Noile declarații ale liderilor sindicali reprezintă o dezinformare. Liderii sindicali au văzut încă de miercuri Ordonanța de Urgență, cu o zi înainte să fie adoptată. Atât timp cât ai citit un OUG înainte, să spui acum că nu știai ce conține e un gest cel puțin de rea-voință, al cărui scop nu știm care este.

  • Guvernul a arătat deplină deschidere atât să discute și să negocieze, cât și să răspundă prin măsuri concrete la revendicările acestora. S-a lovit de refuz după refuz, deși unele dintre măsurile adoptate erau întocmai ceea ce ceruseră liderii de sindicat.
  • Guvernul României a îndeplinit solicitările reprezentanților sistemului de învățământ privind majorările salariale începând cu data de 1 iunie, data adoptării și publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență. Prin aceasta, au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.
  • Pentru a oferi garanțiile solicitate de reprezentanții sindicatelor din învățământ privind includerea referinței din grila de salarizare a viitoarei legi pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul și-a asumat acest angajament și l-a inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanței
  • Astfel, potrivit prevederilor din Secțiunea 4.8. a acestui document guvernamental public: ,,S-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie din 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an, 30% în al doilea an, 30% în al treilea an”.
  • De marți, Ministerul Muncii va continua negocierile și discuțiile cu sindicatele pentru a conveni prevederile din noua lege a salarizării.
  • Noua grilă va cuprinde și reeșalonarea. Este evident că o Ordonanță de Guvern nu putea cuprinde prevederi dintr-o lege viitoare.
  • Legea salarizării va fi pusă în transparență publică în luna iulie, iar acest lucru înseamnă că într-o lună prevederile înscrise în nota de fundamentare vor fi trecute într-un proiect legislativ concret.
  • Ordonanța de Guvern merge în dezbaterea Parlamentului și dacă ar fi lucruri de îmbunătățit, cu siguranță că se va face acest lucru.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours