În cursul zilei de duminică, 5 martie, la Blocul I6 de pe strada Isaccei, al Asociației de proprietari nr. 3, s-a prăbușit aticul, un element utilizat la construirea acestor blocuri, între anii 1960-1970. Plăcile au căzut peste autoturisme, peste magazinele de la parter, care au fost avariate și pe alte spații din imediata apropiere. Din fericire nicio persoană nu a fost rănită.

De la bun început, trebuie menționat faptul că întreținerea și reparația imobilelor intră în obligația proprietarilor, iar în cazul blocurilor de locuințe a asociațiilor de proprietari. În această nefericită conjunctură, mă simt nevoit să fac referire la programele pentru consolidarea blocurilor, deoarece au existat multe voci care au criticat faptul că primăria se implică în astfel de programe și mai puțin în reabilitarea caselor proprietate privată. Incidentul întâmplat duminică la Blocul I6 de pe strada Isaccei ne poate face pe toți să înțelegem de ce sunt extrem de importante și urgente aceste lucrări.

Cauzele sunt multiple, pornind de la vechimea imobilelor, faptul că au traversat toate cutremurele și nu au fost reabilitate niciodată, că s-au realizat foarte multe intervenții nelegale, în special la magazinele comerciale de la parterul blocurilor, lucrări care au slăbit în timp structura de rezistență. Se adaugă  lipsa de interes public a unor președinți de asociații, care au permis, chiar și urmărind obținerea de foloase personale, extinderea sau prinderea unor structuri căpușă de pereții blocurilor sau chiar de aticuri, precum și lipsa de reacție a autorităților, care nu au realizat expertize tehnice, nu au sancționat sau nu au putut convinge locatarii de necesitatea adoptării unor hotărâri, în care cel puțin 70% dintre ei să fie de acord cu lucrările publice de reabilitare și consolidare.

 Rezolvarea acestei situații își poate găsi soluția în accesarea unor finanțări, prin intermediul unor proiecte depuse de către Primărie.

Așa cum am menționat în nenumărate rânduri, obținerea acestor fonduri nu este posibilă fără acordul proprietarilor. În acest sens, Primăria Municipiului Tulcea a comunicat permanent cu toate asociațiile de proprietari, pentru ca acestea sa întreprindă toate demersurile pentru a se putea încadra ca beneficiari eligibili. Exemplu: https://www.primariatulcea.ro/noutati/eficientizarea-energetica-si-reabilitarea-blocurilor/

Din anul 2009 și până în octombrie 2020, au fost realizate un număr de 20 de expertize pentru blocuri, care au stat la baza consolidării lor, 8 dintre acestea fiind finalizate în perioada 2009-2021, cu procese verbale de recepție, iar celelalte 12 fiind, în prezent, în plin proces de construcție pentru reabilitare.

Din octombrie 2020 și până în octombrie 2022, primăria a realizat 101 expertize tehnice, care stau la baza cererilor de finanțare pentru obținerea de fonduri europene, inclusiv pentru Blocul I6, iar situația de prezintă astfel:

–  30 de blocuri au obținut finanțare, pentru care au fost încheiate contracte între Primăria Municipiului Tulcea și Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației;

–   30 de blocuri, multe dintre ele cu mai multe scări, se află în evaluare în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență și Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic (în cursul săptămânii trecute, pe data de 1 martie am obținut finanțare pentru Blocul M I de pe Isaccei și pentru Colegiul Spiru Haret, prin PNCCRS, iar pe 2 martie, pentru I5-I5A și I5-I5B, de pe Isaccei, Blocurile C și 16 de pe Babadag și M2 de pe Gavrilov Corneliu, prin PNRR);

–     Depunerea și evaluarea cererilor noastre continuă, expertizarea clădirilor de asemenea și încercăm să obținem cât mai multe fonduri europene pentru consolidarea acestora.

Concret, în privința accidentului de duminică de la blocul I6, ISU Delta și Primăria Municipiului au acționat pentru degajarea și curățarea zonei, pentru îndepărtarea pericolelor imediate, urmând ca, în regim de urgență, să fie îndepărtat și restul aticului care prezintă pericol de prăbușire. Tot în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului se vor adopta hotărâri pentru solicitarea din fondul de rezervă al Guvernului sumele necesare reabilitării urgente pentru Blocul I6 și pentru Colegiul Economic ,,Delta Dunării”, care prezintă situații de risc seismic avansate.

De asemenea, în cursul zilei de azi, 6 martie, o echipă din cadrul Primăriei, compusă din reprezentanți ai direcțiilor de Urbanism, Tehnic – Investiții și Gospodărire Municipală, Proiecte, Poliție Locală, DAPL – compartimentul asociații de proprietari, SC Servicii Publice, au inspectat întreaga zonă, (blocurile I5-I5A, I5A, I5A-I5B, I6, I7, I8, I9, alte clădiri private) demarând un amplu proces de verificare al tuturor spațiilor comerciale de la parter sau al lucrărilor realizate de persoanele private în imobilele aflate în proprietate.

Pentru mâine, 7 martie, au fost convocate toate conducerile asociațiilor de proprietari de pe strada Isaccei, inclusiv pentru Blocul ,,Pelican”, unul dintre primele imobile construite în Tulcea, dar al cărui locatari au refuzat până acum să participe la programele de reabilitare.

Au fost realizate:

–  o situație a expertizelor tehnice  pe care o puteți vizualiza aici: https://www.primariatulcea.ro/wp-content/uploads/2023/03/Situatie-Expertize-tehnice.pdf

–  o situația la zi a proiectelor care au obținut finanțare, care sunt în curs de evaluare sau care au fost respinse, dar care urmează a fi redepuse, pe care o puteți vizualiza aici: https://www.primariatulcea.ro/wp-content/uploads/2023/03/CENTRALIZATOR-PROIECTE-PNRRPNCCRS_02.03.2023.pdf

Ștefan ILIE,

Primarul municipiului TULCEA

 

+ There are no comments

Add yours