Ziua Dobrogei s-a încheiat cu, poate, cel mai așteptat și interesant eveniment cultural petrecut în ultima vreme la Tulcea. Marian- Augustin Ioan, arhitect, profesor universitar doctor și scriitor, a primit din partea Consiliului local municipal, prin persoana primarului Ștefan Ilie, titlul de Cetățean de Onoare al orașului Tulcea.

Într-o sală a Casei Avramide în care nu aveai unde să arunci un ac, momente care mai de care mai emoționante: Cetățeanul de Onoare și primarul (complice) au oferit buchete de flori doamnelor Elisabeta Albotă, diriginta lui Marian-Augustin Ioan, Ileana Tureanu, președinta Uniunii Arhitecților din România și  Simona Ioan, consoarta lui Marian-Augustin, fostă ambasadoare în Maroc.

Mirela Didă, sufletul acestui eveniment de la Casa Avramide, din respect pentru publicul asistent, s-a limitat la câteva titluri din cv. Cu riscul de a ne repeta, îl mai dăm noi o dată, integral. Marian-Augustin Ioan, născut la 5 martie1965  în comuna Dorobanțu, jud. Tulcea, a absolvit IAIM în 1990. Stadiu de cercetare la Oxford University (1992-1993), apoi MSArch la University of Cincinnati, OH (1994, with honors/șef de promoție al Școlii de Arhitectură și al Colegiului Design, Architecture, Arts and Planning), echivalat în 1995 cu un titlu de master în Formă Urbană al UAUIM. Doctorat în arhitectură (UAUIM, 1998) și în filosofia culturii (UB, 2002). Licențiat Honoris Causa în teologie ortodoxă (Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, CA, 2007). Câștigător al concursului pentru catedrala patriarhală în 2002, cu o echipă UAUIM. Premiul pentru arhitectură Duiliu Marcu al Academiei Române în 2017, pentru catedrala arhiepiscopală cu necropolă regală de la Curtea de Argeș. Pentru aceeași lucrare a primit Ordinul Coroana României în grad de cavaler, în 2013. A fost membru fondator al Fundației Habitat și Artă în România, care a primit premiul UAP pentru artă publică în 1999. Este președintele Asociației pentru patrimoniul Regal Peleș, Sinaia (din 2018) și membru fondator al Asociației Prietenii Muzeului Țăranului Român. A fost redactor șef al revistei Arhitectura (1992-2001). A colaborat la presa culturală și de arhitectură. A fondat și coordonat colecția Spații Imaginate a Editurii Paideia, pentru care a primit premiul Bienalei de Arhitectură din 2000. A publicat multe volume individuale sau colective (inclusive în calitate de coordinator) dedicate arhitecturii în general și spațiului sacru, arhitecturii religioase și memoriale în particular. A coordonat proiecte de cercetare cu finanțare națională sau europeană, prin UAUIM, printre care și normativul de proiectare în Delta Dunării (2005) și centrele ARBDD din cinci sate deltaice.

Propunere bombă: În interiorul acestui moment deosebit cum este acordarea unui titlu de cetățean de onoare al colectivității din care te tragi, președinta UAR, Ileana Tureanu a spus că instituția pe care o reprezintă îl va propune pe Marian-Augustin Ioan ca membru al Academiei Române, mai ales că în ultimii 100 de ani, printre academicieni s-au regăsit doar 12 arhitecți. Iar Marian-Augustin Ioan este, în viziunea Ilenei Tureanu, “cel mai cărturar dintre arhitecții români”.

Foarte frumos au mai vorbit despre Cetățeanul de Onoare al orașului Tulcea, Marian-Augustin Ioan, subprefectul Geanina Terci, vicepreședintele Consiliului Județean, Mihai Huleni, administratorul public al județului, Dumitru Mergeani, artistul plastic Adrian Pal, PS Visarion și, cu voia tuturor celor prezenți, primarul Ștefan Ilie, amfitrionul evenimentului.

Personajul Zilei Dobrogei, arhitect, profesor universitar, doctor Marian-Augustin Ioan, vizibil emoționat, a mulțumit frumos. Cum fac personalitățile mari, scurt.

N.A.

 

+ There are no comments

Add yours