Înțelegem frustrarea internă din PSD pentru această situație. În același timp, considerăm ca fiind incorectă încercarea de a forța PNL să împartă, exclusiv din considerente politice care țin de tensiunea internă din PSD, responsabilitatea pentru cazul ”azilelor groazei”. Singurul criteriu al împărțirii responsabilității în cazul ”azilelor groazei” trebuie să fie vinovăția și inacțiunea, nu algoritmul guvernării și paritatea partidelor.
- De exemplu, solicitarea demisiei Ralucăi Turcan pe motiv că a avizat funcționarea într-o clădire a unuia din căminele cu probleme este cel puțin absurdă deoarece domnia sa nu putea să știe la momentul avizării dacă acest azil va fi unul cu probleme.
- Mai mult, atunci când se emite un aviz de către o instituție se urmărește întrunirea condițiilor tehnice și legale. Ceea ce spune acum PSD este că Raluca Turcan ar fi trebuit să nu respecte legea și să facă un abuz în serviciu prin neacordarea avizului.
- Așadar, este bine ca PSD să-și reevalueze propria poziție în acest caz, care este inoportună din toate punctele de vedere și pune în pericol funcționarea pe mai departe a Coaliției:
- Produce confuzie la nivelul opiniei publice, prin introducerea unor ținte false. Interesul public este ca sistemul să fie curățat de adevărații vinovați și responsabili, nu de ținte politice false care să dea satisfacție unui sau mai multor partide. Numai așa putem aduce o schimbare reală în sistem.
- Pune pe umerii guvernării vinovății cel puțin nedovedite. Acest lucru trage în jos întreaga guvernare, inclusiv PSD.
- Introduce un motiv de disensiune la nivelul Coaliției. PNL a avut mereu o atitudine corectă în raport cu partenerii de la guvernare. Am încercat mereu să punem coeziunea Coaliției mai presus de toate, sacrificând de multe ori interesul de partid pentru stabilitatea guvernării. Acum, însă, vorbim despre o acuzație nedreaptă pe care PNL nu dorește principial să o ia în considerare, având în vedere argumentele de mai sus.
- Este total nepotrivit ca PSD să impună PNL care să fie deciziile sale interne. PNL a evitat să facă acest lucru, inclusiv în acest caz, nu pentru că a vrut să acopere vreo vină, ci pentru că vinovații trebuie stabiliți în funcție de faptele lor. Atunci când a devenit clar că miniștrii Muncii și Familiei au o implicare în cazul ”azilelor groazei”, ne-am exprimat poziția noastră.
- Sperăm, deci, că PSD va înțelege toate aceste considerente. Avem multe lucruri de construit la guvernare. Și avem responsabilitatea să curățăm, la modul real, un sistem care a dus la cazul ”azilelor groazei”.
- Consiliul Județean Ilfov nu are atribuții de control în centrele private de îngrijire a bătrânilor. Asemenea controale pot fi făcute de Ministerul Muncii, prin Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială.
- Singurul centru la care CJ Ilfov are atribuții de control este Centrul de Îngrijire si Asistență Sf. Gabriel cel Viteaz din Voluntari. Președintele CJ a dispus suspendarea plăților destinate centrului respectiv.
- Președintele CJ Ilfov a solicitat, prind DGASPC, note justificative asupra modului de cheltuire a banilor. Acestea sunt limitele impuse de lege, CJ neavând drept de control.
- Președintele CJ Ilfov i-a solicitat șefului DGASPC Ilfov, Bogdan Iulian Pîntea, să se autosuspende din funcție, până la terminarea cercetărilor. Acesta s-a suspendat din funcție.
- Este bine dacă dl Rafila începe să își amintească sesizările despre care nu știa în urmă cu câteva zile dacă le-a primit sau nu.
- Este regretabil, însă, că încearcă să schimbe realitatea care reiese foarte clar din precizările CJ Ilfov: Pe data de 3 martie Ministerul Sănătății a trimis spre informare rapoartele de monitorizare ale Centrelor Armonia și Gabriel cel Viteaz, la o lună după ce le primise de la Centrul de Resurse Juridice. CRJ le-a trimis CJ Ilfov din data de 17 februarie. Ministerului Sănătății i-a luat o lună de zile.
- CJ Ilfov a luat măsuri imediat ce a primit rapoartele de la CRJ: a cerut punct de vedere de la DGASPC Ilfov și pe 22 februarie, împreună cu un reprezentant DGASPC, au mers la centrul privat Armonia, iar procesul verbal în urma vizitei a fost înaintat Biroului de Asistență Socială. În acest centru sunt beneficiari instituționalizați prin DGASPC.
- DGASPC Ilfov a precizat că nu are dreptul să monitorizeze centrele private unde nu există persoane plasate direct de DGASPC, aici responsabilitatea monitorizării Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov.
- Centrul aflat în administrarea DGASPC Iași se află în proces de închidere, printr-o colaborare cu Fundația HHC România. Acest plan de închidere presupune construirea unor căsuțe de tip familial care, la ora actuală, sunt ridicate și, în cel mult trei luni, vor deveni funcționale. Aceste case se construiesc la Dorobanț, Țuțora și la Miroslava. Aici vor locui 36 de copii. Pentru restul copiilor sunt planuri de reintegrare socio-profesională și măsuri de protecție socială de tip familial. Centrul „Ion Holban” a avut licență provizorie de funcționare pe un an, valabilă până în martie 2024. AJPIS a constat probleme de infrastructură și, în luna mai, a propus retragerea licenței.
- În acest proces trebuie să se țină cont de necesitățile fiecărui copil, de afecțiunile lor, de un plan de viitor, pentru că unii vor rămâne în sistem rezidențial, alții în plasament familial, asistență maternală sau vor fi reintegrați în familie. De precizat că, în cadrul unei întâlniri la Prefectură cu toți membrii instituțiilor implicate în comisiile de control, la întrebarea dacă la „Ion Holban” copiii sunt în pericol, fiecare șef de instituție a spus nu. Problemele sunt doar de infrastructură.
Privind contextul general
- Am avut o demisie firească și una voluntară. Singurele demisii firești au fost cele ale miniștrilor și responsabililor care au avut legătură cu ororile din azilele groazei.
- PNL nu are motive pentru a cere vreunui liberal o demisie firească și voluntară, deoarece nu există implicații de natură legală, morală sau politică. Dacă va fi cazul, vom decide singuri, nu e cazul să ne ceară partenerii.
- Așa cum nici noi nu am interferat în actul politic al PSD, le cerem colegilor să se concentreze în continuare asupra deciziilor firești și voluntare care trebuie luate pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete.
- Înțelegem dorința PSD de a relativiza vinovățiile și de a le împărți cu noi, ca buni parteneri de guvernare, dar suntem convinși că această tactică este una greșită, care potențează un discurs generalist, care în final se întoarce împotriva ambelor partide.
Michael Gudu, deputat PNL Tulcea
+ There are no comments
Add yours