În cadrul proiectului ”Valorificarea identității culturale și a istoriei comune pentru dezvoltarea turismului în zona de graniță a Dunării de Jos”, implementat prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020,între 16 și 19 iulie s-a desfășurat în Ucraina un study-tour pentru 30 de tineri români de origine ucraineană din județul Tulcea, tineri care au parcurs un potențial circuit turistic în țara vecină, cu atingerea unor obiective de interes cultural-istoric, gastronomic și de bune practici în administrație.
Povestește Octavian Motoc, șeful delegației: „S-a vizitat orașul Ismail, loc în care participanții au putut să se întâlnească cu edilul acestei localități, domnul Andrii Abramcenko, ce a avut ocazia să ne prezinte secretul schimbării la față a orașului. Am vizitat, de asemenea, vestita Cetate Albă, vechea Tyras, legată și de numele lui Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare, o fortăreață păstrată în condiții foarte bune până astăzi. Pentru grup a fost organizată și o degustare de brânzeturi și vinuri în localitatea Șabo, cu prezentarea tehnologiilor de creștere a animalelor și de producere a numeroselor varietăți de brânză.
La Odessa, tinerii noștri au putut să beneficieze de o varietate de posibilități de petrecere a timpului liber, dar și să viziteze, cu ghid în limba română, obiective turistice importante din acest oraș-port la Marea Neagră, cu circa 1,3 milioane de locuitori. Printre ele, Opera, proiectată de același arhitect care a realizat Opera din Viena, Piața Ecaterinei, Podul Sabanaev, Palatul Vorontsov, cu Colonadele Grecești, Scările Potemkin, Catedrala, Portul. Tinerii au fost entuziasmați de farmecul acestei regiuni de graniță din țara vecină și s-au mirat de faptul că nu există tururi organizate de agenții de turism pe aceste locuri. Alături de aceștia s-au aflat membrii echipei de proiect, printre care și primarul comunei Chilia Veche, Alexandru Timur Ciauș, precum și președinta filialei Tulcea a Uniunii Ucrainenilor din România, Lucica Gherman.
La începutul lunii august, vom avea, în oglindă, un study-tour a 30 de tineri ucraineni de origine română în județul Tulcea”.
La o bârfă cu kaghebeul…
„M-am întâlnit la Odessa cu un vechi prieten, Gheorghii Babaian, unul dintre oamenii cu care am pus bazele existenței Euroregiunii ”Dunărea de Jos”, încă din 1998. Trioul zămislirii noii entități la nivel de directori din cele trei țări vecine era completat de Iacob Ajder, din Cahul, reprezentând Republica Moldova. Și el și Gheorghii, foști cetățeni ai Uniunii Sovietice, sunt colonei KGB în rezervă, ceea ce ridica întotdeauna întrebarea ce funcție sau grad are Motoc, omolog al lor în administrație. Ei bine, eu sunt doar simplu sergent în rezervă al Armatei Române. Dar e bine că unii mă cred colonel sau general în retragere, ținînd seama de trecutul meu de elev al Liceului Militar…” – scrie Motoc, ironic, într-un fel de „notă explicativă” pe pagina sa de facebook! Tare, moshule…
N.A.
+ There are no comments
Add yours