Deunăzi am avut o discuție scurtă cu deputatul Michael Gudu, până mai ieri consilier județean și liderul consilierilor liberali din Consiliul județean pe un subiect extrem de important din perspectivă financiară, sursă de venit la bugetul județului: problema concesionarilor cărora le-a expirat contractul pe terenurile CJ din Deltă. De mai bine de doi ani pierd bani și concesionarii și Consiliul județean. Pentru că tranșarea problemei în instanță poate dura mulți ani, cu pierderile de redevență aferente, consilierii liberali au venit atunci cu o soluție temporară pentru doi dintre marii concesionari, pentru a mai încasa totuși ceva decât nimic la bugetul județului. Nu au fost băgați în seamă, ba dimpotrivă, au fost suspectați că ar face jocul unor mafioți și nu dezinteresat.

Reporter: Îmi amintesc, eram în sală când ați propus niște soluții pentru încasarea redevenței contra unei prelungiri a contractului pentru AngloRom și DeltaRom, valabilă până la pronunțarea instanței de judecată. Nu v-au băgat în seamă!

Michael Gudu: În calitate de fost consilier județean si lider de grup al consilierilor judeteni PNL, cunosc foarte bine problema concesiunilor din Delta Dunării. CJ Tulcea are în proprietate suprafețe de zeci de mii de hectare si, exceptând vreo câteva terenuri care nu depășesc cumulat 200 ha, de peste 2 ani și jumătate, Consiliul Județean nu a încasat niciun leu cu titlu de redevență. Două societăți comerciale, Anglo-Rom si Delta Rom, aveau încheiate pe o durată de 20 de ani (1998-2018) contracte de concesiune cu CJ Tulcea pentru o suprafață de 13.192 ha. Între concesionari si concedent s-au iscat mai multe litigii din 2 motive: a) interpretarea unei clauze din contract, cea cu privire la posibilitatea prelungirii contractelor si b) folosirea de către concesionari a unor substanțe interzise pe teritoriul Deltei Dunării, atât timp cât aveau obligația să facă o agricultură ecologică.

Rep: A fost și un scandal la vremea respectivă privind folosirea de către cei doi mari concesionari și nu numai ei, de chimicale interzise în Deltă, s-au dat și sancțiuni…

M.G.: Consiliul Județean Tulcea, pentru folosirea substanțelor interzise de către concesionari, avea la îndemână aplicarea pactului comisoriu de grad IV din contracte, în sensul că, în caz de neexecutare, contractul se consideră desființat de drept, fără a mai fi necesară punerea în intarziere si vreo formalitate prealabilă. Interesant este că nu s-a vrut de către CJ Tulcea a se prevala de pactul comisoriu de grad IV si a ales să-i dea in judecată pe concesionari, solicitând ca instanța să constate încălcarea clauzelor care nu permiteau folosirea de substanțe interzise. Al doilea tip de litigii isi are originea în interpretarea unei clauze cu privire la prelungirea contractelor concesionarilor. Drept urmare, din august-septembrie 2018 si până-n prezent există mai multe litigii între cei  doi concesionari si concedent, iar urmarea este că nu s-a încasat NICIO redevență de către CJ Tulcea.

Rep: Și pe acest fond, ați venit cu o propunere care dacă ar fi fost votată ar mai fi salvat ceva din nimicul cu care s-a ales până astăzi Consiliul județean…

M.G.: Consilierii județeni PNL au propus în septembrie 2018 o modalitate prin care Consiliul Județean Tulcea putea încasa redevența, după cum urmează: #prelungirea contractelor de concesiune inițiale strict până la soluționarea definitivă a litigiilor existente pe rolul instanțelor. În 2021 încă mai sunt litigii  # Plata unei redevențe la nivelul solicitat de concedent. Dacă la momentul încheierii contractelor în 1997-1998, redevența era de 78 lei/ha/an, acum redevența ar fi fost de 630 lei/ha/an # Introducerea unei clauze în sensul că prelungirea contractelor de concesiune pe perioada litigiilor NU reprezintă un acord al CJ pentru încheierea ulterioară a unor noi contracte, asa cum prevedea clauza ce a generat litigiile dintre părți. Suma pe care ar fi încasat-o CJ, în urma prelungirii contractelor, ar fi fost de aproape 2 mil de euro/an ( 1,8 mil. euro mai exact), față de 225.515 euro/an, cât încasa până la acel moment CJ de pe cele 13.192 ha.

Rep: Dar șefii CJ au respins propunerea dvs, au ales scoaterea la licitație a terenurilor…Problema tot blocată a rămas.

M.G.: Majoritatea PSD din CJ, ca si conducerea executivă, tot PSD, a respins propunerile si a decis scoaterea la licitație a terenurilor nepreluate de la fostii concesionari. Licitațiile au fost organizate, iar contractele au fost încheiate cu o clauză suspensivă, (o găselniță ce s-a dovedit falimentară ), în ideea că respectivele contracte vor intra în vigoare numai după predarea efectivă a terenurilor cu proces-verbal. Azi, în ianuarie 2021, terenurile n-au fost predate către noii concesionari, nicio redevență nu a fost încasată din septembrie 2018 până-n ianuarie 2021. Desi a fost atenționat că se poate ajunge la desființarea noilor contracte de concesiune si obligat să reia procedura licitațiilor, Consiliul Județean, la peste 2 ani și jumătate de la inițiativa consilierilor județeni PNL, se află exact în situația de care am făcut vorbire mai sus. Dacă se va ajunge la desființarea noilor contracte cu clauză suspensivă, în situația în care concesionarii isi pierd răbdarea (a trecut peste 1 an de când s-au organizat licitațiile, au fost semnate contractele, iar terenurile n-au fost predate ) CJ va fi protagonistul unei alte serii de litigii în instanțe si rezultatul cu privire la încasarea redevenței este tot 0 (zero). Este interesant de aflat cine va fi declarat vinovat pentru toată această situație care a generat 0 redevențe si 0 bani la bugetul Consiliului Județean Tulcea.

N.A.

+ There are no comments

Add yours