Planul Național Strategic (PNS)  – pentru exercițiul financiar următor (2021 – 2027), Guvernul PNL a demarat elaborarea cu finanțare din Politica Agricolă Comună (PAC) post 2020. În acest context a fost elaborată analiza SWOT și analiza nevoilor de finanțare fundamentată pe baza evaluării socio-economice, agricole și de mediu. – 21,678 mld. euro.

Planul Național de Reziliență și Redresare Economică (PNRR) – altă prioritate a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul căruia, are două proiecte importante:

Strategia de gestionare a apei (infrastructura de irigații, infrastructura de desecare/drenaj, lucrări de combatere a eroziunii solului, lucrări de prevenire a deșertificării, finalizarea sistemului național antigrindină și creșterea precipitațiilor) – 6,5 mld. euro;

Crearea unei rețele naționale de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești. – 750 mil. euro

OBIECTIVE PE TERMEN MEDIU

Direcțiile de acțiune prioritare care fac obiectul investiților în perioada 2021-2027:

FERMA DE FAMILIE

Investiții în modernizare, restructurare, creșterea competitivității și a performanțelor de mediu, pentru fermele de familie; se vizează creșterea veniturilor prin asigurarea accesului la finanțare și investiții, precum și crearea mecanismelor de creditare și garantare; se urmărește o finanțare consistentă a fermelor din sectorul zootehnic; finanțare de aprox. 1 mld. euro, din care, pentru ferma de familie aprox. 200 mil. euro (FEADR).

CONSOLIDAREA POZIȚIEI MICULUI PRODUCĂTOR

Sprijin pentru cooperare în vederea integrării producției pe lanțul agroalimentar ce vizează consolidarea poziției producătorilor în lanțul valoric pentru împărțirea echitabilă a profitului. Se urmărește finanțarea unor măsuri pentru facilitarea accesului la piață prin susținerea asocierii în forme asociative cu rol economic (cooperative și grupuri de producători) care să-și poată comercializa producția de la fermă la consumator. Finanțare de aprox. 27 mil. euro (FEADR). Demararea Programului Agri-Invest

Programul Agri-Invest va fi unul similar cu IMM Invest, dar dedicat în exclusivitate sectorului agricol. Acesta va presupune: Garanții la împrumuturi cu dobândă garantată 100%; Subvenționarea dobânzilor (≅8 luni+); Perioada de rambursare a creditului până la 10 ani. Bugetul alocat acestui program va fi utilizat pentru credite, în vederea dezvoltării de: Depozite de legume-fructe (pentru cooperative); Silozuri; Retehnologizarea industriei alimentare ; Achiziție de teren agricol.

CONSOLIDAREA MEDIULUI ASOCIATIV

Susținerea financiară în vederea aderării organizațiilor de fermieri din România la COPA-COGECA, prin plata cotizației de membru cu drepturi depline, facilitând pentru prima dată participarea fermierilor români la grupurile de dialog civil la Bruxelles.

CORECTAREA DEFICITULUI BALANȚEI COMERCIALE

Investiții în colectarea, depozitarea, stocarea și procesarea produselor agroalimentare pentru creșterea valorii adăugate a materiei prime. Finanțare de aprox. 430 mil. euro (FEADR); Asigurarea independenței proteice prin susținerea culturilor de plante proteice. Acordarea de sprijin cuplat în vederea asigurării independenței proteice, în baza prevederilor Regulamentului European (2% din plățile directe). Finanțare de aprox. 200 mil. euro (FEADR).

DEZVOLTAREA PIEȚELOR LOCALE

Sprijin pentru dezvoltarea piețelor locale în vederea valorificării pe plan local a produselor agroalimentare. Susținerea lanțurilor scurte de aprovizionare la nivel local în vederea realizării unei conexiuni directe între producător și consumator. Achizitii publice de la producatorii locali. Finanțare de aprox. 20 mil. euro (FEADR);

PROMOVAREA PRODUSELOR LOCALE/ROMÂNEȘTI

Acțiuni de educare si marketing prin promovarea produselor locale, tradiționale, românești (prin toate canalele de comunicare), care vor veni în sprijinul micilor producători contribuind totodată la dezvoltarea agro-turistică a mediului rural. Acțiuni de educare și mediatizare în școli, privind consumul de produse românești. Finanțare de aprox. 12 mil. euro (FEADR). Crearea unei rețele naționale de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești. Finanțare de 750 mil. euro (PNRR);

ASIGURAREA SCHIMBULUI DE GENERAȚII ÎN AGRICULTURĂ

Reîntinerirea generațiilor se va realiza în principal prin: concesionarea și arendarea prin atribuire directă, tinerilor fermieri, a unor  suprafețe de teren agricol (până la 50 ha/fermier) aflate în administrarea Agenției Domeniului Statului; măsura de instalare a tinerilor fermieri, prin FEADR cu alocarea sumei de aprox. 520 mil. euro; măsură pentru stimularea angajării de tineri în agricultură, finanțată din Fondul Social European (FSE) și gestionată la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale; Finanțare de aprox. 200 mil. euro.

ÎNVĂȚĂMÂNTUL PROFESIONAL ȘI TEHNIC

Investiții privind finanțarea infrastructurii aferente liceelor agricole, cooperarea între instituții de învățământ cu profil agricol și fermieri pentru asigurarea premiselor de punere în practică a învățământului dual în agricultură. Finanțare de aprox. 40 mil. euro (FEADR).

