Vernisajul, de fapt, este…vernisaj și atât. De poveste a fost cel de vineri seară de la Casa Avramide, din municipiu, pentru că am văzut aici și fotografie veche , am ascultat și povestea acestei mici comunități romano-catolice de la Malcoci și biserica ei, de la cine? de la…un ortodox, Octavian Motoc și un preot catolic, Marcel Ioan Lungeanu. Fascinant!
Octavian Motoc se ocupă de restaurarea acestei biserici, în cadrul unui proiect. A captat la maxim atenția participanților la eveniment cu povestea acestei biserici ridicate de coloniștii germani aduși de turci la Malcoci pe la 1846, cum au fost ei stabilizați aici, împroprietăriți, cum s-au integrat în comunitatea românească de atunci, ajungând pe la 1916 să numere 1000 de etnici germani. În 1940 au fost chemați/plecați în Germania circa 16 mii de etnici germani din Dobrogea, pe motive de război. După, unii s-au întors la Malcoci, alții nu, iar cu timpul numărul lor s-a tot redus din cauze naturale. Astăzi mai trăiesc în sat două familii cu rădăcini nemțești, vreo 20 de familii de religie romano-catolică dar vreo 10-12 săteni mai merg la slujbă. Pe Octavian Motoc- povestea el- l-a marcat imaginea acestei biserici părăginite, acum vreo 12 ani când, în drum spre Murighiol, s-a oprit să citească un afiș-invitație de vizitare a bisericii. De atunci s-a hotărât să se ocupe de repunerea în valoare a acestui lăcaș de cult, cu valoare de monument până la urmă. Și se pare că reușește: speră că până la finele acestui an să finalizeze acest proiect, el și echipa, să aibă toată documentația necesară pentru restaurarea efectivă a bisericii.
Și preotul paroh al bisericii romano-catolice “Sfântul Gheorghe” din Malcoci, Marcel Ioan Lungeanu cunoaște multe despre povestea bisericii și a etnicilor germani. „Satul și biserica- spunea sfinția sa- au înflorit odată cu comunitatea catolică. Așa cum a înflorit când coloniștii germani s-au așezat pe aceste meleaguri și erau mulți, așa a descrescut între timp dar, sperăm că odată cu biserica, va înflori din nou. Una e să faci sfânta liturghie în capelă și alta e într-o biserică, pentru că biserica este casa lui Dumnezeu. Încercăm, să refacem această biserică așa cum a fost, pentru a da satului, comunei, județului, acea frumusețe și prin unicitatea ei în Dobrogea. Chiar dacă peste 50 de ani aici nu va mai fi niciun catolic, biserica este casa lui Dumnezeu și de câte ori trecem pe lângă ea, să ne facem sfânta cruce.” Preotul paroh Marcel Ioan Lungeanu slujește la Tulcea dar și la Malcoci și Sulina, practic “acoperă” două treimi din lăcașurile de cult romano-catolic din județ.
La Casa Avramide sunt expuse 46 de fotografii, cele mai multe necunoscute publicului tulcean, cu aspecte inedite ale vieții comunității germane din Malcoci, surprinse de la sfârșitul secolului XIX și până pe la 1960. Fotografiile fac parte dintr-o colecție particulară din Germania și au fost puse la dispoziția tulcenilor de Asociația Germanilor Basarabeni, cu sediul în Stuttgart. Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Vineri seară, la Casa Evenimentelor Culturale din Tulcea, am văzut un vernisaj de fotografie, cu mare valoare documentară, reușit!
Felicitări organizatorilor!
N.A.
+ There are no comments
Add yours