Ne amintim de Alum 40. Cam aceleași personaje de la aniversarea de atunci,din iulie 2013, erau și acum, după 5 ani, în sala de festivități a combinatului. Doar ștabii județului, politicienii erau alții. Iar politicienii de moment, parlamentarii PSD, au lipsit cu desăvârșire. La fel, niciun reprezentant al Prefecturii nu a onorat aniversara Alum-ului și e greu de crezut că nici parlamentarii PSD, nici prefectul nu ar fi fost invitați. Nici măcar inginerul Dorin Țiu, director în combinat dar și consilier local (PSD) nu a fost văzut. Evenimentul Alum 45 a fost, totuși, marcat cu succes. Ca și la aniversarea a 40 de ani de producție de alumină calcinată la Tulcea, și acum, la 45 de ani, același director general Gheorghe Dobra a prezentat invitaților un scurt istoric al combinatului și, cu detalii apoi, dezvoltarea combinatului după ce a fost preluat de Grupul Alro și integrat pe verticală, perspectivele lui.În paranteză fie spus și cei 700 de salariați ar putea să confirme: Dacă Alumina rămânea de sine stătătoare ,ca firmă, avea demult parastasul făcut.
Ce înseamnă astăzi Alum
Ce înseamnă, de fapt, contribuția Vimetco la comunitate? Pentru județul nostru, Alum înseamnă 8-10% din PIB-ul județului. Pentru județul Olt, Alro înseamnă 20% din PIB-ul acestui județ. Iar dincolo de contribuții la bugete, național și local, Vimetco asigură la Tulcea peste 700 de locuri de muncă. Nu este mult, dar nici puțin, în contextul economico-social general. Într-un perimetru uriaș, cu ochiul liber se văd mastodonții ridicați la vremea industrializării țării, în fostul regim. Mastodonții, secțiile, au rămas în picioare, dar tehnologia dinăuntru este cu totul alta decât pe vremea foștilor directori Munteanu, Gheorghe, Cizmaru.Și se vede în productivitate. Vimetco a investit enorm în tehnologie și în mediu în ultimii ani. Alum are 600.000 de tone capacitate, iar anul acesta va atinge 550.000 de tone. Care producție de alumină asigură integral necesarul pentru producerea aluminiului la Slatina, dar asigură și disponibilitate de export. Iar materia primă stă în fundul curții, un munte de 250.000 de tone de bauxită, din minele Sierra Leone, proprietatea Alum. Problema șlamului de la Tulcea rămâne în continuare în atenția CEO-ului companiei care asigură încă odată că depozitarea acestuia se face cu siguranță maximă. Pentru anul viitor, Alum are un proiect, o nouă investiție prin care șlamul să fie brichetat și depus sub formă solidă (un fel de cărămizi).Și nu în ultimul rând, accent și din nou accent, pe cercetare-inovare, reducerea consumurilor, reducerea emisiilor, creșterea productivității, reducerea poluării.
Cum îl ajută Trump pe Matchitski, fără să vrea
Gheorghe Dobra nu s-a ferit să spună că acționarul majoritar al Vimetco NV (84,2%), rusul Vitalyi Matchitski, este beneficiarul unui anunț recent al președintelui american Donald Trump. Anunțul lui Trump privind taxele asupra Rusiei, care taxe au făcut să crească prețul aluminiului la 800 de dolari/tonă, de la 350 de dolari cât era, ceea ce Alro dorește să fructifice această pleașcă la maximum, și ce companie nu ar face-o? Pentru profit, evident, dar mai ales în contextul ofertei de vânzare a pachetului majoritar de acțiuni. Aparent, fără nicio legătură între ele, cu atât mai mult cu cât termenul de ofertă a expirat chiar în ziua aniversară Alum 45.
Ceva e putred în…Sierra Leone (?!)
Nebuloasă ca și în cazul neparticipării parlamentarilor PSD și a prefectului la sărbătoarea Alum, de joi, 19 iulie. De ce vând rușii o companie pe val? Tocmai când a prins industria aeronautică, când prețul aluminiului în lume e în creștere, când profitul e din ce în ce mai mare? Am fi așteptat ca directorul general să spună câte ceva, măcar cât să astâmpere temerea muncitorimii; și că, de fapt, să stea liniștiți. Nu mai e un rus acționar
majoritar și e un jamaican, e același lucru pentru muncitorul de la Alum Tulcea. Nu a făcut-o !
N.A.
+ There are no comments
Add yours