În urma întâlnirilor pe care liderii sindicatelor din Educație le-au avut cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și, ulterior, cu președintele Klaus Iohannis au fost create toate condițiile pentru atingerea unui potențial compromis. De aceea este cu atât mai de neînțeles de ce astăzi greva profesorilor continuă.
- Soluția, agreată în principiu de liderii sindicatelor din Educație, are în vedere un acord politic al partidelor de Coaliție, în care să fie stipulate măsurile la care se angajează actuala guvernare pentru creșterea veniturilor din Educație, acord care să fie girat de președintele Klaus Iohannis.
- Acordul va include și angajamentul ca salariul debutantului să fie la nivelul salariului mediu brut pe economie din 2023, echivalentul a circa 1400 de euro. Această ofertă corespunde întocmai cu revendicările liderilor sindicali.
- În plus, primele pentru susținerea carierei didactice ar urma să fie semnificativ mai mari decât oferta anterioară: personalul didactic va primi în acest an prime în valoare de 800 de euro. Vorbim despre prime de compensare salarială, care vor asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea parțială a costurilor generate de rata inflației și tranziția spre noua grilă de salarizare. La fel de important de reținut că prin măsurile luate la nivelul Guvernului, toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grila actuală de salarizare.
- Prime de 4000 de lei pentru profesori. Începând cu 5 iunie profesorii vor primi o primă de 2.000 de lei net suma forfetară, iar, din octombrie, alţi 2.000 de lei. E important de spus că suma de 2000 lei din octombrie se va acorda în fiecare an, până în 2027. Aceste sume tranzitorii vor fi încasate de cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar.
- Prime de 1500 lei pentru personalul nedidactic. Personalul nedidactic va primi o majorare de 8-9%, prin Anexa 8, adoptată deja de Guvern. Din 5 iunie, 500 de lei și 1000 de lei din octombrie. Aceste sume vor fi încasate de 65.000 de persoane din categoria personalului nedidactic.
- În ședința din 17 mai, Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul instituțiilor de învățământ superior și din unitățile de învățământ preuniversitar în anul 2023.
- La finalul zilei, însă, am aflat că sindicaliștii din teritoriu invocă „drobul de sare” – „și dacă nu se va realiza acest acord”, luând drept exemplu o situație de acum 15 ani când nu s-a respectat o promisiune de către alți actori, alte partide și alt președinte. Această teorie a fost rostogolită și de unii politicieni și de diverse persoane cu abordări ideologice anti-guvern. Dar pe fond este o absurditate.
- PNL susține asumarea unui astfel de acord. De asemenea, credem că dialogul cu sindicatele din Educație trebuie să continue, chiar dacă până acum, fie sindicaliștii de la centru, fie cei din teritoriu au dat dovadă de inflexibilitate.
- Prin această poziție vrem să transmitem un mesaj clar către angajații din Educație: actuala guvernare, în frunte cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, dorește soluționarea problemelor profesorilor.
- Credem că responsabilitatea noastră, a tuturor – partide politice, societate civilă, mass-media – este să contribuim la depășirea situației din Educație.
- De aceea, PNL face un apel către toate segmentele societății să nu inflameze o situație și așa tensionată. O astfel de poziție nu facilitează depășirea situației din Educației, ci, dimpotrivă, contribuie la prelungirea ei.
- Este necesar să ajungem cât mai repede la un consens social, care să permită organizarea în bune condiții a examenelor elevilor. Facem apel la liderii sindicatelor din Educație, dar și la tot corpul de profesori, să aibă încredere în angajamentele pe care le luăm.
- Știm că salariile din Educație sunt necorespunzătoare, dar depășirea acestei situații și corectarea ei se poate face prin consens, într-un termen rezonabil.
Michael Gudu, deputat PNL Tulcea
+ There are no comments
Add yours