Cinstirea Eroilor, de toată lauda
Întreaga românime a sărbătorit joi, 17 mai, Înălțarea Domnului. De bună seamă că în toate localitățile județului, la Monumentul Eroilor, s-au desfășurat evenimente specifice; și la municipiu și la orașe și la toate comunele; cu participarea autorităților de la județ, respectiv Prefectură sau Consiliul Județean, sau alte autorități publice locale, după cum s-a putut. La comuna Luncavița, comunitate emblematică din multe puncte de vedere, nu a venit niciun oficial, cu excepția deputatului George Șișcu. Au venit să cinstească eroii oameni din Republica Moldova, din Ucraina. De la noi, ștabii din Consiliul Județean, din Prefectură, nu au avut timp de Luncavița. Cele de mai jos vorbesc de la sine.
Luptător în Afganistan. „Citat în fața frontului” de primar, la solemnitatea din fața Monumentului Eroilor.Nicu Chitaru, luncăvițean, în prezent maistru militar clasa II, la o unitate militară din Galați, luptător în Afganistan, decorat de NATO și MApN, pentru mai multe misiuni alături de alți consăteni în teatre de război. Moment emoționant la pronunțarea numelui plt.adj.Mihai Zbughea, absent la ceremonie. Mihai participă în aceste zile la manifestări de acest gen în Franța. Mihai și-a pierdut o mână după ce TAB-ul în care se afla a fost aruncat în aer în zona Kandahar. Mihai este membru al echipei naționale Invictus și a participat la JO dedicate sportivilor răniți în război.Luna aceasta Mihai Zbughea va face parte din lotul României la Invictus, jocuri care se vor desfășura la Sidney- Australia.
Sunt fiică de veteran de război. „S-au făcut eforturi extraordinare pentru transformarea școlii în Liceu Tehnologic și domnul primar ne-a ajutat foarte mult. Anul acesta avem câteva proiecte împreună, din care două în finanțare și două în evaluare, unul pentru modernizarea liceului în valoare de 500.000 de euro și pentru construcția de after school pentru copii, după terminarea cursului școlar. De asemenea, împreună cu colegii din Ucraina am depus câteva proiecte transfrontaliere, unele cu referire la liceu, să vedem. Eu sunt fiică de veteran de război din Al Doilea Război Mondial. Bunicul meu a luptat în Primul Război Mondial, în Regimentul 9 Călărași, a suferit multe, dar a spus că a luptat pentru Basarabia”- spunea directoarea Liceului Tehnologic.
Ion Dolganiuc, primar sat Colibași. „Sunt cetățean al comunei Luncavița, cu acte în regulă, a început discursul primarul moldovean.”Dragii mei, suntem onorați să fim alături, astăzi, de dumneavoastră, aici la Luncavița. E greu să nu ai emoții după atâtea date istorice, cu exemple date aici, cu oameni, cu soldați căzuți. Bunicul meu și-a făcut serviciul militar în cetatea Făgărașului. Noi, cei din Colibași, la 2 martie 2018 am semnat declarația de reunire cu patria mamă și sunt sigur că noi, talpa țării, o vom face. Imi aduc aminte de o frază: nu poate fi război bun și pace rea. Avem o pace, să ne bucurăm împreună. Așa să ne ajute Dumnezeu!”
Mihail Kuvanji, primar sat Cartal (Orlovka) : „Sunt pentru a doua oară aici, la Luncavița, și sunt foarte emoționat. Îi mulțumesc domnului primar pentru invitație și vreau să vă spun că suntem alături de comunitatea dvs. Ca să ajungem aici, am făcut 3 ore, am trecut prin 4 vămi și două ape (Prut și Dunăre), când doar 7-8 km în linie dreaptă ne despart. Noi sperăm ca în cel mai scurt timp să se deschidă trecerea bac Orlovka-Isaccea, pentru ca astfel să avem posibilitatea să fim mai apropiați. Și mai ales ca tineretul, să-l facem să se împrietenească, să se cunoască, să cunoască tradițiile comune”.
După cuvântări și slujba de pomenire de la Monumentul Eroilor, cei prezenți au fost invitați la Căminul cultural, acolo unde s-a desfășurat un spectacol cultural-artistic de cea mai înaltă ținută, cu elevii de la generală și de la liceul din localitate.
P.S. Este adevărat, Ziua Eroilor, Înălțarea Domnului, s-au sărbătorit peste tot; de altfel, prin toate localitățile există un monument al eroilor locali. La Luncavița a fost, totuși, ceva deosebit.Au venit delegații din două țări prietene, a venit puhoi de lume să cinstească memoria eroilor , văduve ale celor căzuți căzuți pe front, s-au legat noi prietenii între români, moldoveni, ucraineni, dar cu toții de același neam românesc, s-au pus bazele unor punți peste care vor trece înspre și dinspre spațiile moldovean și ucrainean copiii noștri.
Din păcate, niciun reprezentant de la Prefectură sau de la Consiliul Județean nu au binevoit să onoreze manifestările de la Luncavița. Cu o singură excepție, deputatul George Șișcu, din partea parlamentarilor.
Nicolae Adămiță
+ There are no comments
Add yours