Ca destinație turistică de borș pescăresc, Jurilovca a trecut de ediția a VIII-a, cu “borșul pescăresc de Jurilovca”, eveniment care a atras în jur de 20.000 de oameni. Crișan-ul, însă, a ajuns la a VI-a ediție, iar ultima s-a arătat mai bună decât cea de anul trecut; iar această creștere și grație a implicării unor profesioniști care nu se arată pe scenă ,nu revendică niciun merit, dar contribuie decisiv la reușita spectacolului. Am avut plăcerea să văd pentru prima oară un festival de borș de pește, la Crișan, în a doua zi a festivalului, sâmbătă, 8 septembrie.Festival care, se zice, este reprezentativ pentru Deltă. Împreună cu 300 de tulceni aduși de nava Vrancea, special pusă la dispoziție de organizatori.Cel puțin primirea, la debarcare, a impresionat pe toată lumea; primire ca oaspeți de onoare, cu țuică și delicatesuri ,oferite de tinere în costume tradiționale și cu…bun venitul la festival. O sărbătoare frumoasă, organizată desigur, pe specificul zonei,peștele, dar și al minunățiilor Deltei care trebuie văzute. Nu insist aici pe program, pe cuvântări ale oficialilor la deschidere, pe spectacolul artistic oferit de comunitățile deltaice. Le-a văzut toată lumea, au apărut filmulețe în mediul online peste tot și am remarcat mulți ziariști din presa națională interesați să ajungă la borșul de la Crișan. Am considerat mai interesant ce spun doi profesioniști angrenați cu structurilor lor, în ceea ce înseamnă și presupune turismul în Delta Dunării.

Silviu Gheorghe, președinte ANTREC: “Ne bucurăm că, din ce în ce mai mult, vin oameni de calitate, turiști care vor să cunoască gastronomia Deltei și vin tot mai mulți. Scopul unui astfel de eveniment, ca cel de la Crișan, nu este neapărat de a atrage un număr de turiști, este unul mai complex. Are și o componentă educativă. Cred că, încet-încet, reușim să-l transformăm pe om din calitatea de consummator de resurse când ajunge la o destinație, într-un prieten al oamenilor Deltei, într-un oaspete educat care se comportă ca atare. Nu numărul de turiști este scopul nostru, noi nu dorim un turism de masă, noi vrem un turism de nișă. Delta Dunării fiind o destinație fragilă, principiul ar fi respectă și vei fi respectat. Or, multă lume încă are impresia că Delta este un paradis al oamenilor care vin aici și fac ce vor. Nu vrem așa. Delta Dunării este, cumva, o destinație de trend, pe nișă. Mă bucură faptul că peste 80% din numărul de turiști de până acum, sunt turiști străini. Iar cei 20% dintre turiștii români sunt turiști educați și civilizați,care vin în Deltă nu să consume, ci să se bucure de ea”- a declarat Silviu Gheorghe.

Cătălin Țibuleac, președinte AMDTDD: “Festivalul de la Crișan, un festival foarte frumos, care arată ce înseamnă multiculturalitatea și tradițiile în județul Tulcea. El se înscrie într-o salbă de festivaluri care pun în valoare ceea ce Tulcea are mai frumos. Probabil că ați remarcat, piața turistică, profilul turistului străin, au început să se nuanțeze, ei au început să caute tradiția, meșteșugurile locale. Este un produs pe care noi, în Dobrogea, suntem în măsură să îl oferim poate mai mult decât alte destinații turistice. Ne ducem către definiția turismului în Deltă și aici discutăm de un turism responsabil, care să nu intre în conflict cu ceea ce înseamnă tradiție locală și biodiversitatea destinației, or, asta presupune un complex de măsuri pe care noi, alături de autoritățile locale și Consiliul județean, încercăm să le implementăm alături de operatorii în turism. Într-o perioadă relativ scurtă trebuie să avem o viziune strategică asupra turismului, un plan de măsuri adecvat care să aducă plus valoare privind turiștii,calitatea turistului, dar în primul rând comunităților locale. Noi vrem să aducem în Deltă și în Dobrogea de Nord un turist educat, care știe ce înseamnă natura, biodiversitatea, tradiția zonei. Delta Dunării nu se pretează la un turism de masă”- a declarant președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, prezent la Festivalul de borș al Deltei Dunării, de la Crișan.

Să ne revedem sănătoși în 2019, la a VII-a ediție a festivalului de pește al Deltei, la Crișan, într-un spațiu mai generos, sperăm,  suficient cât să încapă și turiștii de-o zi de la Tulcea.

N.A.

+ There are no comments

Add yours