Guvernatorul-minune adus la Tulcea de USR/PLUS este o femeie, cum bine se știe după un recital-maraton de selecție democratică. Biolog. Astăzi, prefectul a prezentat-o deconcentraților care, pe rând, i-au urat succes. La fel, și primarul municipiului Ștefan Ilie și administratorul public al județului Dumitru Mergeani, i-au urat succes și…mandat ușor (de la primar). Doamna și-a dorit unul…cât mai lung; dacă veni vorba de „culori” putem adăuga pe subprefectul Topoleanu cu „bun venit în barca noastră” dar și pe guvernatoare cu „intratul în Rezervație ca în biserică”, în sens de respect, evident. După cum nici primarul nu-i putea ura „mandat greu”, fiind „în aceeași barcă”.
Altfel, la prima apariție în publicul tulcean, noul guvernator al Deltei a sintetizat ce vrea să facă în mandatul ei, fără să se hazardeze în promisiuni, cum probabil a fost avertizată. Ce intenționează mai întâi, ca obiective:
- Primul este readucerea capitalului natural la valoarea inițială în parteneriat cu toți factorii interesați şi în primul rând cu populația Deltei Dunării. Rezervația Biosferei înseamnă în primul rând un model de dezvoltare durabilă. Acesta este principalul scop pentru care se primește această desemnare şi asta înseamnă că tot ceea ce se întâmplă în deltă, toate acțiunile de conservare, trebuie făcute prin sprijinul și cu ajutorul populației locale. Inclusiv pentru asigurarea prosperității comunităților locale.
- Al doilea obiectiv principal este de a stabili o comunicare foarte clară cu absolut toți factorii interesaţi şi anume din zona comunității locale, mediul de afaceri şi instituții. Delta nu poate fi manageriată doar pentru conservarea biodiversității și doar de către ARBDD. Dacă nu există conlucrare cu toate instituțiile și cu absolut toți factorii interesați lucrurile nu se pot schimba.
- Al treilea obiectiv este cel legat de cercetarea științifică pentru că și acesta este unul din rolurile importante ale UNESCO şi anume de a promova cercetarea științifică a zonei, deoarece zonele de acest gen, ariile protejate, în general, reprezintă etalon pentru ceea ce înseamnă biodiversitate. Ele aşa funcționează şi cercetarea poate sprijini inclusiv deciziile de management care sunt foarte importante.
Principalul meu obiectiv – spunea guvernatorul Atena-Adriana Groza- este să redau valoarea Deltei, valoarea sa inițială, cea de atunci când a fost declarată Rezervație a Biosferei și sit al Patrimoniului Mondial cu 30 de ani în urmă.
Pe ce va pune accentul:
- reorganizarea structurii Administraţiei Rezervației pentru că trebuie să devină o instituție mai flexibilă, mai apropiată de oameni și mult mai eficientă. Acum nu este.
- modul de relaționare cu Consiliul științific și cu Consiliul consultativ. Ambele trebuie reformate.
- managementul resursei piscicole, managementul turismului, pentru că Delta Dunării într-adevăr a căpătat o notorietate foarte mare din punct de vedere al dezvoltării turismului în ultimul timp. Şi acest lucru este unul bun, dar nu este bun modul în care se face turism. Delta trebuie privită ca un sanctuar, delta nu este un club de distracții. Pentru turism de distracții sunt cluburi, sunt alte stațiuni, sunt alte locații.
În conferința de presă ce a urmat întâlnirii cu oficialități ale județului și municipiului, cu șefii deconcentratelor, doamna guvernator a spus cam aceleași lucruri. Excepție, poza fără mască, din fața Prefecturii.
Îi urăm succes în realizarea mandatului!
N.A.
+ There are no comments
Add yours