România s-a împrumutat pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a plăti împrumuturile luate în trecut de PSD. Reușind să câștigăm încrederea investitorilor internaționali și locali și ne-am împrumutat la dobânzi mai mici de la o zi la alta. Pe scurt, ne-am împrumutat să acoperim dezastrul guvernărilor PSD (ex: deficit 4,6% din PIB în 2019).
În 2020, la prima rectificare bugetară, deficitul s-a majorat de la 3,6% din PIB la 6,7% din PIB (cca 72,5 miliarde lei), ceea ce a condus la creșterea necesarului de finanțare. La a doua rectificare, deficitul bugetar a fost stabilit la 8,7% din PIB (cca 91,6 miliarde lei).
Creșterea deficitului bugetar vine din:
1. scăderea veniturilor la buget, față de estimat, de aproape 31 miliarde lei, adică 3 puncte procentuale.
2. cheltuielile suplimentare la buget, determinate de criza sanitară, în jur de 2 puncte procentuale.
Fără această criză sanitară, deficitul ar fi rămas la circa 3,7% din PIB!
Pandemia COVID-19 a afectat pe toată lumea – Uniunea Europeană are un deficit de 14% medie. România a intrat în criză cu un handicap enorm, pentru că aveam un deficit moștenit de anul trecut de 4,6%. România a avut deficite succesive, a trebuit să se împrumute, guvernele PSD s-au împrumutat de multe ori mai scump din cauza lipsei de credibilitate și a atitudinii. Guvernul PNL și românii sunt nevoiți să plătească din cauza dezmățului făcut de PSD în ultimii ani la guvernare. Deficitele în zona euro se vor accentua, conform ultimelor prognoze. Franța, de la 10, la 11,4%, Italia de la 11,1 la 11,6%. Economiile din UE scad cu procente între -7 și -8,7.
În ciuda conjuncturii nefericite, Guvernul PNL are șanse să termine anul 2020 cu un deficit mai mic decât toate țările din UE. Am avut creștere economică în primul trimestru, a doua cea mai mare creștere economică din UE, iar prin măsurile de susținere vom determina relansarea economică.
Deputat PNL Tulcea, Gudu Vasile
+ There are no comments
Add yours