Principalii artizani ai acestei bijuterii arhitectonice, de mare încărcătură emoțională, au vorbit astăzi în conferință de presă despre startul demarării lucrărilor la Memorialul Ivan Patzaichin și ce va reprezenta acest Memorial pentru viitorul orașului nostru, al Deltei Dunării, ca punct de atragere a turiștilor din toată lumea. Au vorbit despre proiect președintele Consiliului Județean- Horia Teodorescu, primarul municipiului- Ștefan Ilie, Ivona Potzaichin Rusu- președintele Asociației Ivan Patzaichin- Mila 23 și Teodor Frolu- vicepreședinte, în fapt coordonatorul de facto și gestionarul șantierului.

Ce a reieșit:

De luni, 19 iunie a.c. vor începe lucrările la Memorialul Ivan Patzaichin, ce urmează a fi inaugurat pe 8 septembrie a.c. în cadrul Festivalului Ivan Patzaichin. Memorialul este un ansamblu artitectural alcătuit din lucrări de artă ale artiștilor Mircea Cantor, Teodor Graur, Virgil Scripcariu (realizatorul columnei cu pagăi), Dan Vezentan și Gyarfas Olah. Ansamblul, inițiat de familia marelui campion și Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 va fi ridicat pe faleza ce îi poartă numele, în parteneriat cu Primăria municipiului și Consiliul Județean, cu aport financiar de câte 3 milioane lei fiecare instituție. Proiectul are un cost total de 6 milioane de lei, inclusiv TVA, cu posibilitate de a se atinge la cheltuieli 6,5- 7 milioane lei cu “neprevăzutele”.

Și Horia Teodorescu, dar și  Ștefan Ilie, și Teodor Frolu, asigură că acest minunat ansamblu arhitectonic de pe faleza Tulcei va fi inaugurat la timp (8 septembrie a.c.) poate și un pic mai devreme, în ciuda timpului relativ scurt până la inaugurare și a lucrărilor destul de pretențioase. Un proiect început, de fapt, cu vreo 6 luni în urmă, care, la acest moment are toate aprobările și condițiile de deschidere a șantierului. În 8 septembrie, Memorialul Ivan Patzaichin de pe faleza Tulcei va fi inaugurat, pe 10 septembrie se va da plecare cu Caravana apelor spre Mila 23 iar în 12 septembrie se va inaugura Muzeul Ivan Patzaichin la Mila 23.

Acest traseu Tulcea- Mila 23, spune Teodor Frolu, vicepreședinte al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, va fi noua ofertă culturală a Deltei, iar Ansamblul reprezintă, la momentul actual, cea mai spectaculoasă infrastructură memorială culturală. Teodor Frolu este omul care se va ocupa îndeaproape de mersul lucrărilor la Memorial.

 

Președintele Horia Teodorescu: „Este încă un pas în realizarea unor îndatoriri pe care le avem în semn de respect pentru ceea ce a realizat Ivan Patzaichin pentru noi. Nutrim cu toții speranța că tot ceea ce ne propunem să realizăm va deveni un reper pentru noi, tulcenii, un reper pentru cei care ne vor vizita județul, o operă pe măsura valorii sportive și umane pe care Ivan Patzaichin ne-a oferit-o“- a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea.

Dincolo de obligațiile morale ce ne revin tuturor pentru realizarea acestui ansamblu arhitectural în memoria marelui campion, primarul Ștefan Ilie a declarat că instituția Primăria municipiului va face tot ce-i stă în putință și competență de a se împlini o altă mare dorință a lui Ivan, acea incintă de dimensiuni și competiții olimpice în zona Zaghen. Pentru lucrările care îi revin prin parteneriat, Primăria va acționa operativ și cu lucrări de calitate astfel încât Memorialul să fie inaugurat în termen.

Ivona Potzaichin: „Suntem foarte aproape de ceea ce va fi acest memorial dedicat tatălui meu. Este un ansamblu arhitectural creat de cinci artiști, apropiați ai asociației noastre, care l-au cunoscut pe tata și care au dat tot ce este mai bun pentru acest ansamblu ce va putea fi văzut de oricine va vizita orașul Tulcea. Sunt convinsă că va deveni un simbol al orașului, va fi o mică oază pentru Tulcea. Memorialul este, într-adevăr, dedicat tatălui meu, însă, așa cum o să vedeți pe 8 septembrie, pe columnă vor fi trecuți toți sportivii din caiac – canoe care au fost campioni mondiali, europeni și olimpici și care sunt născuți în județul Tulcea. Pentru noi este important acest lucru și ne bucurăm că am avut parte de sprijin din partea partenerilor noștri, domnul primar al municipiului și domnul președinte al Consiliului Județean”.

