Proiectul de lege care reglementează pensiile speciale a fost adoptat de guvern ca urmare a prezentării făcute de ministrul Muncii Marius Budăi. Este datoria acestuia ca proiectul să conțină toate criteriile de constituționalitate ale CCR. Acest proiect de lege este jalon în PNRR, iar de aprobarea lui depinde încasarea de către România a unor miliarde de euro.
• Ministerul Muncii a făcut un proiect de lege pentru reglementarea pensiilor speciale, pe care ministrul Marius Budăi l-a depus în guvern la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut. După ce a fost aprobat de guvern, proiectul a intrat în dezbaterea Parlamentului. Acum, proiectul se află la comisiile Senatului. Pentru a intra la votul din plen, mai sunt de așteptat doar două rapoarte (de la comisiile de Apărare și de la cea Juridică).
• PNL susține că reforma pensiilor speciale trebuie să se bazeze pe principiul contributivității și să elimine dezechilibrele din sistemul de pensii. Având în vedere faptul că este o lege complexă, ministrul Muncii a avut suficient timp la dispoziție pentru a face o lege bună. Ministrul Muncii a avut misiunea de a face o lege care să răspundă angajamentelor luate de România, sugestiilor venite din partea instituțiilor internaționale și deciziilor CCR. Pentru PNL, acest proiect legislativ este prioritatea zero a acestei sesiuni parlamentare.
• Potrivit raportului Băncii Mondiale din octombrie, pensiile speciale trebuie să fie calculate pe baza contributivității, perioada minimă de contribuție trebuie să fie egală cu cea din sistemul public de pensii și valoarea pensiei să nu o depășească pe cea a venitului din timpul perioadei active. În plus, reformarea pensiilor speciale este un criteriu asumat de România prin PNRR.
• Multe proiectele anterioare nu au putut să intre în vigoare deoarece au avut vicii de neconstituționalitate, care au fost taxate de CCR. PNL a inițiat, în trecut, două proiecte de lege care au trecut de parlament cu o largă majoritate, dar nu au primit avizele CCR.
• Acest proiect a fost creat de ministrul Muncii Marius Budăi, care l-a prezentat în ședința de guvern din 28 decembrie 2022. Guvernul a aprobat proiectul în baza prezentării și a garanțiilor date ministrul Muncii. A fost datoria ministrului Muncii să introducă în proiect toate criteriile de constituționalitate semnalat în trecut de CCR, soluțiile semnalate de Banca Mondială și solicitările Comisiei Europene, de care depinde încasarea de către România a banilor prin PNRR. România nu își permite să rateze jalonul din PNRR, pentru că i-ar fi suspendate fonduri importante. În caz de eșec, ministrul Muncii trebuie să își asume responsabilitatea.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours