Duminică, 24 ianuarie 2021, subprefectul Carmen Caloianu, administratorul public al județului, Vasile Strat și secretarul general al județului, Marius Cristi Mihai, viceprimarul municipiului, Dragoș Simion au participat, în Piața Civică din municipiu la ceremonialul militar și religios dedicat Zilei Unirii Principatelor Române, organizat de Instituția Prefectului și Garnizoana Tulcea.
Având în vedere contextul actual cauzat de pandemia de coronavirus, activitatea s-a desfășurat fără public, cu un dispozitiv de onoare redus.
„Este o mândrie și o onoare că astăzi, la 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, avem ocazia să ne strângem în centrul municipiului Tulcea, deși în număr restrâns, să fim împreună şi să ne amintim de cei care au pus umărul la una dintre cele mai mari realizări ale neamului românesc. Ne amintim cu respect de Alexandru Ioan Cuza, marea personalitate istorică aflată în centrul acestui eveniment hotărâtor pentru soarta românilor. La data de 5 ianuarie 1859, la Iași, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei. Aproape trei săptămâni mai târziu, pe 24 ianuarie, cu exact 162 de ani în urmă, Cuza devenea și domnitor al Țării Românești, reuşind, astfel, unirea celor două principate române. A fost un pas uriaş pentru ceea ce înseamnă, astăzi, statul unitar România. Unirea principatelor române a fost un prim pas realizat de înaintaşii noştri pentru îndeplinirea unui vechi și măreț deziderat: Marea Unire, ce avea să fie înfăptuită la 1 decembrie 1918. Din păcate, momentele restrictive prin care trecem în prezent, pe fondul situației sanitare delicate generate de pandemia de Covid -19, ne împiedică, spre deosebire de anii trecuți, să ne manifestăm fizic, la unison cu tulcenii iubitori de țară, aprecierea faţă de evenimentele care reprezintă pilonii istoriei neamului românesc. Cu toate acestea, îmi exprim speranţa și, totodată, bucuria că fiecare dintre noi, oriunde se află în acest moment, prețuiește din plin istoria neamului nostru, știe să-i recunoască valorile trecute și prezente și simte din adâncul inimii mândria că aparține acestui popor minunat, poporul român“- spunea Vasile Strat în discursul ținut cu acest prilej.
Programul manifestării a cuprins prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea Imnului de Stat, oficierea unui serviciu religios și intonarea, prin sistemul de sonorizare, a Horei Unirii, în contextul pandemic renunțându-se la celebrul dans al horei. Mare eveniment istoric, tristă manifestare!
N.A.
+ There are no comments
Add yours