Vineri, 13 august, orele 17,00 va avea loc o ceremonie festivă de dezvelire a unei plăci comemorative dedicate boierului-poet Alecu Văcărescu. Aceasta va fi găzduită de unul dintre panourile împrejmuirii existente ale Colegiului Economic Delta Dunării. Evenimentul este parte a proiectului cultural Better Tulcea și vine ca răspuns la concluziile Chestionarului la care au fost invitați să răspundă tulcenii. Dorim să creăm un reper cultural și un obiectiv cu potențial turistic în cel mai puțin frecventabil dintre cartierele Tulcei.
Better Tulcea este o inițiativă a Filialei Dobrogea a Ordinului Arhitecților din România finanțată din Timbrul de Arhitectură. Lor li s-au alăturat Primăria Municipiului Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean, Centrul Cultural Jean Bart și mulți alți parteneri și sponsori ce au înțeles importanța proiectului pentru Tulcea și tulceni.
Alecu Văcărescu a fost un poet valah, născut în marea familie a boierilor Văcarescu, primul născut în casa al lui lenachiță și al Elenitei Rizu în 1769. Viața zbuciumată de personaj aproape principal al lumii bune a vremii îl aduce în 1798, după divorțul de Elena Dudescu cu care avea trei copii (Iancu, Maria și Safta), în fața unor acuzații de omor pe care le respinge ca nefondate cerând „dreaptă osândă celui ce mă nedreptățește, asupra aceluia ce a răspândit această defăimare”. Procesul este închis de domnitorul Hangerli, dar odată cu venirea pe tron a lui Alexandru Moruzi, adversar declarat al familiei Văcărescu, acuzația se reia. Este ridicat de trimișii domnitorului și întemnițat în temuta închisoare otomană a Tulcei în intervalul iunie-iulie 1799 unde va și muri. Temnița otomană de la Tulcea se afla pe Dealul Taberei, în zona în care s-au construit Cartierul Dallas și Combinatul Metalurgic, actualmente ALUM S.A. Deținuții erau aduși aici din toate colțurile Imperiului, dar și din Valahia și Moldova.
Poetul Alecu Văcărescu moare în luna noiembrie 1799, în închisoarea din Tulcea, în condiţii pline de mister. Iată un catren din puţinele poezii care au mai fost salvate din opera sa: „Oglinda, când ţi-ar arăta/ Întreagă frumuseţea ta;/ Atunci şi tu ca mine/ Te-ai închina la tine”.
Povestea sa apare recurent în presa locală și în literatura de specialitate, dar nu există până la acest moment un semn urban ce să amintească de legătura dintre boierul-poet Alecu Văcărescu și Dealul Taberei.
+ There are no comments
Add yours