusit, cred, să aducem pata de culoare la zilele municipiului de anul acesta; nu există un lucru bine făcut de unul singur, așa cum nu există un lucru bine făcut de amatori; îmi permit să cred că acest târg este o muncă unei echipe de profesioniști din care am fost onorat să fac parte; cât priveste calitatea mărfurilor expuse, a atmosferei create de D.J.’s, ar trebui mai bine să vorbească publicul.”
Claudia Marian, designer: Sunt tulceancă, am plecat în 2010 în Danemarca, m-am întors în 2017 în România și am activat 3 ani ca designer în București. Am terminat fashion design și în prezent sunt tot în lumea modei. Cu sprijinul primăriei am găsit această idee superfaină și am decis să facem aici un prim târg pe accesorii vestimentare dar nu numai, cu creatori din toată țara: pe îmbrăcăminte, artă plastică, ceramică lucrată manual, bijuterii, obiecte din lemn etc. Este o premieră la Tulcea și este foarte ok în sensul că vizitatorii au fost foarte interesați de produse, au rămas încântați de idee și, de ce nu? au fost și vânzări. Am observat că tulcenii sunt deschiși design-ului contemporan, spre nou, vor să sprijine creatorii locali. Din prima zi de Iarmaroc, e un succes!”
E de văzut!
N.A.
+ There are no comments
Add yours