Comunicat de presă

După 47 de ani și 31 de zile, Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, fiind primul stat care și-a manifestat dorința de a renunța la o parte dintre beneficiile și îndatoririle care vin odată cu apartenența la Blocul comunitar european. După multe amânări, ieșirea Marii Britanii din UE a avut loc vineri, 31 ianuarie 2020, la miezul nopții. Până la finalul anului, puține lucruri se vor schimba pentru românii care trăiesc și muncesc în Marea Britanie și pentru cei care vor să călătorească acolo.

De la 1 ianuarie 2021, regulile se schimbă însă. De aceea, românii care trăiesc în Marea Britanie trebuie să aplice pentru statutul de rezident sau pre-rezident. Astfel, drepturile lor vor fi garantate în continuare, mulțumită acordului încheiat de Regatul Unit și Uniunea Europeană. La ora actuală, cetățenii români sunt pe locul 2 în Regatul Unit după polonezi – 902.000, dar înaintea cetățenilor Indiei – 351.000 și Republicii Irlanda – 322.000. La Londra cetățenii români sunt în continuare cei mai numeroși străini – 163.000, urmați de cetățenii Poloniei – 147.000.

Fiecare român care se află astăzi în Marea Britanie trebuie să știe că poate să se înregistreze pentru a dobândi noul statut de ședere până la 30 iunie 2021 dacă se află pe teritoriul UK până la 31 decembrie 2020. În ultimii ani, premierii britanici David Cameron, Theresa May și Boris Johnson au spus de fiecare dată că apreciază enorm contribuția românilor la societatea britanică.

Din punct de vedere strategic și militar, Marea Britanie rămâne cel mai important partener militar european și un aliat NATO de încredere, cu o contribuție importantă la politica de apărare și descurajare aliată, inclusiv pe Flancul Estic al NATO.

Vă mulțumesc !

Deputat PNL, Vasile GUDU

+ There are no comments

Add yours