Astăzi, în conferință de presă, a fost anunțată una dintre caracteristicile importante ale monumentului, prin care sunt puse în valoare performanțele importantei comunități sportive a sporturilor cu vâsle din județul Tulcea. La baza „columnei” cu pagăi vor fi menționați campionii olimpici, mondiali și europeni la kaiak canoe pe care i-a dat lumii județul Tulcea.

Campioni olimpici, mondiali și europeni la kaiak canoe, născuți în județul Tulcea, cu performanțe înregistrate în perioada 1956 – 2023:

 

  1. Simion Ismailciuc, n. Chilia Veche
  2. Dumitru Alexe, n. Mahmudia
  3. Igor Lipalit, n. Tulcea
  4. Lavrente Calinov, n. Mila 23
  5. Nichifor Tarara, n. Mahmudia
  6. Achim Sidorov, n. Mila 23
  7. Alexe Iacovici, n. Chilia Veche
  8. Mihai Somovschi, n. Murighiol
  9. Nicolae Artimov, n. Caraorman
  10. Andrei Conțolenco, n. Caraorman
  11. Haralambie Ivanov, n. Crișan
  12. Afanasie Sciotnic, n. Mila 23
  13. Serghei Covaliov, n. Mila 23
  14. Ion Terente, n. Caraorman
  15. Ivan Patzaichin, n. Mila 23
  16. Vicol Calabiciov, n. Mila 23
  17. Petre Maxim, n. Caraorman
  18. Gheorghe Simionov, n. Caraorman
  19. Dimitrie Ivanov, n. Sf Gheorghe
  20. Anton Calenic, n. Mila 23
  21. Antrop Varabiev, n. Mila 23
  22. Valentina Serghei, n. Murighiol
  23. Chindin Covaliov, n. Periprava
  24. Nicolae Terente, n. Dunăvăț
  25. Vasile Simiocenco, n. Crișan
  26. Afanasie Butelchin, n. Mila 23
  27. Lipat Varabiev, n. Crișan
  28. Gheorghe Danilov, n. Dunăvățul de Jos
  29. Emilian Zabara, n. Chilia Veche
  30. Cuprian Macarenco, n. Dunăvățul de Sus
  31. Maria Nichiforov, n. Mila 23
  32. Roman Vartolomeu, n. Mahmudia
  33. Gherasim Munteanu, n. CA Rosetti
  34. Ernst (Erast) Pavel, n. Slava Rusă
  35. Maria Cosma / Ștefan / Mihoreanu, n. Jurilovca
  36. Maria Ivanov / Nicolae, n. Dunăvățul de Jos
  37. Vasile Dîba, n. Jurilovca
  38. Agafia Buhaev / Orlov, n. Mila 23
  39. Policarp Malâhin, n. Mila 23
  40. Larion Serghei, n. Dunăvățul de Jos
  41. Nastasia Nichitov, n. Maliuc
  42. Toma Simionov, n. Caraorman
  43. Gheorghe Titu, n. Crișan
  44. Petre Capusta, n. Sarichioi
  45. Costică Olaru, n. Somova
  46. Feodor Gurei, n. Sarichioi
  47. Nicolae Feodosei, n. Slava Cercheză
  48. Angelin Velea, n. Tulcea
  49. Nastasia Ionescu / Nichitov / Sadovnic, n. Maliuc
  50. Aurel Macarencu, n. Crișan
  51. Gheorghe Andriev, n. Carcaliu
  52. Victor Partnoi, n. Mahmudia
  53. Grigore Obreja, n. Somova
  54. Sorin Petcu, n. Valea Nucarilor
  55. Iosif Anisim, n. Slava Cercheză
  56. Chiriac Marcov, n. Mila 23
  57. Vasile Corneliu Curuzan, n. Tulcea
  58. Silviu Simioncencu, n. Crișan
  59. Petre Condrat, n. Carcaliu
  60. Andrei Cuculici, n. Babadag
  61. Florin Comanici, n. Jijila
  62. Cătălin Chirilă, n. Tulcea

Pentru completarea acestei liste a învingătorilor, organizatorii solicită sprijinul locuitorilor Tulcei, care sunt invitați ca, până pe 15 iulie, să transmită la adresa office@rowmania.ro informații privind sportivii care lipsesc din această listă – campioni care s-au născut în județul Tulcea și au fost medaliați cu aur, argint sau bronz la Jocurile Olimpice, campionate mondiale sau europene la kaiak-canoe. Mesajele vor cuprinde numele sportivului, locul de naștere (din jud. Tulcea), competiția, locul obținut (1 – 3), precum și o resursă independentă unde se poate verifica performanța acestuia.

N.A.

 

 

+ There are no comments

Add yours