Ne confruntăm cu două crize consecutive, iar rigorile disciplinei financiare, așa cum ne-am asumat-o în calitate de stat membru UE, nu mai pot fi suspendate. Comunicarea Consiliului Europei din 24 noiembrie 2021 a fost de a lua măsuri de ajustare a deficitului fără a afecta creșterea economică. Prin urmare, am ales să așezăm din timp măsurile fiscale așa încât să nu mai fim puși în situația în care să fim nevoiți să luăm măsuri bruște, așa cum s-a întâmplat la criza financiară trecută (tăieri bruște de salarii, majorări de TVA și introducerea unor impozite care să inhibe investițiile din România – taxa pe construcții speciale).

Așadar, am dispus accelerarea analizei facilităților fiscale și identificarea situațiilor în care raportul cost bugetar versus beneficiu economic reliefează deficiențe și acesta a fost principalul criteriu prin care am ajuns la cea mai mare ajustare fiscală din ultimii ani. Acest demers va fi continuat împreună cu Banca Mondială așa cum este menționat acest aspect în PNRR. Este importantă și creșterea eficienței în colectare. În România,  ponderea în PIB a veniturilor din taxe este mult prea redusă prin comparație cu statele europene (i.e. aprox 26% în România fața de 40% media UE 27 sau aproximativ 35% media țărilor din jur).

În dezbaterea publică, trebuie să punem în balans obiectivul îndeplinirii condiției din Codul Fiscal privind aprobarea cu șase luni înaintea intrării în vigoare a măsurilor versus alocarea unui timp suficient pentru dezbatere publică.

  • Primul lucru care trebuie menționat este că PNL a reușit să impună păstrarea cotei unice. Știți bine discuțiile cu partenerii de coaliție, nu mai e un secret pentru nimeni că PSD a cerut în tot acest timp introducerea impozitării progresive, însă am reușit să blocăm această inițiativă. Pentru că țara are nevoie acum de stabilitate fiscală, de investiții, de repornire a motoarelor economiei.
  • E singura cale de redresare, singura care va funcționa pe termen lung. Și nu o spunem doar noi, o spun economiștii, finanțiștii, organismele internaționale. O spun toate statele și guvernele care au decis să procedeze așa ca să nu își îngenuncheze economia.
  • Nu putem să „cârpim” situația cu măsuri care, știm cu toții foarte bine, nu vor funcționa. Nu putem să venim contextual cu un amalgam de măsuri care sună bine la TV, dar al căror impact nu e gândit. Și trebuie gândit integrat cu celelalte nevoi pe care le are acum țara, cu bugetul statului, cu PNRR, cu precedentele pe care le avem și cu consecințele dinamice ale crizelor pe care le traversăm.
  • Am reușit, de asemenea, evitarea suprataxării, precum și introducerea unei taxe de solidaritate pentru companii. Am zis de la început că Partidul Național Liberal nu susține și nu va gira nicio măsură care să sufoce antreprenoriatul, mediul de afaceri. Cred că e deja clar până la acest moment: PNL nu o să dea în cap motoarelor economiei. E contraproductiv, e ilogic să faci asta în vremurile în care ai cea mai mare nevoie de o economie vie, funcțională.
  • Orice taxă aplicată astăzi companiilor se va răsfrânge în prețul practicat la produse și servicii, se va răsfrânge în tăieri salariale și în concedieri. Nu permitem astfel de consecințe, vor suferi tot românii, trebuie să fim realiști.
  • Răul cel mare nu se va întâmpla, acesta este lucrul pe care trebuie să îl înțelegem cu toții. În Coaliție, vom menține acest echilibru fragil care să asigure stabilitatea țării. Nu vom sufoca mediul de afaceri și nu vom aplica măsuri ale căror consecințe vor fi creșterea prețurilor, tăieri de salarii, pierderea locurilor de muncă. Orice măsură strâmbă va genera un efect de domino în economie pe care va fi foarte greu (să îl mai corectăm ulterior.

Restul de măsuri au la bază două principii mari: unul este eliminarea unor excepții, a unor inechități. Dacă la momentul la care s-au adoptat, bugetul statului își permitea, acum este clar că în contextul acestor crize nu ne mai permitem. Altele au fost adoptate strict ca exercițiu de imagine în contexte electorale și de imagine și au trenat ani de-a rândul așa. E nevoie de reforme sănătoase și asumate în multe domenii, reforme pe care le vom face prin PNRR, ca să corectăm o dată pentru totdeauna situația și să intrăm în rândul țărilor cu sisteme optime, funcționale.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

 

+ There are no comments

Add yours