CERCETARE. INOVARE. AGRICULTURĂ INTELIGENTĂ

Cooperare în vederea inovării, dezvoltarea de noi practici care să răspundă la nevoile specifice ale fermierilor și măsuri de susținere a investițiilor în agricultura de precizie. Finanțare de aprox. 15 mil. euro (FEADR).

AGRICULTURA ECOLOGICĂ

În contextul Pactului Ecologic (GREEN DEAL), agricultura ecologică reprezintă o importantă componentă a implementării prevederilor Strategiei de la fermă la consumator. Se urmărește creșterea suprafețelor cultivate în sistem ecologic concomitent cu susținerea investițiilor în ferme ecologice. Finanțare de aprox. 550 mil. euro (FEADR).

 ZONE CU CONSTRÂNGERI NATURALE

Susținere financiară a zonelor cu constrângeri naturale prin plăți compensatorii, în vederea menținerii activității agricole a fermierilor, în special în zonele montane. Se are în vedere aplicarea mecanismului de ajustare (fine-tuning) a zonelor cu constrângeri, pentru o direcționare a sprijinului către toate zonele defavorizate. Finanțare de aprox. 1,4 mld. euro (FEADR).

STRATEGIA DE GESTIONARE A APEI

Strategia de gestionare a apei din agricultură vizează atât investiții de refacere a infrastructurii principale de irigații cât și lucrări de desecare, drenaj (prin Planul Național de Redresare și Relansare) precum și investiții în soluții eficiente de gestionare a apei pentru irigat. Finanțare de aprox. 6,5 mld. euro, din care 3,5 mld. euro pentru infrastructura de irigații, 2,5 mld. euro pentru infrastructura de drenaj/desecare și 0,5 mld. euro pentru infrastructura de Combatere a Eroziunii Solului.

Continuarea Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România (PNI) pentru finalizarea obiectivelor de investiții aflate în diferite stadii de execuție și documentație. Măsuri privind creșterea suprafețelor irigate prin intensificarea activităților pentru:

  • încheierea contractelor de livrare a apei pentru irigații între Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare și beneficiari;
  • creșterea numărului beneficiarilor care utilizează echipamente independente pentru irigații;
  • suportarea costurilor aferente serviciilor de livrare a apei din fonduri de la bugetul de stat.

MANAGEMENTUL RISCURILOR

Strategia de gestionare si identificarea măsurilor eficiente pentru managementul riscurilor (prin fonduri mutuale, sisteme de asigurări pretabile pentru gestionarea riscurilor asociate schimbărilor climatice). Găsirea unor soluții eficiente în partneriat cu Autoritatea de Supraveghere Finaciară (ASF) de implementare a sistemelor de management al riscurilor în agricultură. Campanie de promovare/mediatizare pentru stimularea implicarii fermierilor în scheme de prevenire și gestionare a riscurilor prin intermediul sprijinului pentru prima de asigurare – (Măsura 17.1). Finanțare de aprox. 50 mil. euro (FEADR).

REFORMA PROPRIETĂȚII

Din cele 23,8 milioane ha cât însumează teritoriul României, suprafaţa agricolă utilizată în exploataţiile agricole a fost la nivelul anului 2014 de 14,6  mil. ha (61,3 %) din care 9,3 mil. ha reprezintă teren arabil. ( Sursa – INS –Suprafața fondului funciar după modul de folosință anul 2014).

Potrivit INS-TEMPO, până la finalizarea acțiunii de cadastrare a țării de către ANCPI, seriile de date sunt blocate la nivelul anului 2014. Din totalul suprafeței agricole, aproximativ 93,6% se află în proprietate privată, iar din totalul suprafeței arabile, circa 95% se află în proprietate privată. Agricultura din România este caracterizată declaje și dezechilibre structurale reliefate de fenomenul de polaritatea între ferme de dimensiuni foarte mari și cele  de dimensiuni foarte reduse ce influenţează direct  competitivitatea.Din aceste considerente, reforma proprietății funciare reprezintă un obiectiv important pe termen mediu.

ZOOTEHNIA

Prioritizarea investițiilor din sectorul zootehnic pentru asigurarea materialului biologic din resurse proprii în vederea corectării deficitului balanței comerciale. Programele de investiții au în vederea asigurarea securității alimentare din producția internă, prin creșterea producției de carne din sectoarelor deficitare porc și pasăre În vedere reducerii deficitului din sectorul suin de cca. 290 mii tone/an și din sectorul avicol de cca. 50 mii tone/an, este necesară o finanțare de aproximativ 450 mil. euro

REFORMA INSTITUȚIONALĂ

Reformarea celor două agenții de plăți în agricultură: Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) cu accent pe debirocratizarea procedurilor în scopul accelerării și creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene;

Acțiuni:

  • Debirocratizare – crearea unei baze de date unice care să cuprindă informațiile aferente tuturor structurilor din subordinea MADR corelate cu instituțiile partenere
  • Înființarea Camerelor Agricole prin implementarea prevederilor a legii de reglementare
  • Digitalizarea sistemului – măsuri pentru implementarea reglementărilor în domeniul digitalizării pentru asigurarea interoperabilității și gestionarea depunerii online a documentelor.

Gudu Vasile, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours