În toată țara, marți, vreme de jumătate de oră salariații din industria ospitalității au ieșit în frig să protesteze în fața unităților unde (încă) lucrează. De la începutul pandemiei, prin AMDTDD, asociația care le promovează afacerile pe turism, s-au tras  mai multe semnale, s-au trimis memorii la Guvern, la ministerul de resort și nu numai. Nimic încurajator. Alături de alte domenii și turismul pare că nu are scăpare de faliment, într-o zonă a țării unicat prin ceea ce are de arătat turistului de oriunde. Marți la prânz, HoReCa a protestat și la Tulcea.

                            Delegația AMDTDD a mers la prefect…

Prin Cătălin Țibuleac, Asociația a prezentat o serie de propuneri pentru o mai bună cooperare cu autoritățile, în special cele care fac verificări pe linia Covid-19. S-a convenit ca la nivelul municipiului să se înființeze un grup de lucru format din reprezentanți ai HoReCa, Poliției Rutiere și Primăriei, care să stabilească, de comun acord, programul de aprovizionare a unor unități de alimentație publică greu accesibile pentru firmele de distribuție, cum sunt agenții economici de pe str. Isaccei

                             …apoi a susținut o conferință de presă

 Cu Cătălin Țibuleac, flancat de două doamne manager a două firme din industria ospitalității reprezentative pentru Tulcea: Cacencu Raluca (Select) și Stamm Argentina (Insula). Care împreună  susțin  protestul industriei ospitalității organizat în intervalul orar 12.00-12.30, pentru a atrage din nou atenția guvernanților asupra faptului că: întârzierea implementării măsurilor de susținere 2, 3 și 20% duce cu fiecare zi la dispariții ale afacerilor și ale locurilor de muncă; luarea de măsuri cu impact major și direct asupra industriei ospitalității fără un dialog cu structurile reprezentative (vezi eliminarea voucherelor de vacanță); lipsa reorganizării MEAT slăbește dialogul cu partenerii sociali, turismul neavând un interlocutor propriu-zis; toate statele europene includ industria ospitalității în Planurile Naționale pentru Redresare și Reziliență, România neavând până acum nicio discuție cu industria pe această temă, finanțarea repornirii industriei din fonduri europene fiind în pericol.

Țibuleac a dat și câteva cifre care nu dau deloc bine pentru viitorul turismului în Deltă și Dobrogea de Nord, cel puțin la momentul de față. Mai puțin cu 29% turiști în 2020 decât în 2019; pierderi în 2020 de circa 17 milioane de euro; voucherele anulate, impact 60% anul trecut; vouchere nema în acest an. În ciuda unor apeluri repetate către Guvern de relansare vouchere pentru 2021 și următorii ani, de includere în discuții și a turismului în planul național de reziliență și redresare, de inițiere a unor discuții aplicate. Nimic! Nu s-a găsit nicio cale de dialog cu Guvernul! Ce riscă cei 2100 de angajați în firmele de turism la Tulcea? Disponibilizarea! Dacă, cumva, în ceasul al 12-lea Guvernul nu vine cu măsuri pentru acest sector!

N.A.

 

+ There are no comments

Add yours