Un virus a pus la pământ un ditamai complex industrial de porci, cât n-au reușit toate crizele economice la un loc. Întreg efectivul de 46.000 de capete din Complexul de porci de la km 4, proprietatea  Carniprod, trece în aceste zile prin 6 incineratoare mobile aduse din țară, care funcționează non stop. Din cauza virusului de pestă porcină africană, confirmat aici. Măsurile de securitate dimprejurul și în incinta complexului sunt draconice, conform cu procedurile instituite de autoritățile sanitare-veterinare de la cel mai înalt nivel și ale Comandamentului județean pentru situații de urgență. Mai bine de 5o de specialiști veterinari de la ANSVSA și DSV-uri din mai multe județe, echipe de “killeri”(gaz, glonț) aduse din țară, câteva zeci de muncitori ai complexului, acționează pentru ca incineratoarele să meargă non stop, la capacitate maximă. Chiar și-așa, “materialul” de ars fiind imens, operațiunea ar putea dura mai bine de o lună de zile. La doi pași distanță, la fabrica de preparate Carniprod, producția a fost oprită, stocurile sigilate, magazinele închise.

Dr. George Luchici, fost director la Complexul de porci: “Prin anii 91-92 ne-am mai confruntat cu pesta porcină la complex, dar nu cu pesta porcină africană. Atunci puteam face niște tratamente, niște vaccinuri, am depășit acel necaz și nu am avut probleme cu porcii. Acum este cu totul altceva”.

Comitetul județean pentru situații de urgență a declarat stare de alertă încă din seara zilei de 28 iunie, când s-a confirmat focar de pestă porcină la Carniprod, pentru a putea aplica planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane dar și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Conform CJSU, cei cărora efectivele de porci le-au fost lichidate ca urmare a confirmării virusului PPA, persoane juridice sau persoane fizice, vor fi despăgubiți de stat, dacă animalele erau identificate și înregistrate în baza națională de date,conform legislației în vigoare.

N.A

+ There are no comments

Add yours