Cele șase filme din competiția principală a Pelicam de anul acesta ne provoacă să chestionăm rolul nostru în lume. În această epocă a consecințelor, ne întrebăm dacă suntem personajul bun sau cel rău în această poveste. Distrugători sau protectori, proprietari ai naturii sau umili  servitori, neînsemnați sau creatori, oamenii au niște decizii de luat.

Iată care este selecția oficială a Pelicam 2018:

Era consecințelor / Age of Consequences (r. Jared P. Scott, SUA/Germania/Spania/Iordania, 2017) investighează impactul schimbărilor climatice asupra lipsei resurselor, migrației și conflictului, din perspectiva securității naționale a Statelor Unite și a stabilității globale.

Tribunal pentru Congo / Das Kongo Tribunal (r. Milo Rau, Elveția/Germania, 2017) este un experiment condus de artistul și jurnalistul Milo Rau care încearcă imposibilul: să ajungă la un acord și să găsească o soluție potrivită a conflictului din Congo, un război care a produs șase milioane de decese în ultimii douăzeci de ani și care se reactivează din cauza materiilor prime importante pe care le deține Congo.

Deposedații / Les Dépossédés (r. Mathieu Roy, Canada/Elveția, 2017) este o călătorie impresionistă care oferă o perspectivă asupra luptei zilnice a clasei înfometate a agricultorilor. În această epocă a agriculturii industrializate,  oamenii care produc mâncare sunt plătiți mai puțin decât aproape orice altă profesie. Și cad pradă unui ciclu de disperare, datorii și exproprieri.

Geneza 2.0 / Genesis 2.0 (r. Christian Frei, Maxim Arbugaev, Elveția/China/Rusia/Coreea de Sud/SUA, 2018) pune omul în calitate de Creator. În îndepărtatele insule siberiene din Oceanul Arctic, vânătorii caută colți de mamuți. Descoperirile acționează ca un magnet pentru cercetătorii geneticieni. Ei vor să readucă la viață mamuții lânoși dispăruți într-un mod demn de ”Jurassic Park”.  Documentarul a câștigat premiul special al juriului la Sundance în 2018 și va fi proiectat la Pelicam în premieră națională, în prezența regizorului Christian Frei.

Fără titlu / Untitled (r. Michael Glawogger, Monika Willi. Austria, 2017) este un film realizat la mai mult de doi ani după moartea neașteptată a lui Michael Glawogger. În aprilie 2014, editorul său de film Monika Willi realizează un documentar din filmările acestuia de pe parcursul a 4 luni și 19 zile prin Balcani, Italia și Africa de Nord și Vest. O călătorie prin lume pentru a observa, a asculta și a experimenta, cu o privire atentă, curajoasă și nemoralizatoare. Filmul va fi proiectat în premieră națională în România.

Cine deține natura / Auf der Jagd – Wem gehört die Natur?/ Who owns nature (r. Alice Agneskirchner, Germania/Canada, 2018) vine cu o întrebare – oamenii sunt protectorii sau distrugătorii naturii? Regizoarea încearcă să răspundă într-unul dintre cele mai frumoase peisaje naturale – Alpii. Documentarul va fi proiectat în premieră națională, în prezența regizoarei și va fi urmat de o dezbatere despre prețul naturii.

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Institutului Cultural Român, Organizației Internaționale a Francofoniei, Uniunii Cineaștilor din România și a Fundației pentru Parteneriat. Pelicam face parte din rețeaua internațională Green Film Network.

+ There are no comments

Add yours