SĂRBĂTOAREA TEILOR LA LUNCAVIȚA, în prima duminică de după Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Este una dintre cele mai importante sărbători ale comunei Luncavița și printre cele mai mari ale nordului Dobrogei și reprezintă, alături de Sărbătoarea Moșoaielor, cele două axe ale activităților tradiționale luncăvițene.
Evenimentul se desfășoară într-un spațiu larg, special amenajat, în zilele de sâmbătă și duminică, cele mai apropiate de Sf. Petru și Pavel, sărbătoriți pe 29 iunie. Este închinat florii de tei și mierii de albine, ca ofrandă adusă acestor bogății aflate în teritoriul administrativ al comunei, unde peste 5000 de hectare de păduri în care predomină teiul, atrag stupine din toate colțurile țării și de peste hotare.
Sărbătorirea recoltei teilor este foarte veche, a fost întreruptă în anii vechiului regim, dar reluată în anul 2001. Imnul care deschide și închide manifestarea este „Geamparaua Teilor” compus de Puiu Spiru, marele rapsod și compozitor local din perioada interbelică, unul dintre promotorii tradițiilor luncăvițene: ”Între Dunăre și Mare, pe pământul Dobrogei, An de an, e Sărbătoarea Florilor de Tei!”
Cetățenii comunei și din împrejurimi expun produsele realizate de ei, miere de albine, împletituri din papură, ceramică, produse gastronomice, produse artizanale și se încing în hore, „ca la Luncavița!”.
+ There are no comments
Add yours