În perioada 6-7 august, la Satul Pescăresc Tradițional a avut loc a X-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”, eveniment organizat de Ansamblul Artistic Județean „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea. La ediția din acest an s-au înscris 39 de concurenți: 22 la categoria de vârstă 9-15 ani, 15 la categoria 16-40, respectiv 2 la categoria instrumentiști.

                                     Din vorbele rostite…

Ștefan Coman, manager Baladele Deltei: „Noi am fi vrut să invităm la festival, în recital, în acest an toți cei nouă câștigători ai edițiilor precedente. Până la urmă, deciși să nu trecem peste ediția 2020, am organizat festivalul Satul Pescăresc Tradițional Tulcea”.

Constantin Hogea, primar Tulcea„Este a zecea ediție și am fi vrut ca aceasta, într-adevăr, să fie una jubiliară, să fie un spectacol de cu totul și cu totul altă amploare. Și iată că a rezultat un spectacol de calitate: mă bucur să aud că valoarea și numărul concurenților la această ediție a fost pe măsura importanței acestui festival, a așteptărilor dumneavoastră”.

Maria Tănase Marin, președintele juriului„Eu și echipa mea de la Televiziunea Română ne-am simțit ca acasă aici, la Satul Pescăresc Tradițional, și mulțumim pentru găzduire! Este un loc special și cred că memoria Nataliei Șerbănescu merita să fie sărbătorită aici, într-un cadru frumos, sătesc. Puterea noastră, a tuturor, este foarte benefică. Felicit organizatorul pentru strădaniile de a desfășura acest festival, dându-i astfel continuitate, și mă bucur că și noi, echipa Televiziunii Române, contribuim la promovarea evenimentului! 

Marele premiu și Trofeul Festivalului , Denisa Călin, din Niculițel 

 

Categoria de vârstă  9 – 15 ani – Soliști Vocali

Premiul I:  Flavia-Maria Cochirleanu din loc. Gălbinași (Buzău); Andreea-Rebeca Brașov-Pais, din loc. Ploiești (Prahova) și Daria Andreea Moanță, din loc. Redea (Olt).

 Premiul al II-lea:  Cristina Anamaria Bîlea, din Tulcea;  Maria Cristina Chiruță, din Constanța; Monica-Elena Toader, din Tulcea și  Andra-Cătălina Pârleală, din Hârșova. 

 Premiul al III-lea: Karla Ursu, din Iași; Florin-Adrian Damian, din Însurăței (Brăila);  Robert Daniel Vlad, din Berca (Brăila) și Maria-Teodora Acsente, din Tulcea.

 Mențiune:  Carmen-Maria-Sophia Boitan, din Slobozia (Ialomița); Denisa Maria Simargu, din Slobozia (Ialomița); Petronela Gabriela Toma, din Hârșova (Constanța);  Bianca Negoiță, din Dumbrăvești (Prahova) și Diana-Valentina Nuțu, din Brăila.

Diplome de participare s-au acordat următorilor concurenți : Andreea-Silvia Mărgean, din  Giurgiu; Cristina Moldoveanu, din Însurăței (Brăila); Andreea Ștefania Nițescu, din Ștefănești (Argeș); Nicoleta Cristina Vîlcu, din Siriu (Buzău); Alexandra Ștefania Tătulescu, din Berca (Buzău) și Miruna Haricleea Stoica, din Însurăței (Brăila).

 Categoria de vârstă  16  – 40 ani – Soliști Vocali

Premiul I: Mihai Dolhascanu, din Vânători (Iași); Cătălina Anton, din Ștefănești (Argeș) și Delia-Valentina Bertea, din Giurgești (Suceava).

Premiul al II-lea: Ștefania Raluca Ciupală, din Breaza (Prahova);  Damian Spinei, din Ploiești (Prahova);  Iuliana Elena Călin, din Pitești (Argeș) și Mara Mădălina Otvoș, din  Miercurea Ciuc (Harghita).

Premiul al III-lea: Bianca Ștefania Luzinschi, din Cumpăna (Constanța); Aurora Marica, din Craiova (Dolj);  Roxana Lupu, din  Ferești (Vaslui) și Gabriel Treteag, din Cornu Luncii (Suceava).

 Mențiune:  Georgeana Crețu, din Darabani (Botoșani);  Georgiana-Larisa Petre, din  Jegălia (Călărași) și Georgeta-Mădălina Lupupopi, din Vama (Suceava).

Categoria instrumentiști

Premiul I: Dragoș Vlădeanu, din Nufăru (Tulcea)

Premiul al II-lea: Mara Mădălina Otvoș, din Miercurea Ciuc (Harghita).

                                      Din nou… Enceanuuuu…

După festivitatea de premiere, câștigătorii premiilor I au cântat piesele din concurs, Denisa Călin interpretând doina „Dorule, dori-te-ar lumea” și piesa „Dunăre cu apă multă”. Festivalul s-a încheiat cu recitalurile invitaților speciali: „Fetele din Botoșani” și solistul Constantin Enceanu. Deși organizatorii au depus din timp toate demersurile pentru a-i aduce din Republica Moldova la festival pe Maria Stoianov și Grupul Ethnos, măsurile instituite la începutul lunii august de autoritățile române (carantină obligatorie de 14 zile) au făcut imposibilă participarea acestora la ediția din acest an.

                                 Mulțumiri de la invitați

Multe ecouri în rândul concurenților și a însoțitorilor acestora, participanți la Festivalul Natalia Șerbănescu. Iată doar câteva: Mulțumim pentru tot ce faceți pentru vlăstarii muzicii populare! Respect deplin! (Florin Moanță – Redea, Olt); Salutări din trenul spre Giurgiu! Vă mulțumim și vă felicităm pentru buna organizare și desfășurare în asemenea condiții speciale! Cu bunăvoință, drag de muzică și de tradiție iată că se pot efectua și astfel de evenimente în această perioadă! Toate cele bune! (Valentin Mărgean – Giurgiu); Bună ziua! Vă mulțumim pentru invitație și apreciem curajul de care ați dat dovadă în a organiza în aceste condiții festivalul. Pentru noi a fost o experiență utilă. Cu stimă! Ciprian și Karla Ursu (deși aveți prieteni peste tot, noi vă așteptăm oricând cu drag la Iași!) Cu respect și considerație! (Ciprian Ursu – Iași).

N.A.

 

 

 

 

+ There are no comments

Add yours