Cu proteste în două locuri: unul în fața Prefecturii, reprezentantul Guvernului în teritoriu și altul în fața angajatorului, Inspectoratul Județean de Poliție. Sindicatul polițiștilor tulceni s-a alăturat astfel S.N.A.P. România care a organizat și desfășurat proteste în toată țara. În principal, ei au revendicat probleme salariale și tratament decent, deopotrivă cu alte categorii profesionale la care nu se aplică “înghețarea salarială”, deși sunt în prima linie în luptă cu covidul și nu numai. Cum s-a auzit și din scandări, înghețarea i-a prins pe cei din Prefecturi cu spor de covid, pe ei nu! Cum tot înghețarea i-a mai prins cu salarii calculate prin raportare la salariul minim pe demnitari și funcționari din primării, din judecătorii și spitale, pe ei nu! Vineri, și la Prefectură și în fața IPJ au protestat vreo 20 de polițiști, majoritatea din operativ. Cum bine le zicea liderul sindical Dumitrel Grigore la microfon, puțini erau  jos la poartă, să-și ceară drepturile și să sufle în vuvuzele,  în frig, deh, ca la protest. În schimb, mulți erau sus, după perdeluțe, “protestând” lângă șefi, privind pe geam ca la colindători; colegi care, desigur, vor beneficia și ei când drepturile vor fi câștigate. Dacă vor fi!

                                   Ce revendică sindicatul polițiștilor tulceni?

Dumitrel Grigore, lider sindical: “Polițiștii operativi din cadrul IPJ Tulcea sunt nemulțumiți în primul rând de tăierile salariale, numite mai nou înghețări. Din 2009  toată clasa politică din România supune polițiștii la așteptări interminabile, cu perioada de timp în care au loc tăieri salariale, disponibilizări, înghețări de salarii la nivelul anului 2009. Suntem în 2021 iar noi suntem plătiți la nivelul lui 2009, avem salariul de funcție/încadrare mai mic decât salariul minim pe economie, suntem păcăliți în sensul că în salariul așa-zis salariu de funcție sunt introduse abuziv sporuri și alte avantaje pentru a crea impresia că polițiștii au mai mult decât salariulminim pe economie, ne judecăm în instanțe, suntem umiliți de instanțele de judecată întrucât în România judecata nu este unitară. Sunt colegi din alte județe care au câștigat sporuri precum: al 13-lea salariu, spor de studii superioare, echivalarea salariului de funcție cu salariul minim pe economie fără alte sporuri incluse etc. Cum vă explicați că 60% dintre polițiști încasează aceste sporuri și restul nu? Deși lucrăm în aceleași compartimente și îndeplinim aceleași sarcini conformfișei postului. Guvernul spune că noi suntem în prima linie contra covid, în realitate suntem din nou umiliți, tocmai noi suntem privați de sporul de anticovid de 500 euro/lună. Cerem ca indemnizația de chirie acordată lunar polițiștilor să fie de 50% din salariul de funcție și să fie egală, agenții să aibă aceeași indemnizație ca și ofițerii. Cerem în regim de urgență angajarea la IPJ Tulcea pentru Biroul de Ordine Publică în mod expres a minim 15 polițiști deoarece sunt zile la rând în care intrăm în serviciu, în tot orașul, efectiv 2-3 polițiști. Cerem  o OUG prin care Guvernul să oblige IPJ, angajatorul nostru, să aplice Decizia 51 a ICCJ care prevede că salariul de funcție al polițiștilor să fie cel puțin salariul minim pe economie la care să se aplice ulterior toate sporurile în funcție de fiecare “post”, “funcție ocupată”- a declarat liderul sindical al polițiștilor tulceni.

Până una-alta cu protestele polițiștilor, noul ministru de la Interne, Lucian Bode, s-a exprimat mai deunăzi la televizor că este inacceptabil în 2021, cvasi majoritatea polițiștilor din zona rurală să se cace la WC în fundul curții, scuzată fie expresia vulgară. Cu leafa mai discutăm, dar dacă te taie burtă, șef de post, la o audiere și afară viscolește, ce faci?

N.A.

+ There are no comments

Add yours